Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Έκλεισαν τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 4ετίας

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Έκλεισαν τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 4ετίας

Μια δύσκολη χρονιά την οποία σημάδεψε η μετάβαση από την πανδημική κρίση στον πόλεμο και την εκτόξευση του πληθωρισμού

Με απώλειες έκλεισαν το χειρότερο έτος της τελευταίας τετραετίας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι εστίες αβεβαιότητας που δημιούργησαν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να επηρεάζουν τα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, ενώ από την αρχή του έτους έχασε πάνω από 12,7%, τη χειρότερη επίδοση από το -13,24% του 2018. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,81% στις 7.451 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,05% στις 13.923 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,52% στις 6.473 μονάδες.

Το 2022, ο Dax σημείωσε απώλειες 12,3%, παρά το 14,9% του τελευταίου τριμήνου, και ο CAC 40 έχασε 9,5%, παρά το +12,3% των τελευταίων τριών μηνών. Από την άλλη, παρά τη δύσκολη πολιτικά χρονιά, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,9%, με το τελευταίο τρίμηνο να δίνει +8%.

Από την πανδημία στον πόλεμο

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν το 2022 προσπαθώντας ακόμη να βγουν από την πανδημία του Covid-19, με τα επίμονα “λουκέτα” στην Κίνα και άλλες παρατεταμένες δυσχέρειες στην προσφορά να διαμορφώνουν αυτό που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαρακτήρισε το 2021 ως “παροδική” πληθωριστική πίεση.

Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και η επακόλουθη εργαλειοποίηση των εξαγωγών τροφίμων και ενέργειας από τη Ρωσία, εν όψει των σαρωτικών κυρώσεων των δυτικών δυνάμεων, έστειλαν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στα ύψη και επέτειναν αυτή την πίεση, συμβάλλοντας στο να φτάσει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η απάντηση των Κεντρικών Τραπεζών και η ύφεση

Η κρίση του κόστους ζωής που προέκυψε από την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές άρχισε τελικά να επιβαρύνει τη δραστηριότητα, ενώ η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες καταστολής της ζήτησης βάρυναν σε μεγάλο βαθμό τις ήδη παραπαίουσες οικονομίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται ότι θα βρίσκεται ήδη στη μακρύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ μια ύφεση στην ευρωζώνη θεωρείται επίσης πολύ πιθανή.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει σημάδια ύφεσης και την Κίνα να βρίσκεται στη διαδικασία επαναλειτουργίας της οικονομίας της, καθώς τερματίζει τρία χρόνια αυστηρών μέτρων Covid, οι επενδυτές βλέπουν με κάποια ανησυχία το 2023.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024