Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπακογιάννη για απόφαση ΕΔΔΑ: Ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να λογοδοτεί

Μπακογιάννη για απόφαση ΕΔΔΑ: Ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να λογοδοτεί

«Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση της ασυλίας βλάπτει την εικόνα όλων των βουλευτών, βλάπτει το πολιτικό σύστημα και δίνει την εντύπωση τον κόσμο ότι εμείς οι πολιτικοί κοιτάζουμε τα του οίκου μας, καλυπτόμαστε πίσω από την ασυλία μας» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη

Στην πρόσφατη δικαίωση της από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά του Πάνου Καμμένου, αναφέρθηκε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κάνοντας λόγο για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση.

Μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πάνω από δέκα χρόνια παλεύει την υπόθεση της ασυλίας.

«Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση της ασυλίας βλάπτει την εικόνα όλων των βουλευτών, βλάπτει το πολιτικό σύστημα και δίνει την εντύπωση τον κόσμο ότι εμείς οι πολιτικοί κοιτάζουμε τα του οίκου μας, καλυπτόμαστε πίσω από την ασυλία μας ενώ ο απλός πολίτης είναι υποχρεωμένος να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και να προσέρχεται οποτεδήποτε κάποιος τον μηνύει και να προσπαθεί να βρει το δίκιο του στη Δικαιοσύνη» είπε για να προσθέσει.

Ξεσκεπάστηκε ο συκοφάντης Πάνος Καμμένος για τις αθλιότητες κατά Μπακογιάννη 

Η μάχη για το θέμα της ασυλίας

«Εμείς δίναμε την εντύπωση ότι εμείς είμαστε ελεύθεροι να βρίζουμε να συκοφαντούμε κάποιον, κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία μας ενώ αν κάποιος μας βρίσει πηγαίνει στο δικαστήριο. Αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο χρόνια με απασχολούσε, το πάλευα στην επιτροπή του συντάγματος και το έθετα γιατί έλεγα στους συναδέλφους ότι κύριοι εμάς μας βλάπτει πρωτίστως διότι όταν δίνεις την εικόνα ότι άλλο ο πολιτικός και άλλο ο πολίτης δημιουργείται αυτή η αίσθηση της ατιμωρησίας. Άρα μετά από αυτή την απόφαση κανένας υπουργός και κανένας βουλευτής δεν θα μπορεί να καλύπτεται από την ασυλία του σε περίπτωση που  το αδίκημα το οποίο έχει διαπράξει δεν είναι άμεσα συσχετιζόμενο με τις αρμοδιότητές του.

Ερωτηθείσα αν θα μπορεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να παραβλέψει αυτή την απόφαση του δικαστηρίου και να μην αποφασίσει την άρση ασυλίας ενός υπουργού για παρόμοιο αδίκημα, τόνισε:

«Όχι δεν θα μπορεί για τον απλούστατο λόγο ότι θα γίνει άμεσα χρήση των διατάξεων που έχει βγάλει το ευρωπαϊκό δικαστήριο. 4 χρόνια πήρε αυτή η ιστορία και δεν μπορούμε να πούμε «άστο να πάει» γιατί εμένα δεν με ενδιέφερε ο κ. Καμμένος με ενδιέφερε η ασυλία. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία   12 ή 13 φορές κάλυψε τους υπουργούς της πίσω από αυτή τη δήθεν διάταξη, που είναι κακή ερμηνεία της διάταξης, είναι σαφές ότι δεν έπρεπε να το είχαν κάνει και τους το λέει σήμερα το ευρωπαϊκό δικαστήριο άρα από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα της οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφία να πάρει μια τέτοια απόφαση και αυτό νομίζω είναι ένα μεγάλο κεκτημένο για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Πρόσθεσε δε, ότι ο «κάθε πολιτικός και ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να λογοδοτεί. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να λογοδοτούμε, λογοδοτούμε για όλα και οφείλουμε να λογοδοτούμε, αυτή είναι η αρχή της δημοκρατίας. Όταν είσαι βουλευτής και σε έχουν ψηφίσει κάποιοι άνθρωποι σε αυτούς και ολόκληρο τον ελληνικό λαό λογοδοτείς. Η λογοδοσία είναι υποχρέωση δεν είναι δικαίωμα».

Για Σπυράκη – Αβραμόπουλο

Η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε ακόμη για το θέμα της κ. Σπυράκη και του κ. Αβραμόπουλου.

