Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από τον Μαραντόνα στον «Κβαραντόνα»

Από τον Μαραντόνα στον «Κβαραντόνα»

Ο Μαραντόνα πέρασε στη σφαίρα του μύθου και πασπάλισε με λίγη από την αίγλη του έναν νεαρό γεωργιανό, τον Κβίτσα Κβαρασκέλια

Από τον Ντιέγκο Μαραντόνα στον «Κβαραντόνα» το παρελθόν χορεύει με το παρόν στους ρυθμούς της Ταραντέλα, αγαπημένος των κατοίκων της Καμπανίας που ονειρεύονται ξανά ποδοσφαιρικά μεγαλεία.

Η πιο όμορφη Νάπολι των τελευταίων δεκαετιών συνέτριψε τη Γιουβέντους με 5-1 στέλνοντας κατευθείαν τις μνήμες στα χρυσά χρόνια των Παρτενοπέι όταν με ηγέτη τον Ντιέγκο Μαραντόνα υποχρέωναν τη διάσημη αντίπαλό τους σε παρόμοιες βαριές ήττες.

Οι κάτοικοι της Νάπολι ξεχύθηκαν στους δρόμους σαν τη λάβα του Βεζούβιου στήνοντας το δικό τους πάρτι με ό,τι τους είχε απομείνει από τις εορταστικές εκδηλώσεις παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πυροτεχνήματα, τρομπέτες και κορναρίσματα ξεσήκωσαν την πόλη.

Όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από 35 χρόνια. Το 1988 οι Παρτενοπέι είχαν αλώσει το Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο με 5-3 με τον μέγα δήμιο της Βέκια Σινιόρα, τον Ντιέγκο Μαραντόνα να βγάζει την ασίστ στο πρώτο γκολ του Αντρέα Καρνεβάλε και τον Καρέκα να σημειώνει χατ τρικ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου, η Νάπολι είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για τον επαναληπτικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA με τον Δικέφαλο να υποχρεώνει την ιταλική ομάδα σε ισοπαλία 1-1. Στην Τούμπα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κρέμονταν σαν τα τσαμπιά για να απολαύσουν μερικές στιγμές μαγείας του Ντιεγκίτο και παρά τον αποκλεισμό της ομάδας τους, δεν δίστασαν να χειροκροτήσουν.

Οι πεντάρες

Η δεύτερη φορά που η Νάπολι του Μαραντόνα φιλοδώρησε με πέντε γκολ τη Γιούβε ήταν στο Σούπερ Κύπελλο Ιταλίας, του 1990.

Με προπονητή τον μετέπειτα κόουτς του Ολυμπιακού Αλμπέρτο Μπιγκόν οι Παρτενοπέι διέλυσαν με 5-1 τη Γιούβε του Ρομπέρτο Μπάτζιο με τον Καρέκα να σημειώνει δύο ακόμα γκολ και τον Μαραντόνα να βγάζει ασίστ.

Ο Μαραντόνα πέρασε στη σφαίρα του μύθου, έγινε τοπόσημο της Νάπολι μέσω του σταδίου της και πασπάλισε με λίγη από την αίγλη του έναν νεαρό γεωργιανό, τον Κβίτσα Κβαρασκέλια τον οποίον οι ντόπιοι αρέσκονται να τον αποκαλούν «Κβαραντόνα».

Ένα γκολ και δύο ασίστ ήταν η συνεισφορά του στην πρώτη «μετα-μαραντονική» πεντάρα της Νάπολι επί της Γιούβε (5-1) με άξιο συμπαραστάτη την εξελιγμένη μορφή του Καρέκα, τον Βίκτορ Οσίμεν των δύο γκολ και της ασίστ -και οι συνειρμοί κάνουν βουτιά στο συνειδησιακό των φίλων των Παρτενοπέι.

«Αυτός που δεν πηδάει είναι η Γιουβέντους», τραγουδούσαν οι μεθυσμένοι από χαρά οπαδοί της Νάπολι που περίμεναν υπομονετικά τους νέους τους ήρωες έξω από το «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» για να τους αποθεώσουν.

Η Ιστορία έκλεισε πάντως το μάτι στην ειρωνεία στην πλευρά των Γιουβεντίνων. Η τελευταία φορά που η Βέκια Σινιόρα είχε ηττηθεί ξανά με 5-1 στη Serie A ήταν πριν από 30 χρόνια, στις 30 Μαΐου 1993 από την Πεσκάρα. Ένα από τα γκολ της ιστορικής εκείνης νίκης είχε πετύχει ο σημερινός προπονητής της Γιούβε, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, που γνώρισε και την άλλη πλευρά των συναισθημάτων που προκαλεί ένα τόσο βαρύ αποτέλεσμα.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024