Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη ή Ασία; Το ρωσικό ποδόσφαιρο ενώπιον μιας ιστορικής διελκυστίνδας

Ευρώπη ή Ασία; Το ρωσικό ποδόσφαιρο ενώπιον μιας ιστορικής διελκυστίνδας

Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της RFU θα κληθούν εντός των προσεχών ημερών να λάβουν μια ιστορική απόφαση

Το ρωσικό ποδόσφαιρο έφτασε στο ιστορικό σταυροδρόμι που πάντα ήλπιζε πως θα το απέφευγε. Την Τρίτη ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας (RFU) πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την προσχώρησή της στην ασιατική συνομοσπονδία (AFC) ή θα παραμείνει στην UEFA η οποία την έχει αποκλείσει από κάθε διοργάνωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις των Ρώσων με την AFC είναι σε προχωρημένο στάδιο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της RFU θα κληθούν εντός των προσεχών ημερών να λάβουν μια ιστορική απόφαση.

Ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Ντιούκοφ εξήγησε στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής πως πρόκειται για ευκαιρία γιατί οι ομάδες θα επιστρέψουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Τον Μάιο ο Ντιούκοφ είχε απορρίψει μία τέτοια προοπτική λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε μέλη της UEFA και παραμένουμε».

Αν η RFU ζητήσει την προσχώρησή της στην ασιατική συνομοσπονδία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τότε υπάρχει ελπίδα η εθνική ομάδα της Ρωσίας να συμμετάσχει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Αντίθετα θα πρέπει να περιμένει τον επόμενο κύκλο που θα ανοίξει το 2027.

Ο Ντιούκοφ εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός τονίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιπτώσεις και τα δυνητικά σενάρια. Η επόμενη σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη όταν πιθανότατα θα κληθούν τα μέλη της RFU να επιλέξουν το μονοπάτι του μέλλοντος τους.

Οι Ρώσοι πιέζουν την UEFA να άρει τον αποκλεισμό των ομάδων τους αλλά η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία παραμένει σταθερή στη θέση της. Το μόνο που συζητά είναι την περίπτωση επιστροφής των ομάδων Νέων, αλλά και πάλι δεν προσφέρει εγγυήσεις.

Παρά το γεγονός ότι η RFU θεωρεί δεδομένη την προσχώρησή της στην ασιατική συνομοσπονδία όταν υποβάλει τη σχετική αίτηση, δεν είναι βέβαιο πως αυτή θα γίνει δεκτή. Δεν έχουν δοθεί γραπτές εγγυήσεις ενώ η ένταξη θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία. Είναι επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία να θέσουν βέτο και να απειλήσουν με αποχή από τους αγώνες λόγω των προβλημάτων στις μετακινήσεις που θα ανακύψουν. Υπάρχει και ένα σημαντικό στοιχείο που πιθανόν να βαρύνει στην απόφαση των Ρώσων. Οσο εύκολο μπορεί να ακούγεται η προσχώρησή τους στην AFC τόσο δύσκολη θα ήταν μια πιθανή επιστροφή τους στην UEFA.

Ο επίτιμος πρόεδρος της RFU Βιάτσεσλαβ Κολοσκόφ τάσσεται αναφανδόν κατά της προσχώρησης στην ασιατική συνομοσπονδίας γιατί πέραν των δυσκολιών που θα προκύψουν δεν θα υπάρχει επιστροφή στην Ευρώπη και το ρωσικό ποδόσφαιρο θα υποβαθμιστεί.

Σε σφυγμομέτρηση μεταξύ των ρωσικών ομάδων για το αν συναινούν να συμμετάσχουν στις ασιατικές διοργανώσεις η μεγάλη πλειοψηφία εμφανίζεται θετική.

Χωρίς διεθνείς διοργανώσεις πολλοί Ρώσοι παίκτες θα σκεφτούν να αλλάξουν υπηκοότητα. Κάποιοι ήδη βρίσκονται σ’ αυτή τη διαδικασία. Παράπλευρες απώλειες κι αυτοί μιας πολιτικής που κινείται μακριά από την κοινή λογική.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024