Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το μέτρο Τραμπ για την άμεση απέλαση μεταναστών

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το μέτρο Τραμπ για την άμεση απέλαση μεταναστών

Διατηρείται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το μέτρο της κυβέρνησης Τραμπ που προέβλεπε την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών και είχε ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διατηρεί σε ισχύ μέτρο που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι επιτρέπει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα (στη φωτογραφία του Reuters/Jose Luis Gonzalez, επάνω, μετανάστες πίσω από τα σύρματα στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού).

Για την πανδημία

Εναντίον της άρσης του αμφιλεγόμενου μέτρου είχαν ταχθεί 19 αμερικανικές πολιτείες, εκφράζοντας φόβους για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Δείτε ακόμα – Ιταλία: Οι μετανάστες στο στόχαστρο της Μελόνι – Ετοιμάζει νόμο για να αποφύγει κάθε ευθύνη

Τον Μάρτιο του 2020, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το μέτρο δεν επέτρεπε νομική προσφυγή και έδινε τη δυνατότητα στις αρχές ν’ απελαύνουν άμεσα του μετανάστες. Υπήρχαν μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. για τους Ουκρανούς λόγω της ρωσικής εισβολής, ή για ασυνόδευτους ανηλίκους.

«Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κατήγγειλαν ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπο» το ότι δεν επέτρεπε σε αιτούντες άσυλο να καταθέτουν αιτήσεις.

Υποστηρίζουν ότι το μέτρο υποχρεώνει ουσιαστικά τους επίδοξους μετανάστες να περνούν παράνομα τα σύνορα, εκθέτοντάς τους σε περισσότερους κινδύνους.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα «συμμορφωθεί με την απόφαση και θα προετοιμαστεί για την αναθεώρησή της».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024