Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Μία δόση εμβολίου για HPV αρκεί

ΠΟΥ: Μία δόση εμβολίου για HPV αρκεί

Νέες συστάσεις του ΠΟΥ μειώνουν σε μία –τουλάχιστον- δόση το εμβόλιο του HPV, με στόχο το μαζικότερο εμβολιασμό κατ΄ αρχήν των κοριτσιών

Σημαντική υστέρηση στον εμβολιασμό κοριτσιών κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς το 2021 «έχασαν» το εμβόλιό τους κατά του ιού των κονδυλωμάτων περίπου 3,5 εκατ. κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου, μειώθηκε το 2021 στο 15% των κοριτσιών που ήταν σε ηλικία κατάλληλη για εμβολιασμό, από 25% που είχε φτάσει το 2019, με αποτέλεσμα η ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη μείωση της κάλυψης του πληθυσμού από τον ιό HPV, παγκοσμίως.

Ο λόγος είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες και περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενο HPV. Η αποτροπή της ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω της εύκολης πρόσβασης σε εμβόλια είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την προστασία του πληθυσμού από περιττές ασθένειες και θάνατο.

Πρώτα τα κορίτσια

Ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού που έχει θέσει ο ΠΟΥ είναι τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών, πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, συνιστάται δευτερευόντως και ο εμβολιασμός των αγοριών και των μεγαλύτερων γυναικών, στις χώρες όπου είναι εφικτό και οικονομικά δυνατόν.

Καθώς όμως παρατηρήθηκε η μείωση στον εμβολιασμό των κοριτσιών διεθνώς, νεότερες συστάσεις από τον ΠΟΥ, παρέχουν την εναλλακτική λύση για του εμβολιασμού με μία δόση, καθώς η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας είναι συγκρίσιμη με το καθιερωμένο σχήμα των δύο δόσεων.

Διαβάστε επίσης: Κονδυλώματα: Ο ιός HPV είναι και αντρική υπόθεση

Η εναλλακτική αυτή αναμένεται να βελτιώσει την πρόσβαση στο εμβόλιο, προσφέροντας στις χώρες την ευκαιρία να αυξήσουν τον αριθμό των κοριτσιών που μπορούν να εμβολιαστούν και να μειώσει την επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας από την συχνά περίπλοκη και δαπανηρή παρακολούθηση των εφήβων για την ολοκλήρωση της σειράς εμβολιασμού.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του HPV, να επισπεύσουν την εφαρμογή και να αντιστρέψουν τη μείωση της κάλυψης», επισημαίνεται από τον Οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο HPV: 100 περιστατικά καρκίνου στόματος και φάρυγγα λιγότερα κάθε χρόνο

Μέχρι σήμερα, 125 χώρες (64%) έχουν συμπεριλάβει το εμβόλιο κατά του HPV στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού τους για τα κορίτσια, ενώ 47 χώρες (24%) έχουν συμπεριλάβει στον εμβολιασμό και τα αγόρια.

Το νέο σχήμα δόσεων

Ο ΠΟΥ συνιστά τώρα:

  • Πρόγραμμα μίας ή δύο δόσεων για κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών
  • Πρόγραμμα μίας ή δύο δόσεων για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-20 ετών
  • Δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών για γυναίκες άνω των 21 ετών.

Τρεις δόσεις

Η νέα σύσταση υπογραμμίζει τη σημασία της κατά προτεραιότητας εμβολιασμού των ανοσοκατεσταλμένων ή όσων ζουν με HIV. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον δύο δόσεις και, όπου είναι δυνατόν, τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με μελέτες που έλαβε η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ για την έκδοση της παραπάνω σύστασης, είναι ότι ακόμη και με μία μόνο δόση, επιτυγχάνεται προστασία έναντι των τύπων του ιού που προκαλούν καρκίνο, για μια περίοδο της τάξης των 11-12 ετών μετά τον εμβολιασμό, καθώς επίσης και διασταυρούμενη ανοσία έναντι πολλών τύπων του ιού.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024