Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαϊτανάκι απειλών από την Αγκυρα

Γαϊτανάκι απειλών από την Αγκυρα

Τουρκική κλιμάκωση με το casus belli n Γιατί ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί να ξεπεράσει τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στις εμπρηστικές δηλώσεις

Λένε – και ως τώρα δεν έχει διαψευσθεί – ότι όποιες δηλώσεις δεν θέλει να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις κάνουν εξ ονόματός του δύο υπουργοί του. Και οι δύο είναι εν αναμονή διάδοχοί του. Τυχαίο; Οχι βεβαίως. Αφού τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο Χουλουσί Ακάρ πλειοδοτούν σχεδόν καθημερινά στο ποιος από τους δύο θα κάνει τις πιο προκλητικές δηλώσεις προς εσωτερική κατανάλωση και ικανοποίηση του τούρκου προέδρου. Είναι πλέον κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν απηχούν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά τον ίδιο τον Ερντογάν, που γίνονται συνήθως με μια δόση διπλωματίας, όχι όπως οι δηλώσεις του Ακάρ, που επίσης απηχούν τις θέσεις Ερντογάν, αλλά γίνονται με ακραίο και προκλητικό τρόπο εναντίον της χώρας μας.

Αλλά ο Τσαβούσογλου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στις προκλήσεις. Επιχείρησε με αφορμή κάποιες πληροφορίες για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης σε επέκταση από τη δική του πλευρά του περιβόητου casus belli (και με το τουρκολιβυκό μνημόνιο). Η δήλωσή του ότι ακόμα και ένα μίλι να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της η Ελλάδα αποτελεί αιτία πολέμου, αυτό ακριβώς το νόημα έχει.

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Τσαβούσογλου από έναν ήπιων τόνων και κοσμικό πολιτικό, έναν ερασιτέχνη καλλιεργητή… μάνγκο στην Αττάλεια και ήσυχο οικογενειάρχη, με αξιοσημείωτη διπλωματική παιδεία, να μετατραπεί σε έναν σκληρό πολιτικό, με ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις, με ακραίο, αναθεωρητικό και πολλές φορές εθνικιστικό λόγο και με εμμονή εναντίον της χώρας μας και κυρίως για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Τι ακριβώς συνέβη;

«Κόβουν τις γέφυρες» προς τη Χάγη

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου για ένα νέο casus belli έχουν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έναν και μόνον στόχο: Να τορπιλίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες και να κλείσουν τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στις διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχε πράγματι στην ατζέντα και το θέμα των χωρικών υδάτων προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία για τη σύνταξη συνυποσχετικής ώστε οι δύο χώρες να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο ο Τσαβούσογλου θέλησε να «κόψει» αυτή τη γέφυρα, ίσως επειδή το 2023 θα είναι η εκλογική χρονιά τόσο για την Αθήνα όσο και για την Αγκυρα. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσαβούσογλου θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές της 14ης Μαΐου και όσο πιο σκληροί εμφανίζονται όχι μόνον εναντίον της χώρας, αλλά και εναντίον των ΗΠΑ, της ΕΕ και των γειτονικών της χωρών, νομίζουν ότι εξασφαλίζουν εκλογικούς πόντους. Αλλωστε αυτό το 7% πλαφόν που απαιτείται για να εκλεγεί κάποιος, που το θέσπισαν οι ίδιοι για να αποθαρρύνουν κούρδους πολιτικούς και τους «πολιτικούς αντιπάλους» του Ερντογάν, μάλλον γυρίζει μπούμερανγκ αφού στον πολιτικό συνέταιρό του και επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ποσοστό κάτω του 5%.

Οσοι έλληνες πολιτικοί γνωρίζουν προσωπικά τον Τσαβούσογλου (κυρίως στο Συμβούλιο της Ευρώπης), αλλά και ως υπουργό Εξωτερικών στα δείπνα, κάνουν λόγο για έναν ήπιο πολιτικό, ευχάριστο στην παρέα, αλλά μόνον όταν ομιλεί για κοινωνικά και χαμηλής πολιτικής διμερή θέματα. Οταν όμως η συζήτηση περιστρέφεται στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών, στο Αιγαίο και στα χωρικά ύδατα, στη μειονότητα της Θράκης και στην Κύπρο, τότε αλλάζει χαρακτήρα, μεταμορφώνεται σε σκληρό, φαίνεται ακόμα και στο πρόσωπό του, και προκαλεί με τον αναθεωρητικό του λόγο.

Ακάρ: «Δεν θα το επιτρέψουμε»

Η σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων, πάντως, πέρασε εκ νέου χθες στον Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι «στο Καστελλόριζο οι υπολογισμοί της Αθήνας είναι λανθασμένοι». «Διεκδικούν περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Καστελλόριζο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στρατιωτικοποιούν τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Οπως δεν έχουμε επιτρέψει μέχρι τώρα κανένα τετελεσμένο γεγονός, έτσι δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε ο τούρκος υπουργός Αμυνας και συνέστησε στους Ελληνες «να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την Ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024