Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Διευθυντής πετρελαϊκής ο πρόεδρος της συνόδου COP28

Κλιματική αλλαγή: Διευθυντής πετρελαϊκής ο πρόεδρος της συνόδου COP28

Ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βρίσκεται σε «σύγκρουση συμφερόντων».

Ανησυχία για υπονόμευση της επόμενης διεθνούς συνόδου για το κλίμα δημιουργεί η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναθέσουν την προεδρία στον επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοβιομηχανίες του κόσμου.

Ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, διευθυντής της κρατικής ADNOC, θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της ατζέντας της COP28 τον Δεκέμβριο και θα παίξει κεντρικό ρόλο στις διεθνείς συνομιλίες για ομόφωνη στάση κατά της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε σύμφωνα με το Reuters το γραφείο του Τζαμπέρ στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Τζαμπέρ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας, επιβλέπει την επιτάχυνση της αναπτυξιακής στρατηγικής χαμηλού άνθρακα που ενέκριναν πέρυσι τα Εμιράτα.

Ωστόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν ότι υπάρχει σαφής «σύγκρουση συμφερόντων» και επιμένουν ότι ο Τζαμπέρ πρέπει να παραιτηθεί από τα πετρελαϊκά του καθήκοντα όσο παραμένει πρόεδρος της συνόδου.

Η ADNOC είναι η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Rizwan Ullah Wazir)

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου, θα είναι η δεύτερη αραβική χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο μετά την Αίγυπτο, η οποία κατηγορήθηκε για ευνοϊκή μεταχείριση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην περυσινή COP27.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν εξάλλου διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων της πετρελαιοβιομηχανίας.

Η μεγάλη αντιπροσωπεία των Εμιράτων στην COP27 περιλάμβανε σχεδόν 70 άτομα που συνδέονται στενά με τα ορυκτά καύσιμα, υπενθυμίζει το BBC.

Τα Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου επιμένουν σε μια «ρεαλιστική» ενεργειακή μετάβαση, στην οποία τα ορυκτά καύσιμα παίζουν το ρόλο γέφυρας για χάρη της ενεργειακής ασφάλειας. Η

Το αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων για εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων δείχνει να έχει χάσει δυναμική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διόγκωση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Τζαμπέρ είναι επίσης υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας, κλιματικός απεσταλμένος των Εμιράτων και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων καυσίμων Masdar του Άμπου Ντάμπι, εμιράτο που έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Ο Τζαμπέρ αναγνωρίζει επίσης τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, αυτό όμως δεν καθησυχάζει τους φόβους για τον νέο του ρόλο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποχωρήσει από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της ADNOC» δήλωσε ο Τασνίμ Έσοπ της Climate Action International.

«Δεν μπορεί να προεδρεύει μιας διαδικασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με τέτοια σύγκρουση συμφερόντων, ως επικεφαλής μιας βιομηχανίας που ευθύνεται για την ίδια την κρίση».

Άλλοι πάντως χαιρέτισαν τον διορισμό του Τζαμπέρ. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υιοθετήσει μια υγιή στρατηγική πράσινης ανάπτυξης» δήλωσε ο Ίβο ντε Μπορ, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα το διάστημα 2006-2010.

Ο Τζαμπέρ «έπαιξε κεντρικό ρόλο σε πολλά από αυτά τα ζητήματα. Αυτό του προσφέρει την κατανόηση, την  εμπειρία και την ευθύνη να κάνει την COP28 φιλόδοξη, καινοτόμα και εστιασμένη στο μέλλον».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024