Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Στο εδώλιο η NSO για το λογισμικό Pegasus μετά την αγωγή της Meta

ΗΠΑ: Στο εδώλιο η NSO για το λογισμικό Pegasus μετά την αγωγή της Meta

Το πράσινο φως άναψε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει η εταρεία Meta κατά της ισραηλινής NSO για την εγκατάσταστη του λογισμικού Pegasus σε κινητά τηλέφωνα χρηστών εν αγνοία τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε να προχωρήσει η αγωγή της Meta κατά της ισραηλινής εταιρίας NSO, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε εξυπηρετητές (servers) της εφαρμογής WhatsApp για την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus (εικόνα, επάνω, από το Reuters/Dado Ruvic).

Για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων

Η NSO είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρηματολογώντας πως επειδή ενήργησε για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, θα έπρεπε να δικαιούται ασυλία.

Με την προσφυγή αυτή, η NSO φιλοδοξούσε ν’ αποφύγει την αγωγή που κατέθεσε η Meta (είχε ακόμη τον διακριτικό τίτλο Facebook τότε) τον Οκτώβριο του 2019, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

Ομως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα της ισραηλινής εταιρίας.

Η μητρική εταιρία του WhatsApp κατηγορεί την NSO ότι διείσδυσε στους εξυπηρετητές της και μέσω της εφαρμογής WhatsApp εγκατέστησε το λογισμικό Pegasus σε κινητά τηλέφωνα 1.400 χρηστών εν αγνοία τους.

Αρκετούς μήνες αργότερα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η NSO έδρασε για λογαριασμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Παρακολουθούσαν ύποπτο

Αυτές φέρονται να παρακολουθούσαν ύποπτο στο πλαίσιο έρευνας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

«Είμαστε ευγνώμονες στο Ανώτατο Δικαστήριο που απέρριψε την αβάσιμη έφεση της NSO», σχολίασε η Meta σε δήλωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία και πρέπει να λογοδοτήσει για τις παράνομες ενέργειές της», συμπλήρωσε.

Στον αντίποδα, εκπρόσωπος της NSO επισήμανε ότι η Meta έχει επανειλημμένως εμποδίσει έρευνες των αρχών για τη χρήση της εφαρμογής WhatsApp σε υποθέσεις εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι «η δικαιοσύνη θ’ αποδείξει πως η χρήση του Pegasus από τους πελάτες μας ήταν νόμιμη».

Η ισραηλινή εταιρία NSO κατηγορείται εδώ και αρκετά χρόνια ότι διευκόλυνε την παρακολούθηση αγωνιστών, αντιπολιτευόμενων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών από κυβερνήσεις.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Apple προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας και κατέθεσε αγωγή σε βάρος της NSO, κατηγορώντας την ισραηλινή εταιρία ότι εγκατέστησε λαθραία το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus σε κινητά τηλέφωνα iPhone.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024