Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μην προεξοφλείτε ήττα του Ερντογάν προειδοποιούν οι αναλυτές

Μην προεξοφλείτε ήττα του Ερντογάν προειδοποιούν οι αναλυτές

Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Τουρκία και το μέλλον του Ερντογάν θα αρχίσουν να έχουν νόημα όταν θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες και οι αντίπαλοι του Ερντογάν θα αποκτήσουν πρόσωπο και κόμμα που θα τους υποστηρίζει.

Να χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο στις εκλογές του 2023 εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να χάνει από οποιονδήποτε υποθετικό αντίπαλο, αφού ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι ανθυποψήφιοι του.

Σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που εξετάζουν οι έρευνες για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν, εφόσον είναι υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Σε αυτό το σενάριο οι δημοσκόποι βλέπουν το Γιαβάς να κόβει το νήμα των εκλογών με ποσοστό 51,4% έναντι 33,1% του τούρκου προέδρου.

«Χάνει από όλους»

Χαμένος εμφανίζεται ο Ερντογάν και αν αναμετρηθεί με τον Ιμάμογλου σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, με ποσοστό 36,9% έναντι 43,2% του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ ο τούρκος πρόεδρος δείχνει να μην μπορεί να επικρατήσει ούτε με αντίπαλο την πρόεδρο του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, ούτε καν απέναντι στον επικεφαλής του κεμαλικού «Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος» Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που θεωρείται ο πλέον αδύναμος δυνητικός του αντίπαλος.

Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι τα σενάρια αυτά είναι κατ΄αρχήν υποθετικά. Και οι μετρήσεις θα αρχίσουν να έχουν νόημα όταν θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες και οι αντίπαλοι του Ερντογάν θα αποκτήσουν πρόσωπο και κόμμα που θα τους υποστηρίζει.

Δεν είναι οι πρώτες δύσκολες εκλογές

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι και οι εκλογές του 2018 είχαν χαρακτηριστεί «δύσκολες» για τον τούρκο πρόεδρο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σημαντικές ελπίδες στον Μουχαρέμ Ιντζέ, που είχε επιλεγεί ως ανθυποψήφιος του από το CHP, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να τον κερδίσει στην κάλπη.

Βασικός παράγοντας η οικονομία

Όπως επισημάνουν διπλωμάτες και αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία ο μεγαλύτερος και ίσως ο μοναδικός αντίπαλος του Ερντογάν είναι η οικονομία.

Η οικονομία ήταν άλλωστε αυτή που τον γέννησε το 2002, έχοντας προηγουμένως με μία αντίστοιχη βαθιά κρίση απαξιώσει τις μέχρι τότε κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ο Ερντογάν επένδυσε στην οικονομία, με αποτέλεσμα όλοι να μιλάνε για το «οικονομικό θαύμα» της Τουρκίας κατά την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης του.

Ένα «οικονομικό θαύμα» που για πολλά χρόνια τον είχε χρίσει «σουλτάνο» που κανείς δεν αμφισβητούσε την εξουσία του.

Ακόμα και αν όπως αποδείχθηκε είχε ημερομηνία λήξης.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία ωστόσο έχει ξεκινήσει να απαξιώνει το εισόδημα των πολιτών ήδη πριν τις εκλογές του 2018 στη χώρα.

Ψυγεία και αυτοκίνητα

Με τον Ερντογάν να δέχεται τότε κριτική για δηλώσεις του στις οποίες ανέφερε «Το 2002 είχαν πουληθεί 91.000 αυτοκίνητα [στην Τουρκία] και πέρυσι 723.000. Κάπου 1.088.000 ψυγεία πουλήθηκαν τότε και 3.107.000 τον περασμένο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φτωχοί… αν υπάρχει ψυγείο σε κάθε σπίτι, τότε έχουμε φθάσει σ’ ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευμάρειας».

Ο τούρκος πρόεδρος κατάφερε να επικρατήσει και το 2018. Είχε άλλωστε επιβιώσει και στις εκλογές αμέσως μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.

Ακόμα και αν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, εδραιώθηκε ως ένας δύσκολος – αλλά πάντα απαραίτητος – σύμμαχος για τη Δύση.

Ίσως ΕΕ και ΗΠΑ να ήθελαν μία αλλαγή, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και ότι μπορούν να την πετύχουν.

Δύσκολες εκλογές αλλά…

Σίγουρα οι εκλογές του 2023 δεν θα είναι εύκολες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο χρόνος δεν μετράει υπέρ του.

Παρ’ όλα αυτά η ιστορία της Τουρκίας έχει δείξει ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Ενώ στον ίδιο θα έπρεπε να θυμίζει ότι το εκλογικό Σώμα της χώρας μπορεί να βάλει τέλος σε παραδοσιακές δυνάμεις που θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να απειληθούν σε μία μέρα.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024