Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Έντονο παρασκήνιο για το τελευταίο «αντίο» - Η εκκλησία, οι επισκέψεις στο Μαξίμου και το λαϊκό προσκύνημα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Έντονο παρασκήνιο για το τελευταίο «αντίο» – Η εκκλησία, οι επισκέψεις στο Μαξίμου και το λαϊκό προσκύνημα

Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για λαϊκό προσκύνημα σε περίπτωση που επιλεγεί να γίνει η Εξόδιος Ακολουθία στην Μητρόπολη

Την τελευταία του πνοή άφησε, το βράδυ της Τρίτης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υγεία του όμως ήταν αρκετά επιβαρυμένη, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ήταν αρκετά συχνές.

Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του στο νοσοκομείο «Υγεία» ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε στο πλευρό του την οικογένειά του. Οι περισσότεροι γνώριζαν, μάλιστα, τη σοβαρότητα της κατάστασής του γι’ αυτό και είχαν γίνει συζητήσεις για το ζήτημα της τελετής και της ταφής του.

Έντονο παρασκήνιο για το τελευταίο «αντίο» στον Κωνσταντίνο

Πλέον, το ερώτημα είναι: πού θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τους δύο γιους του, τον Παύλο και τον Νίκο, να προσπαθούν να διευθετήσουν μία σειρά από νομικά ζητήματα.

Το ζήτημα της τελετής και ταφής του πρώην μονάρχη αποτελούσε σημαντικό «αγκάθι» και η οικογένειά του προσπαθούσε όλες τις προηγούμενες μέρες να διευθετήσει μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες.

Αυτός είναι κι ο λόγος που Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ είχαν επισκεφθεί ήδη από την περασμένη Πέμπτη το Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ενημερώνοντάς τον για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του πατέρα τους.

Σήμερα, Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για λαϊκό προσκύνημα σε περίπτωση που επιλεγεί να γίνει η Εξόδιος Ακολουθία στην Μητρόπολη.

Αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης. Αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελούσε και επιθυμία του ίδιου του τέως βασιλιά.

Οι πληροφορίες μάλιστα ήθελαν την οικογένειά του να εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει και η εξόδιος ακολουθία σε κάποια εκκλησία κοντά στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, ωστόσο οι ναοί της περιοχής θεωρήθηκαν μικροί για τον κόσμο που αναμένεται κυρίως από εξωτερικό. Έτσι η οικογένεια φαίνεται να είχε καταλήξει στη λύση της Μητρόπολης, η οποία φάνταζε ως η ιδαντική επιλογή.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που τις προηγούμενες ημέρες, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει μιλήσει με δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.

Πληροφορίες ήθελαν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σενάριο όμως που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο του λαϊκού προσκυνήματος παραμένει ανοιχτό, εφόσον η οικογένεια επιλέξει να πραγματοποιήσει την Εξόδιο Ακολουθία σε κάποιον άλλο ναό, όπου ίσως και να επιτραπεί. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να μεταφερθεί εκεί κάποιες ώρες νωρίτερα, προκειμένου όσοι πολίτες θέλουν αν μεταβούν για να του πουν το τελευταίο «αντίο», σε ένα λαϊκό προσκύνημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος, είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες και να κάνουν τις σχετικές επαφές, αναζητώντας απαντήσεις σε διαδικαστικά (και νομικής και πολιτικής φύσης) ζητήματα.

Αμφότεροι περίμεναν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Τώρα που τις έχουν στα χέρια τους μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Όπως αναφέρει και η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του «θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του».

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ταφή του τέως βασιλιά

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024