«Από την ώρα που κάποιος έχει κατηγορηθεί για κάτι και από εκεί και πέρα γίνεται η έρευνα και είναι αθώος από εκεί και πέρα έχει όλες τις δυνατότητες και να προσέλθει και να συνεχίσει τη δουλειά του. Άδικες κατηγορίες ή λανθασμένες κατηγορίες ή μερικώς λανθασμένες κατηγορίες έχουν συμβεί στην πολιτική πάρα πολλές φορές.

Σε ψάχνουνε, αν σε βρουν καθαρό επανέρχεσαι και τελείωσε η υπόθεση, αν δεν σε βρουν καθαρό είναι άλλη υπόθεση αλλά το  πως χειρίζεσαι κάθε φορά αυτού του είδους τις περιπτώσεις έχει πολύ μεγάλη σημασία δηλαδή να βγαίνεις και να λες «επιθυμώ να με ψάξετε πλήρως».

Εμένα μια φορά με είχανε κατηγορήσει και ζήτησα η ίδια, πήγα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο-κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τους παρακάλεσα «σας παρακαλώ να ψηφίσετε την άρση της ασυλίας μου διότι δεν μπορώ αλλιώς να αποδείξω ότι είναι αθώα» και έγινε αυτό. Οπότε πηγαίνοντας στη Δικαιοσύνη αποδεικνύεις ότι είσαι αθώος και τέλος».

Μπακογιάννη για Καϊλή – «Στην αρχή στεναχωρήθηκα και μετά εξοργίστηκα»

Αναφερόμενη στην υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί η Εύα Καϊλή, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «εγώ στην αρχή στενοχωρήθηκα πάρα πολύ και μετά εξοργίστηκα πάρα πολύ παρακολουθώντας αυτή την υπόθεση πρώτον γιατί δεν μπορούσε να το χωρέσει το μυαλό μου ότι μια κοπέλα που τα είχε όλα στα πόδια της, που η καριέρα της πήγαινε σφαίρα, που ήταν όμορφη, κατάφερε να κάνει το παιδάκι της κλπ έμπλεξε σε μια τόσο βαριά και τόσο ζοφερή υπόθεση. Είναι κρίμα!

Και από την άλλη μεριά να σκεφτείτε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βλέπανε στην κ. Καϊλή, ασχέτως κόμματος,  βλέπανε τη νέα γενιά να έρχεται με ιδέες, με προτάσεις αυτή η απογοήτευση για τον κόσμο είναι πάρα πολύ μεγάλη και βλάπτει συνολικά και την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, βλάπτει όμως συνολικά και αυτό που λέγεται πολιτικοί.

Δηλαδή σου λεει «όλοι ίδιοι είστε» και αυτό είναι η μεγάλη αδικία γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί ευρωβουλευτές που κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά και που δίνουν τις μάχες τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, προωθώντας τα εθνικά ελληνικά συμφέροντα και για τους οποίους δεν έχει λεχθεί ποτέ το παραμικρό και βλέπετε μια τέτοια περίπτωση ή τρεις ή πέντε ή δεκαπέντε δεν ξέρω που θα το βγάλει η έρευνα πάνω σε 700 ανθρώπους ρίχνουν μια σκιά».

Για τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις

Αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την Καϊλή ως Καϊλή με τόσο σημαντική πτώση μέσα σε ένα μήνα, πιστεύω ότι ο χειρισμός τον οποίο κάνανε δύο πράγματα. Πρώτον το Δούρειο ίππο. Είναι σαν να πει κάποιος ότι εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί αν είσαι γέννημα θρέμμα ενός κόμματος, να έχεις κάνει όλη σου τη ζωή αγώνες για αυτό το κόμμα και αυτομάτως μετά κάποιος να σου κολλήσει μια άλλη ετικέτα, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην κανονική  ζωή και το δεύτερο είναι ότι αυτή η κουβέντα που είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι θέλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, αυτό αυτομάτως πήγε τον κ. Ανδρουλάκη πλέον σε μια μόνο επιλογή δηλαδή στην επιλογή συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι όμως του ΠΑΣΟΚ με βάση τις δημοσκοπήσεις σε πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά δεν επιθυμούν αυτή τη θέση, επιθυμούν τουλάχιστον να έχουν την ελευθερία της επιλογής μετά τις εκλογές. Νομίζω ότι αυτό του κόστισε του κ. Ανδρουλάκη».

Για τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά της Κρήτης

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και σε δημοσκοπικά ευρήματα για την Κρήτη. Όπως είπε, στα  Χανιά με βάση τη δημοσκόπηση της MRB η ΝΔ είναι 2,9 μπροστά και έχω την αίσθηση ότι ίδια είναι η κατάσταση στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.

