Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Euractiv: Ο Μπορέλ φέρεται να «βάζει στον πάγο» Αβραμόπουλο και Ντι Μάιο - «Ιταλική συνωμοσία», βλέπει ο Αβραμόπουλος

Euractiv: Ο Μπορέλ φέρεται να «βάζει στον πάγο» Αβραμόπουλο και Ντι Μάιο – «Ιταλική συνωμοσία», βλέπει ο Αβραμόπουλος

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, φέρεται να «παγώνει» τον διαγωνισμό για την κάλυψη του εκπροσώπου της ΕΕ στις Χώρες του Κόλπου, λόγω του Qatargate.

Το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού για την κάλυψη της θέσης του εκπροσώπου της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου εξετάζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate.

Η επιτροπή αξιολόγησης είχε καταλήξει στην επιλογή ως διπλωματικού συμβούλου του πρώην υπουργού, Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ δυνατά «έπαιζε» το όνομα του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον οποίο, μάλιστα, υποστήριζαν ακόμη και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Il Giornale», του ομίλου Μπερλουσκόνι, που έγραφε το Νοέμβριο πως αποτελεί «καλύτερη επιλογή ο Αβραμόπουλος».

Παραμένει στη φυλακή η Καϊλή – Η απόφαση των δικαστών

Το «πάγωμα» της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου

Όπως μεταδίδει το Euractiv, o πρώην επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν μέλος του συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», που ανήκει στον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι τώρα υπό κράτηση για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη της σύλληψης Παντσέρι λόγω του σκανδάλου, ο κ. Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από το συμβούλιο. Ωστόσο, το περιοδικό La Stampa αποκάλυψε ότι δεν ήταν μόνο μέλος, αλλά και στο μισθολόγιο. Σύμφωνα με την έκθεση, είχε λάβει 60.000 ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

«Η επιτροπή στην οποία συμμετείχα, μαζί με προσωπικότητες όπως η Federica Mogherini, ο Γάλλος πρώην βουλευτής Bernard Cazeneuve και η γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική […] Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μου δόθηκε εγγράφως από την Πρόεδρο Von der Leyen», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Κομισιόν ξεκίνησε εσωτερική διαδικασία έρευνας, την προηγούμενη Δευτέρα, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον κ. Αβραμόπουλο και τη ΜΚΟ.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, σημειώνει το Euractiv, ο Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε στο «πάγωμα» της υποψηφιότητας του πρώην επιτρόπου μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Αβραμόπουλος: «Ιταλική συνωμοσία»

Όμως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτει το Euractiv, λέγοντας ότι υπάρχουν κύκλοι στην Ιταλία που τον θέλουν εκτός συναγωνισμού για τον ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου.

«Υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια από ορισμένους κύκλους στην Ιταλία να διαστρεβλωθεί η εικόνα της απολύτως νόμιμης και επίσημης συμμετοχής μου στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας. Ο πρώτος στόχος είναι να αποδυναμωθεί η υποψηφιότητα που έχω καταθέσει για τη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Περσικό Κόλπο και, φυσικά, η υποστήριξη του υποψηφίου των Ιταλών Σοσιαλιστών (Di Maio)», δήλωσε στο Enikos.gr.

«Όλοι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι έχουμε προβάδισμα για τη θέση αυτή. Εκτιμώ ότι η τελική απόφαση θα καθυστερήσει», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Ντι Μάιο κατέλαβε την καλύτερη θέση, αλλά όχι χωρίς επικριτικά σχόλια, που προέρχονται κυρίως από τη χώρα του. Πολλοί στη Ρώμη διαμαρτυρήθηκαν ότι το βιογραφικό του δεν είχε τα βασικά στοιχεία για μια τόσο υψηλού προφίλ θέση.

Η κριτική αυτή υπέπεσε στην αντίληψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος φέρεται να πάγωσε προσωρινά την υποψηφιότητα Ντι Μάιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μάλιστα, οι περισσότερες πιθανότητες είναι το πόστο να δοθεί σε εσωτερικό συνεργάτη του Μπορέλ, ή να επαναπροκηρυχθεί η θέση.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024