Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Η «μαύρη τρύπα» της κυβερνησιμότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Η «μαύρη τρύπα» της κυβερνησιμότητας

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητεί σχέδιο ενίσχυσης του κυβερνητικού του προφίλ

Το ένα και το βασικό είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το ένα ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμερα και, όπως φαίνεται, επιχειρεί να το κλιμακώνει σε όλα τα πεδία, απ’ την ενεργειακή κρίση μέχρι τις ελλείψεις στο φάρμακο ή τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το πεδίο της διαφθοράς. Για πολλούς όμως και εντός της Κουμουνδούρου το μείζον παράλληλα είναι το πόσο «κυβερνητικός» είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τις δημοσκοπικές του πτήσεις, αλλά με το τι κυβερνητικό πειστικό αφήγημα έχει και εκπέμπει.

Ολες οι μετρήσεις, για παράδειγμα, ακόμη και οι πιο φίλιες με την αξιωματική αντιπολίτευση, θέτουν ακόμη και τώρα ζήτημα αξιοπιστίας ή άλλου σοβαρού σχεδίου για τη χώρα. Υπάρχει τέτοιο; Αυτό δεν έχει απλώς να κάνει με τις κυβερνητικές ημέρες του 2015- 19 αλλά με το τι σχέδιο έχει σήμερα για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξάλλου, ακόμη και με αποδομητικούς όρους, δεν υποκαθιστά το πόσο ικανό είναι σήμερα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του να ξαναπιάσει το πηδάλιο της χώρας. Και σε αυτή την κατεύθυνση εντοπίζεται ένα κενό, αλλά και εγγράφονται οι περισσότερες των νωπών προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ως κυβερνητική δύναμη.

Μια τέτοια είναι η ένταση της δραστηριότητας του θινκ τανκ έστω σε πεδία όπως η Υγεία και η Παιδεία, ακόμη και η αθόρυβη εντολή να γραφτούν σχέδια νόμου ή να γίνει εκ νέου επεξεργασία πάνω σε μείζονα θέματα όπως η ανασύνταξη του ΕΣΥ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα νέα πρόσωπα στη «βιτρίνα» (κρατήστε τη λέξη που ακούγεται όλο και περισσότερο στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, όπου έχει την έδρα του ο πρώην πρωθυπουργός) που, σύμφωνα με μια εκτίμηση, εκπέμπουν και μια καλύτερη διείσδυση σε πιο μεσαία στρώματα. Αναγκαία όμως για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα.

Η χθεσινή συριζαϊκή καμπάνια όσον αφορά τη στέγη για τους νέους επίσης είναι μέρος μιας στρατηγικής που θέλει να στείλει κυβερνητικό σήμα με μέτρα όπως, ανάμεσα σε άλλα, η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Και ο διπλασιασμός της επιδότησης του ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Μια δύσκολη αποστολή

Τα στελέχη του κόμματος και οι υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες έχουν τη δύσκολη αποστολή τις επόμενες ημέρες και στον προεκλογικό διάδρομο όχι μόνο να ενισχύσουν την εικόνα της φθοράς της κυβέρνησης, αλλά να πείσουν για τους ίδιους. Και το φόντο είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο του 2015 ή του 2019.

Με νέες προκλήσεις για τη χώρα και την ΕΕ, που όμως τους προηγούμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ψηλαφίσει σε ειδικές ημερίδες. Και εδώ βέβαια μια άτυπη κριτική εντός που ακούγεται λέει πως εκείνες οι ημερίδες για θέματα όπως τα εργασιακά ή η πανδημία μοιάζουν να έμειναν μετέωρες και να μην εντάχθηκαν συνολικά στο σχέδιο του κόμματος. Μια απάντηση σε αυτό βέβαια είναι πως ενόψει εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πάει με τις αιχμές του προγράμματός του και με ειδικές και πρακτικές απαντήσεις ανά κλάδο ή κοινωνική κατηγορία. Μια άλλη ανάγνωση λέει πως η ίδια η δυνατότητα για προοδευτική σύγκλιση από την πρώτη κάλπη θα ενοποιεί τα πεδία που θα αποτελούν και τις τομές συμφωνίας πάνω στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα για τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Τερίμ: «Είμαι σίγουρος πως θα κατακτήσετε το Κύπελλο- Ζητάω συγγνώμη αν αδίκησα κάποιον»

Ο Φατίχ Τερίμ βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού στο Κορωπί και αποχαιρέτισε τους παίκτες, λέγοντάς τους ότι είναι σίγουρος ότι θα κάνουν το 2×2 στο τέλος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024