Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιξιάτικη η Πρωτοχρονιά του 2023

Ανοιξιάτικη η Πρωτοχρονιά του 2023

Με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα υποδεχθούμε το νέο έτος - Ρεκόρ παρατεταμένης ζέστης τον μήνα Δεκέμβριο

Ανοιξη θα θυμίζει η φετινή Πρωτοχρονιά σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Ο καιρός αναμένεται αίθριος, με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θετικές αποκλίσεις που θα φτάνουν και τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο Δεκέμβριος του 2022 θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους ζεστότερους των τελευταίων δεκαετιών, με το ρεκόρ του να έγκειται στη μεγάλη διάρκεια των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες και όχι στις απόλυτες τιμές των θερμοκρασιών. Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει πως η παγίωση μέσων όρων θερμοκρασιών – σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου – πάνω από τις κανονικές τιμές, με παρατεταμένα ζεστές συνθήκες είναι μια σαφής ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

«Ο καιρός θα συνεχίσει να είναι καλός μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία έως τότε και φαίνεται να ανεβαίνει πάλι μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Γενικά θα έχουμε καλές καιρικές συνθήκες, ίσως κάποιες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και ομίχλη σε κάποιες περιοχές στα ηπειρωτικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα ανεβαίνει αρκετά, όπως ήδη συμβαίνει για αρκετές ημέρες τώρα που κινείται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

»Ο Δεκέμβρης έχει στοιχεία υψηλών θερμοκρασιών. Οι περισσότερες μέρες του μήνα, πάνω από 20, στις περισσότερες περιοχές έχουν κυλήσει με μέγιστες θερμοκρασίες από λίγο έως πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, είχαμε 5 βαθμούς πάνω ενώ στη Θράκη είδαμε μέσα στον μήνα μέχρι και 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Γι’ αυτό δεν είχαμε και χιόνια στα ελληνικά βουνά. Ετσι θα κυλήσει η Πρωτοχρονιά και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Σκανδιναβία. Στην Κεντρική Ευρώπη η απόκλιση αναμένεται να ξεπεράσει τους 8 βαθμούς» σημειώνει ο Κ. Λαγουβάρδος για τις μετεωρολογικές προβλέψεις γύρω από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Υψηλές θερμοκρασίες

Πώς εξηγεί όμως ο ίδιος το φαινόμενο της άνοιξης μέσα στο καταχείμωνο; «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε φτάσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ με την έννοια των απόλυτων τιμών. Στο παρελθόν έχουμε δει Δεκέμβρη με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες. Θυμίζω ότι το 2010 είχαμε φτάσει σε περιοχές να έχουμε 29 βαθμούς Κελσίου, αλλά τότε ήταν μικρότερη η διάρκεια των συνεχόμενων θερμών ημερών.

»Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει μεγάλη διάρκεια. Εχουμε, δηλαδή, πολλές ημέρες ζεστές χωρίς να σημειώνεται κάποια ακραία συμπεριφορά ως προς τις τιμές. Οι θετικές αποκλίσεις είναι μικρές αλλά καταγράφονται για πολλές ημέρες συνεχόμενα. Και ακριβώς επειδή για αρκετές εβδομάδες τώρα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μάλλον θα είναι αυτός ο Δεκέμβρης ένας από τους ζεστότερους των τελευταίων δεκαετιών. Βέβαια, παρόμοια ήταν η εικόνα και τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, οπότε θεωρώ ότι οι παρατεταμένα ζεστές συνθήκες που έχουμε στη χώρα μας είναι μια ένδειξη κλιματικής αλλαγής».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024