Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στρόβιλοι Von Karman καταγράφηκαν στο Αιγαίο

Στρόβιλοι Von Karman καταγράφηκαν στο Αιγαίο

Ένα διακριτικό μοτίβο που μπορεί να δημιουργηθεί όταν ένα ρευστό περνά γύρω από ένα ψηλό, απομονωμένο, στάσιμο αντικείμενο

Μεγάλες αλυσίδες σπειροειδών δινών κατεγράφησαν από τον Δορυφόρο Terra Modis την Πέμπτη νότια των νησιών Σαμοθράκης και Λήμνου και οι στρόβιλοι αυτοί σχημάτισαν ένα νοητό τόξο κατά μήκος της πνοής του Β-ΒΑ ανέμου που έπνεε στην περιοχή.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, παρουσιάστηκε μετά από την πρόσφατη ψυχρή εισβολή η οποία όμως βρίσκεται στο τέλος της, ενώ σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση αυτών των στροβίλων είχε η επίδραση της «θερμής» θάλασσας και η κατώτερη αναστροφή της ατμόσφαιρας (low level inversion).

Έρχονται τα «Ηλιούγεννα» – Μετεωρολόγοι εξηγούν το φαινόμενο

Όπως επισημαίνει, εάν οι άνεμοι ήταν πιο ενισχυμένοι στα κατάντη του νησιού της Σαμοθράκης, οι δίνες που θα σχηματιζόταν θα ήταν πολύ πιο ευδιάκριτες, όπως είχε συμβεί πέρσι στις 12 Νοεμβρίου 2021.

Τι είναι οι στρόβιλοι von Kármán

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι σπειροειδείς στρόβιλοι των νεφών που σχηματίστηκαν ονομάζονται στρόβιλοι von Kármán, ένα διακριτικό μοτίβο που μπορεί να δημιουργηθεί όταν ένα ρευστό περνά γύρω από ένα ψηλό, απομονωμένο, στάσιμο αντικείμενο.

Στην ατμόσφαιρα, οι στρόβιλοι Von Kármán δημιουργούνται στις υπήνεμες πλευρές μεγάλων ορεινών όγκων, οι οποίοι παρεμβάλλουν τη μεγάλης κλίμακας ροή του αέρα (άνεμος). Καθώς τα σύννεφα, καθοδηγούμενα από τον άνεμο, συναντούν έναν ορεινό όγκο, εξαναγκάζονται να κινηθούν περιμετρικά αυτού, δημιουργώντας στην υπήνεμη πλευρά του εντυπωσιακούς στροβίλους που διατάσσονται σχεδόν παράλληλα και έχουν αντίθετη φορά περιστροφής (κυκλωνική και αντικυκλωνική ροή).

Το 1912, ο von Kármán ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τα χαρακτηριστικά ταλάντωσης της ροής με μαθηματικούς όρους, ενώ εργαζόταν ως βοηθός του πρωτοπόρου Γερμανού στη δυναμική ρευστών, Ludwig Prandtl. Αν και ένας Γάλλος επιστήμονας ήταν ο πρώτος που φωτογράφισε το χαρακτηριστικό μοτίβο, η βασική συνεισφορά του von Kármán ήταν μια μαθηματική απόδειξη που δείχνει ότι οι κλιμακωτοί στρόβιλοι είναι το πιο σταθερό μοτίβο ροής που μπορεί να παραχθεί από τέτοια χαρακτηριστικά.

«Βρήκα ότι μόνο η αντισυμμετρική διάταξη θα μπορούσε να είναι σταθερή και μόνο για μια συγκεκριμένη αναλογία της απόστασης μεταξύ των σειρών και της απόστασης μεταξύ δύο διαδοχικών στροβίλων κάθε σειράς» έγραψε αργότερα ο von Kármán σχετικά με την ανακάλυψη. Με άλλα λόγια, οι στρόβιλοι είναι πάντα αντισταθμισμένοι και δεν ευθυγραμμίζονται ποτέ.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024