Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα

Τουρκία: Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα

Αναλυτές εκτιμούν πως όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές και όσο ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις , τόσο η Άγκυρα θα αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα

Με νέο μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα κλείνει το 2022 καθώς τούρκοι αξιωματούχοι προχωρούν σχεδόν καθημερινά σε εμπρηστικές δηλώσεις και πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.

Αναλυτές εκτιμούν πως όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές και όσο ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις , τόσο η Άγκυρα θα αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα, προσδοκώντας ότι θα αυξήσει έτσι τα ποσοστά του ο «σουλτάνος».

Νέες απειλές από την Αγκυρα

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει η Άγκυρα την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από 6 μίλια. Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, να ληφθεί σοβαρά υπόψη (σ.σ casus belli).

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας», απείλησε ο Ακάρ και συνέχισε:

«Η Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει. Τα νησιά οπλίζονται και πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις. Έχουμε πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί κέντρο logistics και LNG στην Αλεξανδρούπολη».

Σε μία ακόμη προσπάθεια να κάνει το άσπρο – μαύρο, ο Ακάρ μίλησε για μπαράζ παραβιάσεων από την Άγκυρα ενώ έφτασε στο σημείο να μιλά μιλά για ανεξέλεγκτες ενέργειες της Αθήνας και δηλώνει πως η Τουρκία θα ανταποδώσει.

«Δεν θα επιτρέψουμε παρενοχλήσεις. Δεν αφήσαμε καμία από τις παρενοχλήσεις αναπάντητη. Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε και στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το έχουμε ήδη κάνει άλλωστε. Σίγουρα θα ανταποδώσουμε. Η Ελλάδα προβαίνει σε ανεξέλεγκτες ενέργειες», είπε.

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

Οι προκλήσεις των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Άγκυρας δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική πλευρά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να στέλνει αυστηρό μήνυμα σημειώνοντας πως «οι απειλές δεν μας πτοούν» και ότι «στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων (Παραπολιτικά) ότι ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων, επισημαίνει πως τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσο (ή πόσω) μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση» που απαιτείται, ώστε να έρθουν οι δύο χώρες σε μια συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024