Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι «βγάζουν» οι πρώτες συσκέψεις του 2023 στο Μαξίμου

Τι «βγάζουν» οι πρώτες συσκέψεις του 2023 στο Μαξίμου

Μαξίμου και Πειραιώς σε πλήρη συντονισμό, υπό τον Μητσοτάκη – Ποια πρόσωπα συμμετέχουν στις… μη ανακοινώσιμες συζητήσεις και ποια είναι η ατζέντα – Δίπλα δίπλα οι κυβερνητικές πολιτικές και ο προεκλογικός σχεδιασμός - Νέες περιοδείες και νομοθετικός κύκλος από βδομάδα 

Από τη μία ο απολογισμός έργου και ο προγραμματισμός των αμέσως επόμενων βημάτων. Από την άλλη ο προεκλογικός σχεδιασμός – οι στόχοι ενόψει αναμέτρησης, η ρητορική, συνολικά η γαλάζια στρατηγική. Αυτές είναι οι δύο ατζέντες που ταυτόχρονα έχουν ανοίξει στο πρωθυπουργικό τραπέζι στις πρώτες για το 2023 κλειστές (μη ανακοινώσιμες, κοινώς) συζητήσεις στο Μαξίμου.

Μια σειρά στελεχών σε κυβέρνηση και κόμμα ήξεραν εγκαίρως ότι δεν θα έχουν την άνεση να  παρατείνουν (και) αυτή την εβδομάδα τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, καθώς είχαν ειδοποιηθεί για τον προγραμματισμό συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό. Άλλωστε από την περασμένη εβδομάδα ο Μητσοτάκης έχει επιστρέψει από τα Χανιά και ο ίδιος πιθανότατα θα ξαναβρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για τα Θεοφάνεια.

Έγκυρες πηγές μεταφέρουν στο in ότι η Ηρώδου Αττικού έδωσε μέσα στις γιορτές το σύνθημα για συνεχή συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος σε δύο επιχειρήσεις, οι οποίες θα τρέχουν παράλληλα μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών και την τυπική διάλυση της Βουλής: αφενός στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου και στην προβολή πεπραγμένων, αφετέρου στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα πρόσωπα

Στο πλαίσιο αυτό είναι επί ποδός μετά την Πρωτοχρονιά οι εξ απορρήτων του Μητσοτάκη, ανάμεσά τους ο υφυπουργός – γραμματέας του Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, όλη η επικοινωνιακή και συμβουλευτική ομάδα στο Μαξίμου (Δημήτρης Τσιόδρας, Κύρα Κάπη, Έρικ Πάρκς κ.ά.). Και από την κομματική έδρα, οι επιτελείς της Πειραιώς, όπως ο γραμματέας της παράταξης Παύλος Μαρινάκης και ο επικεφαλής της γραμματείας Προγράμματος Χάρης Θεοχάρης.

Μπορεί ο κορμός της γαλάζιας πολιτικής να «χτίζεται» πάντα στα κεντρικά, ωστόσο ενόψει των εθνικών εκλογών όλες οι ομάδες εργασίας είναι πια σε ανοιχτή γραμμή, προκειμένου να ενσωματώνονται προτάσεις – προγράμματα – στόχοι σε ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο.

Τα ψηφοδέλτια

Και μπορεί ο Μητσοτάκης να κρατά κλειστά χαρτιά για τις ακριβείς ημερομηνίες της κάλπης (όσο κι αν τα γαλάζια πονταρίσματα πέφτουν… βροχή πια για τον Απρίλιο), ωστόσο οι πρώτες συσκέψεις του έτους έχουν και εκλογικό χαρακτήρα. Όχι μόνο γιατί μπαίνει στο τραπέζι η προετοιμασία του κόμματος, αλλά ειδικότερα γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για σταδιακές (σε δόσεις) ανακοινώσεις ονομάτων από τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Η προεργασία από τους Μπρατάκο, Μαρινάκη και Θανάση Νέζη, είναι πυρετώδης εδώ και εβδομάδες και ήδη έχουν ολοκληρωθεί, όπως λένε οι πληροφορίες, τα αναγκαία… σκαναρίσματα στη συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων. Μένει να αξιολογήσει τις επιλογές ο πρωθυπουργός και να αρχίσει να ανάβει επίσημα το πράσινο φως – των ανακοινώσεων.

Αυτές προδιαγράφεται ότι θα αφορούν αρχικά υποψηφίους της νεότερης γενιάς – τους 30άρηδες και τους 40άρηδες -, προκειμένου να εκπεμφθεί εικόνα ανανέωσης της ΝΔ. Στις λίστες αναμένονται επίσης πρόσωπα της αγοράς (από επιμελητήρια, ας πούμε) και στελέχη προερχόμενα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός από εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες.

Νέες περιοδείες και νομοθετικός κύκλος

Οι συσκέψεις «βγάζουν» επιπλέον και τους επόμενους προορισμούς των γαλάζιων περιοδειών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι μετά τα Φώτα. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι, ενδεικτικά, η Θράκη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλει ο Μητσοτάκης είναι να εφαρμόσει το «μοντέλο Πάτρας» (εκεί έκανε για πρώτη φορά μια μίνι ΔΕΘ) στην έδρα κάθε περιφέρειας, προτάσσοντας μέχρι τις εκλογές ξεχωριστό αναπτυξιακό πλάνο για κάθε περιοχή.

Στο ημερολόγιο αρχίσουν να μπαίνουν επίσης τα πρώτα νομοσχέδια του 2023. «Έχουμε πλούσιο νομοθετικό έργο, συνεχίζουμε» είναι η οδηγία του Μητσοτάκη στους υπουργούς, οι οποίοι έχουν ήδη στα συρτάρια τους συγκεκριμένες δράσεις και σφιχτά – ειδικά για το πρώτο τρίμηνο – χρονοδιαγράμματα.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024