Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγιος Παντελεήμονας: Ο εφιάλτης δίχως τέλος της 32χρονης και τα νομικά κενά που οδήγησαν στην επανάληψη της φρίκης

Άγιος Παντελεήμονας: Ο εφιάλτης δίχως τέλος της 32χρονης και τα νομικά κενά που οδήγησαν στην επανάληψη της φρίκης

Η ιστορία της 32χρονης γυναίκας από τη Βουλγαρία σοκάρει και φέρνει στην επιφάνεια τα σοβαρά κενά στη Δικαιοσύνη που επιτρέπουν σε αδίστακτους δράστες να επαναλαμβάνουν τα εγκλήματά τους

Η υπόθεση της γυναίκας στον Άγιο Παντελεήμονα που βίωσε την άγρια κακοποίηση ενός άνδρα σε επανάληψη μέσα σε 12 μήνες αφού αφέθηκε ελεύθερος, παρά την καταδίκη του, σοκάρει και εξοργίζει. Όχι μόνο για την αγριότητα της κακοποίησης αλλά και για τα κενά του συστήματος και της Δικαιοσύνης που επιτρέπουν σε αδίστακτους κακοποιούς να επαναλαμβάνουν τα εγκλήματά τους εις βάρος των θυμάτων τους.

Η υπόθεση της άτυχης γυναίκας δεν πρέπει να ξεχαστεί, διότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επαναληφθεί.

Και δεν είναι μόνη της η 32χρονη, είναι πολλές οι γυναίκες θύματα των δήθεν συντρόφων τους που βιώνουν μια ζωή κόλαση επειδή η Δικαιοσύνη είναι αδικαιολογήτως τυφλή εκεί που πρέπει να έχει τα μάτια της ορθάνοιχτα και οι θεσμοί με τους αρμόδιους φορείς δεν αρκούν ή δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Οι απειλές μέσα από τη φυλακή

Τα όσα βίωσε η γυναίκα μέσα σε ένα χρόνο μετά το πρώτο επεισόδιο στην οδό Αλκιβιάδου 55 στον Άγιο Παντελεήμονα πραγματικά σοκάρουν.

Όπως είπε η ίδια μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς «με έπαιρνε τηλέφωνο από τη φυλακή και μου έλεγε θα στείλω κόσμο να σκοτώσει τα παιδιά σου αν δεν με βγάλεις από εδώ, θα το μετανιώσεις, μην ξεχνάς ότι μια μέρα θα βγω πάλι…’». Οι απειλές συνεχίζονταν όπως «εσύ θα είσαι δικιά μου, είσαι γυναίκα μου. Με απειλούσε πως ή θα είμαι γυναίκα του ή θα με σκοτώσει».

Όπως λέει, ο Αιγύπτιος την απειλούσε ότι ο άγριος ξυλοδαρμός της πριν ένα χρόνο δεν θα ήταν τίποτα μπροστά στο κακό που θα της έκανε εάν δεν υποκύψει στους νέους εκβιασμούς του. «Ή θα κάνεις αυτό που σου λέω, αλλιώς ξέρεις τι θα γίνει. Αυτή τη φορά δεν θα είναι χτύπημα στο live. Θα κάνω πάλι live και θα δει όλος ο κόσμος πως κάνω σεξ μαζί σου».

Το θύμα γνωρίζοντας την εμμονή που είχε μαζί της, φοβόταν να βγει από το σπίτι. «Δεν ήξερε που μένω ακριβώς, αλλά, επειδή έχει γνωστούς που με ξέρουν και εμένα πήγαινε και ρωτούσε ”Την ξέρεις αυτή την κοπέλα;” και έδειχνε φωτογραφία, ”Που πηγαίνει;”, ”Που δουλεύει;”, ”Που πάει;”, ”Που είναι οι γνωστοί της”».

Τελικά όπως είπε την εντόπισε να κάθεται σε ένα παγκάκι με τη μητέρα της και με τη βία την πήγε στο σπίτι του, στην οδό Αχαρνών. «Κλείδωσε και άρχισε να λέει «πέρασες καλά όσο ήμουν μέσα, είχες κανέναν; Μαζί μου θα είσαι θέλεις δεν θέλεις, εγώ θέλω ένα παιδί από σενα». Επίσης την απειλούσε ότι είχε άτομα να στείλει στη Βουλγαρία και να σκοτώσουν τα παιδιά της που μένουν εκεί.

Η γυναίκα τελικά κατάφερε να δραπετεύσει από το διαμέρισμα κολαστήριο μετά από τρεις ημέρες και αφού βρήκε τα δεύτερα κλειδιά που έκρυβε ο 35χρονος.

Τα νομικά κενά

Ο συνήγορος της 32χρονης, κ. Κωνσταντίνος Γώγος, αναλύοντας τα νομικά κενά που οδήγησαν στην επανάληψη της ιστορίας, σημείωσε καταρχάς, πως στον δράστη επιβλήθηκε «ιδιαιτέρως μικρή ποινή, 7 έτη και χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αφέθηκε ελεύθερος».

