Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις εξαγορές και μια ερευνητική συνεργασία στο φάρμακο

Τρεις εξαγορές και μια ερευνητική συνεργασία στο φάρμακο

Με έμφαση στη βιοτεχνολογία, η νέα χρονιά ξεκίνησε ήδη με εξαγορές που εκτός από γενναία χρηματοδότηση θέτουν και ορόσημα επιτυχίας στην αγορά για πρόσθετες πληρωμές

Με τρεις γενναίες εξαγορές αξίας τουλάχιστον ενός δις. δολ. και μια σημαντική ερευνητική συνεργασία, ξεκινά το 2023 στον τομέα του φαρμάκου, με τις συναλλαγές να αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτο τριμήνου του έτους.

Ευρωπαϊκές κυρίως φαρμακευτικές, περνούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προσαρτούν στο χαρτοφυλάκιό τους προϊόντα βιοτεχνολογίας που έχουν αναπτυχθεί η αναπτύσσονται από αμερικανικές βιοτεχνολογικές.

Οι εξαγορές αφορούν τις AstraZeneca – CinCor, Chiesi – Amryt και Ipsen – Albireo, ενώ η ερευνητική συμφωνία αφορά την Genentech, μέλος του Ομίλου Roche με την Kronos Bio για τη βιολογία του καρκίνου.

AstraZeneca – CinCor

Η Σουηδική AstraZeneca συνήψε οριστική συμφωνία ύψους 1,3 δις. δολ. για την πλήρη εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής CinCor Pharma, η οποία εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και τη χρόνια νεφρική νόσο, έναντι 26 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά κατά το κλείσιμο συν ένα μη εμπορεύσιμο δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας 10 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά μετά την υποβολή για έγκριση του φαρμάκου κατά της ανθεκτικής υπέρτασης baxdrostat. Το φάρμακο αυτό, αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό αντιυπερτασικό νέας γενιάς για την προστασία καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων, όπου οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες είναι σημαντικές.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα premium 121% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της CinCor στις 6 Ιανουαρίου 2023, ενώ το σύνολο της συναλλαγής θα φτάσει το 1,8 δις. δολ. με την υποβολή του φακέλου του φαρμάκου οδηγώντας σε ένα premium 206% της μετοχής της βιοφαρμακευτικής στην ενδεδειγμένη ημερομηνία.

Chiesi – Amryt

Η Ιταλική Chiesi Farmaceutici S.p.A. ανακοίνωσε την εξαγορά της Amryt Pharma Plc προς 2,90 δολ. ανά κοινή μετοχή (ή προς 14,50 δολ. ανά American Depositary Share (ADS) της Amryt, που η καθεμία αντιπροσωπεύει 5 κοινές μετοχές) μετοχή συν Δικαιώματα Ενδεχόμενης Αξίας έως και 0,50 δολ. ανά κοινή μετοχή (ή 2,50 δολ. ανά ADS), ανάλογα με την επίτευξη ορόσημων για το νέο φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα και αφορά την σπάνια δερματική πάθηση την οζώδη επιδερμόλυση. Η συμφωνία συνολικά εκτιμάται ότι θα κλείσει σε 1,25 δις. δολ. και αντιπροσωπεύει ένα premium 107% στην τιμή κλεισίματος της Amryt ADS στις 6 Ιανουαρίου 2023, με τα πρόσθετα δικαιώματα να ανεβάζουν το ποσό της συναλλαγής κατά επιπλέον 225 εκατ. δολ.

Με την εξαγορά αυτή η Chiesi στοχεύει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της σε σπάνιες παθήσεις για την οποίες δεν υπάρχει θεραπεία, καθώς η εξειδίκευση της Amryt έχει οδηγήσει στην αγορά αρκετά καινοτόμα προϊόντα.

Ipsen – Albireo

Η Γαλλική Ipsen και η Albireo συνήψαν μια οριστική συμφωνία συγχώνευσης, με την Ipsen να εξαγοράζει την Albireo με 42 δολ. ανά μετοχή συν ένα δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας 10 δολ.  ανά μετοχή, με την έγκριση από το FDA του φαρμάκου της Albireo για την ατρησία των χοληφόρων. Η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα premium 104% σε σύγκριση με τη μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής Albireo των 20,60 δολ., ένα μήνα πριν την ανακοίνωση της συναλλαγής και υπολογίζεται συνολικά σε 952 εκατ. δολ. συν το πιθανό δικαίωμα των 10 δολ. ανά μετοχή με την έγκριση του φαρμάκου το 2027, το οποίο ήταν και η αιτία της εξαγοράς. Αναμένεται ότι η συναλλαγή θα κλείσει μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2023.

Genentech – Kronos Bio

Η Genentech, μέλος του ελβετικού Ομίλου Roche συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την Kronos Bio, Inc. Με στόχο την ανακάλυψη νέων θεραπειών στον τομέα της ογκολογίας για την ανάπτυξη φαρμάκων μικρών μορίων που ρυθμίζουν στόχους μεταγραφικών παραγόντων. Η Kronos θα λάβει 20 εκατ. δολ. προκαταβολικά και έως και 554 εκατ. δολ. με την επίτευξη διαφόρων οροσήμων.

Η συνεργασία θα επιτρέψει στην Genentech να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Kronos Bio για να εντοπίσει αλληλεπιδράσεις των πρωτεϊνών μεταξύ τους, γενετικές εξαρτήσεις και γονιδιακές εκφράσεις για την καλύτερη κατανόηση και στόχευση της ογκογόνου δραστηριότητας σε διάφορους τύπους καρκίνου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι ερευνητές των δύο εταιρειών θα συνεργαστούν χρησιμοποιώντας την αποκλειστική πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων της Kronos Bio, συμπεριλαμβανομένης της μικροσυστοιχίας μικρών μορίων (SMM), βασιζόμενοι στην έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα από την Genentech.

Η Kronos Bio θα καθοδηγήσει τις δραστηριότητες ανακάλυψης και έρευνας σε ένα καθορισμένο προκλινικό σημείο όπου η Genentech θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιδιώξει περαιτέρω προκλινική και κλινική ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που θα προκύψουν.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024