Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στο μέτρο του market pass σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από νέες παλινωδίες, κατέληξε να ψηφίσει ‘παρών’ στο μέτρο της Κάρτας Αγορών», σημειώνει ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας πως «επέλεξε έτσι, για πολλοστή φορά, να παραμείνει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας».

«Market Pass» και «Food Pass» στην Ελλάδα του 1953 – Η υποτίμηση της δραχμής και ο Μαρκεζίνης (φωτο)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, «κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την πατρίδα και τους ανθρώπους της».

«Πολύς στη θεωρία, ελάχιστος στην πράξη: αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.

Γιατί άλλαξε στάση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με διαρροές της Κουμουνδούρου, η «στροφή» οφείλεται στην ενσωμάτωση του φόρου των διυλιστηρίων στην τροπολογία, γεγονός που δεν επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ του μέτρου market pass.

Στο θέμα της φορολόγησης των διυλιστηρίων, που προκαλεί την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Πριν από λίγο, έγινε γνωστό ότι ακόμη και αυτή η υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. για το 2022, θα γίνει με τον χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη», είπε και πρόσθεσε:

«Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας, που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο, αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε να εκπέσει η φορολογία των χρημάτων, τουλάχιστον, που αναγκάζονται να δηλώνουν».