Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπουλμπασάκος (Ευαγγελισμός): «Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία» - SOS για το κύμα λοιμώξεων

Μπουλμπασάκος (Ευαγγελισμός): «Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία» – SOS για το κύμα λοιμώξεων

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει ο ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», είναι μεγάλο στις εφημερίες, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν, στο Γενικό Κρατικό και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία

Το «κοκτέιλ» γρίπης, κοροναϊού και άλλων αναπνευστικών ιώσεων έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας ενώ την ίδια στιγμή, παρατηρούνται ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση σε μεγάλα νοσοκομεία, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος, επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά βλέπει τόσα πολλά περιστατικά νοσηλείας από τις ιώσεις του αναπνευστικού.

Ο πνευμονολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ,  είπε ακόμη, ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα στις εφημερίες, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν, στο Γενικό Κρατικό και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα επιβάλλουν μεγαλύτερη εγρήγορση.

«Το υπουργείο Υγείας και η Πολιτεία, πρέπει να προσέξουν γιατί υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα» τονίζει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Συμβουλές για τις ιώσεις

«Εγώ δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αυτές τις μέρες, αλλά αυτοί που είναι άρρωστοι και έχουν κάποια ίωση ας φροντίσουν να μείνουν στο σπίτι τους, ή αν βρεθούν σε χώρους με πολύ κόσμο, ας φορέσουν και μια μάσκα», είπε απευθύνοντας συστάσεις στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα υγείας «να προσέξουν ιδιαίτερα».

Χαμός και στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Πάντως τις ημέρες των εορτών  αρκετά παιδιά μεταφέρθηκαν σε παιδιατρικά νοσοκομεία καθώς καταγράφηκε μία τρομακτική αύξηση κρουσμάτων, κυρίως γρίπης.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το τριήμερο των Χριστουγέννων στο νοσοκομείου του Ρίου. Αυτές τις ημέρες, τουλάχιστον 400 παιδιά πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία με ένα 60% εξ αυτών να παρουσιάζει γρίπη. Ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσίαζε Covid-19 λοίμωξη και είχαμε και πάρα πολλά παιδιά με μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ελλείψεις σε φάρμακα – Τι είπε ο Πλεύρης

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό με τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη να υποστηρίζει ότι η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο MEGA, σημείωσε  πως το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων.

«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται  με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών…το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» υπογράμμισε.

Όπως είπε οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές  έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή η φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024