Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Λονδίνο της φτώχειας και των απεργιών

Το Λονδίνο της φτώχειας και των απεργιών

Τα σύννεφα της κοινωνικής δυσαρέσκειας πυκνώνουν πάνω από το Λονδίνο - Τα ακριβά στέκια που μένουν χωρίς προσωπικό, ο εφιάλτης της φτωχοποίησης και οι εργαζόμενοι που ετοιμάζονται να κάνουν γιορτές διαδηλώνοντας

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, το Λονδίνο παραμένει ένας εξόχως θελκτικός προορισμός. Τα φώτα, οι δρόμοι, οι στολισμένες βιτρίνες είναι τόσο εντυπωσιακά που είναι αδύνατον να μην τραβήξουν τα μάτια. Εφέτος υπάρχει όμως κάτι διαφορετικό τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη ζωή της πρωτεύουσας της Βρετανίας.

Εάν δεν έχεις κράτηση, ακόμη και σε τοπική pub, δεν θα εξυπηρετηθείς… Ο κόσμος όντως μοιάζει να είναι εφέτος περισσότερος από ποτέ και οι Βρετανοί αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες μοιάζουν να ζουν τις «τελευταίες ώρες τις Πομπηίας».

Μνήμες Θάτσερ: Πώς «σπάνε» την απεργία

Ακόμη και στο πανάκριβο Mayfair, η αρχική έκπληξη μετατρέπεται σε προβληματισμό. Τα μισά τουλάχιστον από τα πιο ακριβά «στέκια» της Γηραιάς Αλβιώνας δεν δουλεύουν μεσημέρι…

«Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να λειτουργούν τα καταστήματα μεσημέρι – βράδυ» λέει στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος του Connaught, ενός από τα ακριβότερα και ομορφότερα ξενοδοχεία της περιοχής.

Βρετανία: Ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να φτωχοποιηθούν και να μείνουν άστεγοι

«Οικονομική αδράνεια»

Οπως εξηγεί, το μεγάλο πρόβλημα ονομάζεται με όρους μακροοικονομίας «οικονομική αδράνεια». «Πρόκειται για μια οξύμωρη κατάσταση στην οποία ενώ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανοιχτές θέσεις εργασίας, με πολύ καλύτερες αμοιβές από αυτές που υπήρχαν στην προ πανδημίας περίοδο, το εργατικό δυναμικό αρνείται να επιστρέψει σε αυτές» προσθέτει.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, 600.000 άνθρωποι επιλέγουν σήμερα να μένουν εκτός αγοράς εργασίας στο Λονδίνο, για διαφορετικούς λόγους. Αυτό μάλιστα τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των μέσων της δεκαετίας του 1970 και τον Νοέμβριο έπεσε στο 3,6%.

Στέλεχος της BlackRock σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» πως οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί άνθρωποι δεν ζουν με επιδόματα. «Η Βρετανία έχει από τα μικρότερα επιδόματα ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου. Με μόλις 400 λίρες δεν ζει κάποιος, όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το Brexit, μετά από δύο σχεδόν χρόνια, έχει αποψιλώσει την αγορά από εργαζομένους που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και παράλληλα περί τα 9 εκατομμύρια Βρετανών βάζουν ως προαπαιτούμενο για να εργαστούν τη μεγαλύτερη και καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη που οι επιχειρήσεις και το NHS δεν μπορούν προς το παρόν να καλύψουν».

Σήμερα η ανεργία δεν τρομάζει την κυβέρνηση αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως σε μια χώρα που γερνά γρηγορότερα από όσο είχε υπολογίσει, το ζήτημα αργά ή γρήγορα θα απασχολήσει.

Η απειλή της φτωχοποίησης

Μελέτες που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας σκιαγραφούν μία εξόχως σκοτεινή εικόνα για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι με χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης και ζουν επισήμως σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια βρετανοί πολίτες αντιμετωπίζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και ξεπερνούν μόνο οριακά τα επίπεδα της φτώχειας. Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων βρίσκεται μπροστά στο ακραίο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δίλημμα «φαγητό ή θέρμανση».

