Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ για Ηλιούπολη: Δικαιοσύνη για τα θύματα - Τιμωρία για τους ενόχους

ΣΥΡΙΖΑ για Ηλιούπολη: Δικαιοσύνη για τα θύματα – Τιμωρία για τους ενόχους

«Όταν επιχειρηματολογία της δικαστικής αίθουσας αποτελούν η «επιλογή» και «οι ιδεοληψίες», δεν θεωρούμε ότι ευνοούν σε ένα κράτος δικαίου τα θύματα να σπάνε την σιωπή τους»

Το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την την εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή των κατηγορούμενων από τις κατηγορίες του trafficking και του βιασμού σε βάρος της 19χρονης στην Ηλιούπολη αφήνοντας αιχμές για την επιχειρηματολογία της εισαγγελέως ότι δεν ευνοεί τα θύματα να σπάνε τα σιωπή τους για την κακοποίησή τους.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύει τα θύματα

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Οι κρατικοί φορείς και η Δικαιοσύνη πρέπει να ενθαρρύνουν τα θύματα να μιλούν και να τα προστατεύουν κατ’ ουσίαν και άμεσα από τους κακοποιητές τους.

Ιούλιος 2021: Η 19χρόνη τότε Ε. στην Ηλιούπολη, αποδρά από το σπίτι όπου την κρατούσε ο κατηγορούμενος αστυνομικός. Στο δρόμο της συναντά μια νεαρή σερβιτόρα η οποία έπραξε ως φάρος για όλους μας και βοηθά την Ε. να σπάσει την σιωπή της. Η Ε. περιέγραψε στη σερβιτόρα πως ο καταγγελλόμενος τη χτυπάει και την εκδίδει. Τότε, εκείνη κάλεσε τη γραμμή βοήθειας κακοποιημένων γυναικών (15900) και στη συνεχεία ειδοποίησε την Άμεση Δράση.

Δεκέμβρης 2022 : Έχοντας πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης ο Εισαγγελέας με προκλητική απόφαση απαλλάσσει τους δύο κατηγορούμενους. Σύμφωνα με την έδρα, ο κατηγορούμενος χτύπησε την Ε. αλλά δεν συνδέεται με κύκλωμα trafficking. Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας αναφέρει ότι « ήταν επιλογή της» Ε. και «οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται με ιδεοληψίες».

Ιδεοληψίες και επιλογή

«Ιδεοληψίες» είναι να μην θες να φοβάσαι, να ζεις μια ζωή χωρίς κακοποίηση, να αποζητάς τα δικαιώματά σου και την μη καταπάτηση της αξιοπρέπειάς σου; Οι λέξεις έχουν σημασία όταν χρησιμοποιούνται από θεσμικούς φορείς για την απαλλαγή κατηγορουμένων σε υποθέσεις trafficking και κακοποίησης .

Όταν επιχειρηματολογία της δικαστικής αίθουσας αποτελούν η «επιλογή» και «οι ιδεοληψίες», δεν θεωρούμε ότι ευνοούν σε ένα κράτος δικαίου τα θύματα να σπάνε την σιωπή τους και να μην αισθάνονται ότι εκείνα ευθύνονται για την οποιαδήποτε κακοποίησή τους. Από την πανδημία και έπειτα το κίνημα MeToo μας έχει βοηθήσει στο πως αντιμετωπίζουμε την διαχρονική καθεστηκυία τάξη του αποστήματος και του φόβου.

Ζητάμε

Οι κρατικοί φορείς και η δικαιοσύνη να ενθαρρύνουν τα θύματα να μιλούν και να τα προστατεύουν κατ’ ουσίαν και άμεσα από τους κακοποιητές τους.

Απαιτούμε

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και δικαιοσύνη για τα θύματα.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024