Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κογκρέσο: Στους Ρεπουμπλικάνους ο έλεγχος της Βουλής

Κογκρέσο: Στους Ρεπουμπλικάνους ο έλεγχος της Βουλής

Μετά την ορκωμοσία των νέων Βουλευτών, το Κογκρέσο αναμένεται να είναι διχασμένο, με τους Ρεπουμπλικάνους να αποκτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εντός της ημέρας (03/01) αναμένεται να ορκιστούν στο Κογκρέσο τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που εξελέγησαν το Νοέμβριο του 2022. Βέβαια, το σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν την Βουλή, κάνοντας την θητεία του Μπάιντεν ακόμα δυσκολότερη.

Μέχρι σήμερα, ο Μπάιντεν μέσω των Δημοκρατικών είχε πρόσβαση και στα δύο μέρη του Κογκρέσου, δίνοντας του την δυνατότητα να μην κωλυσιεργεί και να προωθεί την νομοθετική του ατζέντα ευκολότερα. Πλέον η πρόσβαση μειώνεται και θα πρέπει να εξασφαλίζει δικομματική συναίνεση στα βασικά για την διακυβέρνηση του νομοσχέδια.

Στην επίθεση οι Ρεπουμπλικάνοι

Θέλοντας να βρεθούν ξανά στην εξουσία το 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται για φουλ επίθεση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διερευνήσουν δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι η διαχείριση του κορονοϊού από τον Τζο Μπάιντεν και το δεύτερο η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Όμως το πρώτο και δυσκολότερο ζήτημα είναι να τα βρουν στο εσωτερικό τους και να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και τρίτο σημαντικότερο πρόσωπο μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο.

Δύσκολη η επικράτηση Μακάρθι

Σήμερα μετά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών αναμένεται να γίνει και η εκλογή του προέδρου της Βουλής. Για την εκλογή του απαιτείται η επίτευξη απλής πλειοψηφίας, την οποία διαθέτουν, αν και ισχνή, οι Ρεπουμπλικάνοι. Επτά χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων από το 2014 ελπίζει να εξασφαλίσει μία ακόμα θητεία. Βέβαια, ο βουλευτής από την Καλιφόρνια αποδυναμώθηκε λόγω της κακής απόδοσης των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Γιατί όμως η επικράτηση του είναι δύσκολη. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει 222 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων – σε σύνολο 435 – και  ο Μακάρθι χρειάζεται 218 για την εκλογή του. Όμως ήδη μία μικρή ομάδα βουλευτών που πρόσκεινται στον Τραμπ έχουν προειδοποιήσει ότι θα θέσουν όρους για να υποστηρίξουν τον Μακάρθι, κατηγορώντας τον ότι δεν υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο.  Τρεις από την ομάδα Τραμπ έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν ενάντια του. Ήδη ο Μακάρθι έχει δηλώσει ότι θα «βάλει λίγο νερό στο κρασί του» προκειμένου να αποφύγει την επανάληψη του 2015, όπου δεν κατάφερε να βγει πρόεδρος εξαιτίας μίας ομάδας βουλευτών της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος άλλος υποψήφιος για την θέση του προέδρου, αν και έχει ακουστεί το όνομα του Στιβ Σκάλις ως υποψηφίου, χωρίς όμως να διαθέτει σοβαρές πιθανότητες.  Το «κλειδί» για να βγει ο Μακάρθι βρίσκεται στο κατά πόσο είναι διατεθειμένος να αρχίσει να υποστηρίζει τον Τραμπ για την προεδρική κούρσα του 2024.

Πολιτικό δώρο μία εχθρική Βουλή για τον Πρόεδρο

Όπως προαναφέρθηκε, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατέχουν την πλειοψηφία στην Βουλή, ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί δεν θα μπορούν εύκολα να υιοθετούν τα νομοσχέδια που είναι αντίθετα στις θέσεις των GOP. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς στην Γερουσία το πάνω χέρι το έχουν οι Δημοκρατικοί.

Όλα εξαρτώνται από το αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα ακολουθήσουν μία σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή. Αυτό σημαίνει πως όλοι πρέπει να ψηφίζουν με βάση την κομματική γραμμή, πράγμα δύσκολο, με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Ακόμη, ένα χαρακτηριστικό που θα κρίνει πολλά είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη, μία εχθρική βουλή ίσως να είναι ένα πολιτικό δώρο για τον Αμερικανό πρόεδρο, ιδιαίτερα αν δηλώσει υποψήφιος για την προεδρική κούρσα του 2024.  Μία εχθρική βουλή σε περίπτωση νομοθετικής παράλυσης βοηθάει τον εν ενεργεία πρόεδρο, καθώς του δίνει την δυνατότητα να επιρρίψει τις ευθύνες στο κόμμα που ελέγχει την Βουλή, κερδίζοντας έτσι περισσότερους ψηφοφόρους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024