Ακόμη πιο ζοφερή είναι η εικόνα που αποκαλύπτει έρευνα του New Economics Foundation: μέχρι το 2024, 30 εκατ. Βρετανοί θα βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό που ορίζεται ως «βασικό βιοτικό επίπεδο», λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ των διαρκώς αυξανόμενων τιμών στα είδη διαβίωσης, της στασιμότητας στους μισθούς και της πιθανής ανόδου της ανεργίας.

Η αύξηση είναι 12% μεγαλύτερη συγκριτικά με τα στοιχεία του 2019, έναν χρόνο πριν την οριστική αποχώρηση από την ΕΕ.

Απεργίες μέσα στις γιορτές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους απεργούν ή ετοιμάζονται να απεργήσουν εν μέσω γιορτών, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, συνθήκες εργασίας και στήριξη απέναντι στην ακρίβεια που «πνίγει» τα εισοδήματά τους.

Εχοντας ήδη απεργήσει το καλοκαίρι, οι σιδηροδρομικοί θα απεργήσουν σήμερα (24/12) ξανά για τουλάχιστον οκτώ ημέρες. Δεκάδες δρομολόγια θα ακυρωθούν. Στο Βασιλικό Ταχυδρομείο (Royal Mail), που ιδιωτικοποιήθηκε το 2010, 115.000 υπάλληλοι έκαναν απεργία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Οι χειριστές αποσκευών συνεχίζουν την απεργία στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπως και το προσωπικό ασφαλείας του Eurostar. Από τις 22 Δεκεμβρίου, το προσωπικό των αυτοκινητοδρόμων βρίσκεται επίσης σε απεργία στο Λονδίνο και στη Νότια Αγγλία, όπως και οι τελωνειακοί στο Χίθροου και στο Γκάτγουικ από σήμερα, 24 Δεκεμβρίου.

Τέλος, μετά τις νοσοκόμες, την περασμένη Τρίτη, οι οδηγοί ασθενοφόρων θα απεργήσουν την ερχόμενη Τετάρτη ζητώντας, όπως και άλλοι στον τομέα της Υγείας, αύξηση μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Τα βρετανικά μέσα αναφέρουν πως αντίστοιχη κατάσταση η χώρα δεν έχει βιώσει τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια.

Το 43% των νοικοκυριών, σύμφωνα με έρευνα του New Economics Foundation, θα φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να αγοράσουν τα απολύτως βασικά σε εβδομαδιαία βάση το 2024.

Από «Londongrad», «Μικρή Ντόχα»

Από το 2010 μέχρι σήμερα, ένας «πόλεμος» δισεκατομμυρίων διεξάγεται στο Λονδίνο. Ρώσοι και Καταριανοί διαγκωνίζονται για τον έλεγχο της βρετανικής πρωτεύουσας με επιθετικές εξαγορές δισεκατομμυρίων λιρών.

Σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίων των «ολιγαρχών», το ρωσικό στοιχείο δείχνει να χάνει έδαφος στον πλούτο και στις επενδύσεις. Αυτό που μέχρι πρότινος ακόμη και οι ίδιοι οι βρετανοί βουλευτές σε πηγαδάκια στο Ουεστμίνστερ αποκαλούσαν «Londongrad», έχει μετατραπεί σε «Μικρή Ντόχα».

Το εμιράτο του Κατάρ, και συγκεκριμένα η οικογένεια Αλ Θάνι που το κυβερνά, έχει στην κατοχή της περισσότερους από 4.000 τίτλους ιδιοκτησίας και κάτι περισσότερο από 2 εκατ. τετρ. μέτρα βρετανικής γης. Τα εμβληματικά πεντάστερα ξενοδοχεία Ritz, Savoy, Connaught και Intercontinental Park Lane ανήκουν εξ ολοκλήρου στην πλουσιότερη και ισχυρότερη οικογένεια του Εμιράτου.

Ακόμη ένα σύμβολο του Λονδίνου, τα Harrods, εξαγοράστηκαν έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών από Καταριανούς. Το προτεκτοράτο των Βρετανών (1916-1971) αντεπιτίθεται και σήμερα είναι ο 10ος μεγαλύτερος κάτοχος ακινήτων στη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024