«Το Ηράκλειο είναι μια διαφορετική περίπτωση. Εγώ πιστεύω, και σας πάω ένα στοίχημα, ότι η Κρήτη θα εκπλήξει γιατί στην Κρήτη πήγαν πάρα πολύ καλά τα πράγματα οικονομικά με βάση τον τουρισμό, πηγαίνουν πολύ καλά και με το λάδι δηλαδή οικονομικά και από την άλλη μεριά η Κρήτη για πρώτη φορά βλέπει έργα στην πράξη τα οποία τα ονειρευότανε μια ολόκληρη γενιά, βλέπε ΒΟΑ».

Κληθείσα να σχολιάσει την αναφορά του κ. Πολάκη «όποιος φοβάται τον Πολάκη και δεν φοβάται μια σειρά προσώπων είναι φασίστας», τόνισε:

«Το να σχολιάσω τον Πολάκη είναι κάτι το οποίο έχω αποφύγει όλη μου τη ζωή να κάνω. Βεβαίως θα έχει ένα ακροατήριο το οποίο τον ψηφίζει αλλά το ερώτημα το μεγάλο είναι όχι αν μπορείς να πείσεις τον πεισμένο δηλαδή αυτόν ο οποίος είναι οπαδός που βρέξει χιονίσει θα σου σταθεί αλλά το ερώτημα είναι τι δυνατότητες πρόσβασης έχεις σε ένα ευρύτερο ακροατήριο το οποίο συνήθως είναι αυτό το ακροατήριο του Κέντρου, το οποίο τη μια ψηφίζει έτσι, την άλλη αλλιώς και τα λοιπά. Ποιος είναι ο πολιτικός λόγος και ποια είναι και τα έργα τα οποία θα μπορούν να πείσουν τον καχύποπτο, αυτόν ο οποίος το σκέφτεται, αυτόν ο οποίος δεν ανήκει σε ένα κόμμα  να το ψηφίσει, εκεί η πραγματικότητα δείχνει ότι οι δυνατότητες τις οποίες έχει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές τις οποίες έχουν οι λογικές του κ. Πολάκη.

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρχε και του πατέρα μου και όλων μας στο θέμα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Και για τον τρόπο με τον οποίο ζουν και για τα δικαιώματά και τα θέματα τα οποία τους απασχολούν. Είναι υποχρέωση ενός σοβαρού Έλληνα πρωθυπουργού να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για αυτούς τους ανθρώπους και νομίζω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και με τα θέματα τα οποία έχει επιλύσει αλλά και με τη σημερινή του παρουσία δείχνει έμπρακτα αυτό το ενδιαφέρον με ουσία όχι μόνο με καλά λόγια.

Η ουσία είναι ότι θα πάει ο ίδιος σε αυτά τα χωριά, θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει επιτόπου αυτά τα προβλήματα και θα έχει τη δυνατότητα επί τόπου να πει στον κ. Ράμα ότι «αυτά και αυτά είναι τα θέματα τα οποία τους απασχολούν και όπως ξέρετε η συμπεριφορά σας σε αυτή τη μειονότητα είναι όρος για την Αλβανία για να πλησιάσει την Ευρώπη».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία ανέφερε:

Επί των ημερών μου είχε υπογραφεί, εγώ υπέγραψα τότε με τον υπουργό των εξωτερικών και τα ακύρωσε το συνταγματικό δικαστήριο όπως είπε ο κ. Μπερίσα μετά από παρέμβαση της Τουρκίας στον κ. Ράμα ο οποίος έκανε την προσφυγή.

«Ήταν μια εξαιρετική συμφωνία και λυπάμαι για την ακύρωση της γιατί είχε βάλει σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο όλες αυτές τις συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Το καταλάβανε οι Τούρκοι και τότε έκαναν ότι μπορούσαν για να την ακυρώσουν και το πέτυχαν. Έχουμε τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να το κλείσουμε αλλά για να το κλείσουμε πρέπει να πάμε στη Χάγη και για να πάμε στη Χάγη πρέπει να συμφωνήσουνε πλήρως οι Αλβανοί και βεβαίως πάλι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρχει ένα τέτοιο συνυποσχετικό.

Άρα θα πρέπει να πούμε στην Αλβανία ξεκάθαρα ότι αυτό το συνυποσχετικό θα πρέπει να υπογραφεί  διότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών όπως είπε χθες και η υπουργός Εξωτερικών,  και να επιμείνουμε στις θέσεις μας» κατέληξε.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024