Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Η εξάπλωση της μετάλλαξης Kraken στον πλανήτη - Το εντυπωσιακό Time Lapse

Κοροναϊός: Η εξάπλωση της μετάλλαξης Kraken στον πλανήτη – Το εντυπωσιακό Time Lapse

Ταχύτατη εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής του κοροναϊού

Η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (γνωστή ανεπίσημα ως «Kraken», όπως το μυθικό θαλάσσιο τέρας της Νορβηγίας) που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς και πλέον έχει καταγραφεί σε 29 χώρες. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας υποπαραλλαγής είναι ακριβώς το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διαφυγής από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού και η φυσική νόσος, καθώς και από τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ως θεραπείες.

Η νέα απειλή του κοροναϊού ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις στις 22 του περασμένου Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη ενώ γρήγορα «διέσχισε» τον Ατλαντικό. Σήμερα είναι πιθανώς να κυκλοφορεί σε περισσότερες χώρες από αυτές που έχει καταγραφεί.

«Πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί ως σήμερα» δήλωσε την Τετάρτη η Μαρία Βαν Κερκόβε, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να αλλάξει» και να εξελιχθεί σε νέα στελέχη.

«Περιμένουμε νέα κύματα λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε νέα κύματα θανάτου επειδή τα αντίμετρά μας συνεχίσουν να δουλεύουν», πρόσθεσε.

Το Time Lapse που βγήκε στη δημοσιότητα αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο την εκρηκτική εξάπλωσή του νέου στελέχους.

Πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια

Μια βασική ανησυχία για κάθε νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι το κατά πόσο τα εμβόλια και οι θεραπείες διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του XBB.1.5 ακόμα δεν υπάρχουν. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία για άλλα, συγγενικά στελέχη της οικογένειας XBB υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη νέα υποπαραλλαγή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τη σοβαρή νόσο.

Μεγαλύτερη απειλή η νέα μετάλλαξη από την έξαρση στην Κίνα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για το νέο στέλοχος του κοροναϊού, υπογράμμισε ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα.

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

«Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κοροναϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό» συμπλήρωσε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024