Επιπλέον κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τότε, το θύμα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να έχει συνήγορο υπεράσπισης στο ακροατήριο και παρέστη ως απλή μάρτυρας.

«Εγώ λοιπόν δεν παραστάθηκα στο δικαστήριο, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα απαραίτητα έξοδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στο δικαστήριο έμεινε ανυπεράσπιστη, πήγε μόνη της», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Ανυπεράσπιστο το θύμα

Όπως είπε ο κ. Γώγος, στην ΕΡΤ: «Δώσαμε αγώνα δρόμου τότε, όλη την περίοδο της ανάκρισης, προκειμένου να μπορέσουμε να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι εικόνες που είχαμε δει τότε ήταν δραματικές. Το ευχάριστο αν θέλετε της υπόθεσης και το και το τυχερό στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι ακριβώς είχε προλάβει τότε να υπάρχει το βίντεο.

»»Πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στις οποίες έχουμε πολλές μορφές ενδοοικογενειακής και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν μια ακραία περίπτωση στην οποία υπήρχε συγκεκριμένο βίντεο. Δυστυχώς, όταν έφτασε η ώρα του δικαστηρίου και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο η πολιτεία πρέπει να λάβει μέριμνα, το θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να έχει συνήγορο υπεράσπισης στο ακροατήριο.

»»Εγώ λοιπόν δεν παραστάθηκα στο δικαστήριο, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα απαραίτητα έξοδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στο δικαστήριο έμεινε ανυπεράσπιστη, πήγε μόνη της. Το δικαστήριο κατέληξε σε μια ποινή με αναστολή στην έφεση, με αποτέλεσμα ο δράστης να αφεθεί ελεύθερος».

Επανάληψη της φρίκης

Και ο συνήγορος της 32χρονης συνέχισε: «Καλώς κακώς αυτό είναι κάτι το οποίο θα κρίνουν τα δικαστήρια. Το ζήτημα είναι όμως ότι 1,5 μήνα μετά το δικαστήριο, ο συγκεκριμένος δράστης κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με τα λεγόμενα του θύματος, έχει επαναλάβει τις πράξεις του δεσμεύοντας την, βάζοντας μέσα στο σπίτι και σύμφωνα με την καταγγελία της έχει προβεί σε βιασμό σε αυτήν και αρπαγή μέσα σε τρεις μέρες μέσα στο σπίτι. Όταν κατάφερε να αφεθεί ελεύθερη, πήγε κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε το περιστατικό».

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, σύμφωνα με την ertnews, ο 35χρονος έχει καταδικαστεί, η ποινή του είναι 7 έτη και χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αφέθηκε ελεύθερος.

«Το κρίσιμο κατά τη δική μου νομική άποψη είναι ότι η ποινή, με βάση και το αποδεικτικό υλικό, το οποίο όλοι έχουμε δει, σίγουρα κατ’ εμέ είναι ιδιαιτέρως μικρή» είπε και συνέχισε:

«Αυτή είναι και η μόνιμη ανησυχία των ανθρώπων οι οποίοι πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής οποιαδήποτε μορφής επίθεσης. Αυτό είναι το θέμα, να υπάρχει ένα νομικό σύστημα το οποίο να προστατεύει αυτόν ο οποίος έχει πέσει θύμα. Αν είναι να καταθέσω μια καταγγελία και την επόμενη μέρα έχω τα ίδια αποτελέσματα, τότε τι νόημα έχει να προσφύγουν στα δικαστήρια;»

Για το θύμα είπε ότι ξαναβίωνε το ίδιο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε βιώσει την προηγούμενη φορά.

«Σε κάθε περίπτωση θα μιλήσω γενικά λέγοντας ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής είναι τα πρώτα, τα οποία καταλήγουν να προσπαθήσουν να άρουν τις συνέπειες και να προστατέψουν το θύτη. Δυστυχώς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιος ο οποίος προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις θα ξανακάνει τα ίδια. Άρα αν έχω πέσει θύματα οικογενειακής, το πρώτο πράγμα το οποίο έχω να κάνω είναι να καταγγείλω και να σηκωθώ να φύγω. Όχι να επαναλάβω οποιαδήποτε συμπεριφορά ή σχέση με το πρόσωπο με το οποίο με έχει χτυπήσει».

Τα συμβουλευτικά κέντρα

Η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλώντας στην ΕΡΤ ότι όλα τα θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να απευθύνονται στα 44 συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

«Για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε γνωστά ότι υπάρχουν τα συμβουλευτικά κέντρα, όπου υπάρχει και νομική στήριξη αλλά και με νομικός που μπορεί να τις αναλάβει σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους. Και αυτό είναι δωρεάν» ,ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024