Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βάθεια: H ιστορική πυργοπολιτεία της Μάνης που αποθεώνει τo National Geographic

Βάθεια: H ιστορική πυργοπολιτεία της Μάνης που αποθεώνει τo National Geographic

Το δημοφιλές μέσο περιλαμβάνει το χωριό στη λίστα με τους δέκα προορισμούς με την καλύτερα θέα στον κόσμο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδοσιακά χωριά και ίσως το πιο φωτογραφημένο σε ολόκληρη τη Μάνη συμπεριλήφθηκε από το National Geographic στη λίστα με τους δέκα προορισμούς με την καλύτερα θέα στον κόσμο.

Ο λόγος για τη Βάθεια, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Λακωνίας και είναι η έκπληξη που επιφυλάσσει η ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 174 μέτρων και φημισμένη για τους επιβλητικούς της πύργους και φυσικά για την μοναδική θέα που προσφέρει στον ταξιδιώτη.

Η πυργοπολιτεία που σε ταξιδεύει στο παρελθόν

Οι πύργοι της Βάθειας, το σήμα κατατεθέν της περιοχής, χτίστηκαν τον 18ο αιώνα από ισχυρές οικογένειες της Μάνης. Έναν αιώνα μετά ο οικισμός γνωρίζει ημέρες ακμής με πάνω από 300 κατοίκους να ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το κυνήγι, την πειρατεία και λίγο αργότερα με την καλλιέργεια της ελιάς.

Όπως συνέβη και με άλλα μικρά μέρη της Ελλάδας, η Βάθεια τον 20 αιώνα σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Πολλοί πύργοι ερήμωσαν, άλλοι κατέρρευσαν, ενώ όσοι απέμειναν παρακολουθούσαν τον χρόνο να κυλά.

Λίγο πριν τη δεκαετία του 1980 ζούσαν εκεί 11 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες, ώσπου ο ΕΟΤ επιχείρησε την αναστήλωση των -περίπου 70- πυργόσπιτων, δημιουργώντας τουριστικά παραδοσιακά καταλύματα και φέρνοντας στην επιφάνεια την ομορφιά της ξεχασμένης Βάθειας.

Σήμερα, ο επισκέπτης βρίσκει πύργους διωρόφους, τριώροφους, καθώς και μερικούς με τέσσερις ορόφους. Οι περισσότεροι είναι αναπαλαιωμένοι αλλά έρημοι. Μία βόλτα στα σοκάκια προσφέρει ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν, που αξίζει τον κόπο.

Στο σημείωμά του το National Geographic αναφέρει τα εξής: «Η Βάθεια εμφανίζεται ξαφνικά σαν έπαθλο μετά από ταξίδι σε έναν ελικοειδή δρόμο μέσα από τη χερσόνησο της Μάνης. Από την κορυφή ενός λόφου ρίχνει το βλέμμα της πάνω από τη θάλασσα και πάνω από ένα τοπίο διάστικτο από ελαιόδεντρα».

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες εννέα πόλεις – χωριά που προσφέρουν την καλύτερη θέα στον κόσμο είναι κατά σειρά οι: Cordes du Ciel (Γαλλία), Fontainhas (Πράσινο Ακρωτήρι), Ortahisar (Τουρκία, γνωστή και ως Ποταμία στα χρόνια του Βυζαντίου), Montefrio (Ισπανία), Agira (Ιταλία), Villars sur Ollon (Ελβετία), Bonifacio (Γαλλία), Orvieto (Ιταλία) και Castellfollit de la Roca (Ισπανία).

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024