Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ Ράμμου και ΑΔΑΕ η Χαριλάου Τρικούπη

Υπέρ Ράμμου και ΑΔΑΕ η Χαριλάου Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει από την πρώτη στιγμή να προσεγγίσουν το θέμα των παρακολουθήσεων θεσμικά –και ένα από τα μέσα που χρησιμοποίησαν ήταν η ανεξάρτητη έρευνα της ΑΔΑΕ

Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για τον ρόλο της ΑΔΑΕ, σήκωσε θύελλα νομικών και πολιτικών αντιδράσεων –και το ίδιο συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησής του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που είχε καταθέσει αίτηση στην Αρχή Διαφάνειας και Απορρήτου Επικοινωνιών, με την οποία ζητούσε να του χορηγηθεί ο φάκελος και το διαθέσιμο υλικό των ελέγχων που έχει κάνει.

Ηταν άλλωστε ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που είχε φέρει και την αποκάλυψη της παρακολούθησής του όχι μόνο μέσω Predator, αλλά και την επισύνδεση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ.

«Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της», ήταν το σχόλιο από την Χαριλάου Τρικούπη.

«Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών», επισήμαναν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας για τις βαριές ευθύνες και το πλήγμα στους θεσμούς και το κράτος δικαίου, που «επιβεβαιώνει καθημερινά» πόσο «άριστος μιμητής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η σημερινή κυβέρνηση.

Κεντροαριστερά στελέχη επισήμαιναν πως το έγγραφο του εισαγγελέα Ντογιάκου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την γνώμη του, η οποία δεν μπορεί να δεσμεύσει κανέναν δικαστικό λειτουργό ή μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή. Παρέπεμπαν, δε, στην τοποθέτηση του βουλευτή του κόμματος και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος σχολίαζε πως η ΑΔΑΕ «δικαιούται να ελέγχει αυτεπαγγέλτως εγκαταστάσεις και αρχεία παρόχων και την ΕΥΠ (άρθρο 6 ν.3115) και υποχρεούται να ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για θέματα άρσης του απορρήτου (άρθρο 8 ν.5002)».

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει από την πρώτη στιγμή να προσεγγίσουν το θέμα των παρακολουθήσεων θεσμικά –και ένα από τα μέσα που χρησιμοποίησαν ήταν η ανεξάρτητη έρευνα της ΑΔΑΕ, ειδικά από την στιγμή που κοινοβουλευτικά έπεσαν πάνω στην επίκληση του απορρήτου από τα κυβερνητικά στελέχη.

Σχολιάζοντας την τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το θέμα στην Βουλή, ο Ανδρουλάκης είχε πει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «χωρίς ίχνος γενναιότητας» επιχείρησε να συγκαλύψει και εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει με τον νέο νόμο για την ΕΥΠ τις «παράνομες ενέργειες» της κυβέρνησής του, με στόχο να «ξεπεράσει τον κάβο των εκλογών χωρίς να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

Ολο το προηγούμενο διάστημα, κατά την περίοδο της έρευνας της ΑΔΑΕ και τις φερόμενες παρεμβάσεις στο έργο της για τις υποθέσεις Τέλλογλου και Κύρτσου, σημαίνοντα στελέχη του κόμματος, όπως ο γραμματέας του, Ανδρέας Σπυρόπουλος, σχολίαζαν (Αντ1) πως ο Πρωθυπουργός έπαθε «σύνδρομο Τσίπρα», επισημαίνοντας πως απέναντι στις παρεμβάσεις της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη, το ΠΑΣΟΚ έχει την κληρονομιά της ίδρυσης των ανεξάρτητων αρχών, της Διαύγειας και του ΑΣΕΠ –αναδεικνύοντας πως το θέμα των παρακολουθήσεων δεν είναι προσωπικό και δεν αφορά μόνο τον Ανδρουλάκη, αλλά την νοοτροπία των δύο κομμάτων του σημερινού δικομματισμού, με την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024