Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έρωτες, γάμοι και χωρισμοί ανάμεσα στις βόμβες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έρωτες, γάμοι και χωρισμοί ανάμεσα στις βόμβες

Μπορεί η αγάπη να νικήσει τον θάνατο;

Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου με τη Ρωσία, ο μανδύας του ήρωα δεν αποκλείεται να ανέβασε τις μετοχές των ουκρανών στρατιωτών, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κολομίτσιουκ, ειδικό σεξουαλικής υγείας που μίλησε στη Washington Post, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τον έρωτα στα χαρακώματα.

Δεν πέρασε, όμως, πολύς καιρός προτού αυτή η γοητεία θαμπώσει από τα αμέτρητα τραύματα του πολέμου. Εκτιμάται ότι έως και 100.000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν, περισσότεροι από 5 εκατ. άμαχοι εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες, ενώ εκείνοι που είναι αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική καταστροφή από άκρη σε άκρη της χώρας ξεπερνούν τα 10 εκατ.

Καχυποψία και ένστικτο επιβίωσης

Οι άνθρωποι που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ειδικού. Ένας στρατιώτης, ο Βλαντ, εξηγεί πως, αν και έχει μεγάλη επιτυχία στο Tinder, όσες φορές προσπάθησε να κανονίσει κάποιο ραντεβού στις άδειές του, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτα να πει.

Ο Κιρίλο Ντορολένκο, ένας 36χρονος υπολοχαγός του ουκρανικού στρατού, συμπληρώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άνδρες του δυσκολεύονται «να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να είναι ευγενικοί, συναισθηματικοί και τρυφεροί», όταν κανονίζουν ραντεβού στα διαλείμματα από το μέτωπο.

Αυτή η κατάσταση, που δεν παραπέμπει και πολύ στις ρομαντικές σκηνές ερωτευμένων στρατιωτών στις οποίες μας έχει συνηθίσει το Χόλιγουντ, δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα. Όπως εξηγεί στη Washington Post η Κέισι Ταφτ, καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης που εργάζεται με βετεράνους και τους συντρόφους τους, οι στρατιώτες αναγκάζονται να «μουδιάσουν» συναισθηματικά στη διάρκεια του πολέμου. Όταν επιστρέψουν από το μέτωπο, ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι δυσκολεύονται να εκφραστούν στους ή στις συζύγους και συντρόφους τους.

«Βιώνεις αυξημένα επίπεδα καχυποψίας απέναντι στους άλλους», τονίζει. «Όταν ένας στρατιώτης επιστρέφει στο σπίτι του, είναι δύσκολο να απενεργοποιήσει αυτό το ένστικτο της επιβίωσης».

Γάμοι ανάμεσα στις βόμβες

Ωστόσο, ο πόλεμος δεν έφερε μόνο χωρισμούς. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, αρκετοί ήταν και εκείνοι που παντρεύτηκαν στη διάρκειά του, ενώ έχουν υπάρξει και περιστατικά ξένων μαχητών που ερωτεύτηκαν με Ουκρανές. Για πολλούς, στην ουσία ο πόλεμος επιτάχυνε σημαντικές εξελίξεις, είτε επρόκειτο για χωρισμούς, είτε για αρραβώνες, είτε για την αρχή μιας σχέσης.

Η Τζένια Ασλανιάν, μια 32χρονη γυναίκα από το Κίεβο, περιγράφει στη Washington Post πώς επανασυνδέθηκε με τον πρώην σύντροφό της, τον Αντόν, με τον οποίο είχε χωρίσει το 2019, εξαιτίας του πολέμου. Αιτία ήταν η απόφασή του να σπουδάσει σε μια σχολή πιλότων στον Καναδά. Πέρσι, ο Αντόν επέστρεψε στην Ουκρανία για να πολεμήσει και οι δυο τους αποφάσισαν να παντρευτούν.

«Ήμασταν πολύ κακομαθημένοι τότε», λέει η Τζένια. «Ήμασταν χαζοί, αφήσαμε ασήμαντα πράγματα να μας χωρίσουν. Το τι δουλειά θα κάνει ο καθένας, το πού θα μένουμε. Τα ξαναβρήκαμε εξαιτίας του πολέμου. Το μόνο που έχει σημασία στον πόλεμο είναι οι άνθρωποι που έχεις γύρω σου και οι αγαπημένοι σου».

(Απο)χωρισμοί

Ακόμη πιο συχνό φαινόμενο, όμως, είναι οι χωρισμοί. Ο 43χρονος Γιαροσλάβ Σάτσκο πολεμά στην Ουκρανία, ενώ η σύζυγος και τα παιδιά του βρίσκονται, από την αρχή του 2022, στη Γερμανία. Φοβάται για το πώς θα είναι τα πράγματα όταν ξανασυναντηθούν.

«Είναι λες και δεν την έχω συναντήσει ποτέ. Λες και δεν την έχω δει ποτέ. Νιώθω σχεδόν σαν να είναι άγνωστη», λέει. «Θα πρέπει να ξαναμάθουμε ο ένας τον άλλο από την αρχή».

Τα sex shop αντέχουν

Τα sex shop, από την άλλη, έχουν δει τις δουλειές τους να ακμάζουν – αν και τα προϊόντα που «φεύγουν» περισσότερο είναι διαφορετικά σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις γυναικείων εσωρούχων έχουν μειωθεί, σε αναλογία με τις γυναίκες της χώρας, που έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, η ζήτηση έχει αυξηθεί σε κατηγορίες όπως τηλεχειριζόμενα ερωτικά βοηθήματα, τα οποία και επιλέγουν ζευγάρια που βρέθηκαν σε σχέσεις από απόσταση, αλλά και στα παιχνίδια και τα προφυλακτικά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, ιδίως έπειτα από τα μπλακ άουτ των τελευταίων μηνών. Φαίνεται πως οι άνθρωποι βρίσκουν πάντα τρόπους να μένουν αισιόδοξοι.

Όπως εξηγεί ο Αρτέμ, ένας άνδρας που συνάντησαν σε ένα sex shop οι δημοσιογράφοι της Washington Post: «Έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε, να ζήσουμε και να αγαπηθούμε. Να ‘μαστε λοιπόν».

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024