Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοινός φορτιστής: Aρχή του τέλους για το Lightning της Apple

Κοινός φορτιστής: Aρχή του τέλους για το Lightning της Apple

Περιθώριο μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2024 για τις εταιρείες κινητών –κυρίως την Apple- να συμμορφωθούν

Σε ακριβώς 24 μήνες από σήμερα οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων και ιδιαίτερα η Apple θα είναι υποχρεωμένες να πωλούν τα smartphones τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαίους φορτιστές τύπου USB-C. Η μετάβαση αυτή όμως αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα.

Από χθες 27 Δεκεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ισχύς του νέου ευρωπαϊκού Νόμου, ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2023 για να περάσουν σχετική εθνική νομοθεσία. Από τις 28 Δεκεμβρίου 2024 και όλες οι συσκευές, από κινητά τηλέφωνα μέχρι ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ποντίκια, ακουστικά κ.α., με εξαίρεση τους φορητούς υπολογιστές, θα πρέπει να φέρουν ενιαία θύρα φορτιστή τύπου USB-C. Η προθεσμία για τους φορητούς υπολογιστές λήγει στις 28 Απριλίου του 2028.

Η Κομισιόν θα μπορεί να προσθέτει κι άλλους τύπους συσκευών στη λίστα αυτή από το 2025 και κάθε πέντε χρόνια μετά τη χρονιά αυτή και προβάλλει ως βασικό λόγο την προστασία του περιβάλλοντος -καθώς με το μέτρο προσδοκά ότι θα μειωθούν τα απορρίμματα καθώς οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν ή να χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς φορτιστές.

Πλέον η Apple θα εγκαταλείψει την υποδοχή Lightning στα iPhone της τουλάχιστον για την ΕΕ, επιβεβαίωσε η εταιρεία όπως ανέφερε ο Γκάρντιαν. Τα βύσματα USB-C είναι ήδη στάνταρ σε άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως ηλεκτρονικά προγράμματα ανάγνωσης, κονσόλες παιχνιδιών, φορητούς υπολογιστές και στη συντριπτική πλειοψηφία των νέων τηλεφώνων με λειτουργικό Android. Το iPhone 15 που θα κυκλοφορήσει από το φθινόπωρο ίσως να είναι τώρα η πρώτη ευκαιρία για τους χρήστες της Apple να περάσουν σε φορτιστές τύπου USB-C.

Από την ευρωπαϊκή αυτή ρύθμιση επηρεάζονται ιδιαίτερα οι συσκευές της Apple, που σήμερα χρησιμοποιούν καλώδιο τύπου Lightning για τη φόρτισή τους. Για αυτό το λόγο η αμερικανική εταιρεία αντιστάθηκε σθεναρά στους νέους κανόνες. Σε μελέτη που επικαλείται το Politico η οποία ανατέθηκε και πληρώθηκε από την ίδια την Apple, αναφέρεται ότι τα περιβαλλοντικά κέρδη από τον ενιαίο φορτιστή θα έφταναν μόνο τα 13 εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα επιβαρύνουν την καινοτομία στον τεχνολογικό κλάδο με 1,5 δισ ευρώ.

Ποιες συσκευές αφορά η απόφαση

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θα πρέπει να διαθέτουν θύρα τύπου USB-C όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt», είχε αναφέρει τον Οκτώβριο το Ευρωκοινοβούλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει τότε το Ευρωκοινοβούλιο στο φαινόμενο εταιρείες να προσπαθούν να κρατήσουν τους πελάτες τους παρέχοντας συσκευές που λειτουργούν μόνο με συγκεκριμένα αξεσουάρ των ίδιων εταιρειών. «Θα αποφευχθούν έτσι αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, όπως το λεγόμενο φαινόμενο τεχνολογικού «εγκλωβισμού», δηλαδή η δημιουργία σχέσης εξάρτησης του καταναλωτή από μία μόνο εταιρεία», σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως επισημαινόταν, ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Οι αγοραστές θα έχουν έτσι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν νέο φορτιστή ή όχι.

Το χρονολόγιο της απόφασης

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά για τον ενιαίο φορτιστή τον περασμένο Ιούνιο. Τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την υιοθέτηση έως το 2024 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση της ενιαίας θύρας φορτιστή (USB-C) για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά και άλλες συσκευές.

Όπως είχε αναφέρει τότε το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά καθώς σήμερα οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν φορτιστές με διαφορετικές θύρες (βύσματα) σε πολλές από τις συσκευές τους με αποτέλεσμα και να επιβαρύνονται οικονομικά και να πρέπει να κουβαλούν δύο ή και τρεις τέτοιους φορτιστές μαζί τους, αλλά και να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Ο νέος νόμος εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές.

Οι προσδοκίες της ΕΕ

Όπως ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C και ότι οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Επίσης είχε σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Oι πέντε καλύτερες φάσεις του τελικού της Euroleague (vid)

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Κέντρικ Ναν ήταν η κορυφαία φάση στον τελικό της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024