Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΓΣΕΕ: Πολλά ερωτήματα για το εργατικό δυστύχημα στα Λιπάσματα Καβάλας

ΓΣΕΕ: Πολλά ερωτήματα για το εργατικό δυστύχημα στα Λιπάσματα Καβάλας

Η συγκεκριμένη λιπασματοβιομηχανία είναι η μοναδική παγκοσμίως η οποία λειτουργεί με εργαζόμενους αποκλειστικά ορισμένου χρόνου

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Μετράμε κάθε μέρα νεκρούς εργαζόμενους και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο», καταγγέλλει η ΓΣΕΕ για το νέο εργατικό δυστύχημα με θύμα 30χρονο εργάτη της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας.

Το νέο δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου ο 30χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εκεί δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα εργατικά δυστυχήματα τείνουν να γίνουν μάστιγα. Σε μια απορυθμισμένη αγορά εργασίας, που ουσιαστικά ποτέ δεν ανέκαμψε από την μνημονιακή λαίλαπα, τα μέτρα ασφαλείας αποδεικνύονται ανεπαρκή.

Πολλά και κρίσιμα ερωτήματα

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ «τα ερωτήματα για το τελευταίο εργατικό δυστύχημα είναι πολλά και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου πρέπει να τα απαντήσουν άμεσα. Το μηχάνημα συντήρησης ήταν σε λειτουργία όταν κλήθηκε ο συντηρητής για επιδιόρθωση; Συνόδευσε τον συντηρητή στο σημείο των εργασιών ο υπεύθυνος για τον συγκεκριμένο τομέα παραγωγής του εργοστασίου; Στο εργοστάσιο τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας; Το τελευταίο διάστημα εκτός από τα εργατικά ατυχήματα που έχουν δηλωθεί έχουν γίνει και άλλα τα οποία δεν έχουν καν δηλωθεί; Τι γίνεται γενικότερα με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων;»

Εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου

Αξίζει να σημειωθεί, τονίζει η ΓΣΕΕ, «ότι η συγκεκριμένη λιπασματοβιομηχανία είναι η μοναδική παγκοσμίως η οποία λειτουργεί με εργαζόμενους αποκλειστικά ορισμένου χρόνου.»

Όσοι ευθύνονται πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία καλεί τις αρμόδιες αρχές «να πάψουν να κωφεύουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στους χώρους εργασίας. Επιβάλλεται να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδίδονται άμεσα οι ευθύνες όπου αυτές αναλογούν.»

«Η μαύρη λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους γιγαντώνεται. Φτάνει πια!! Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που χάνονται…» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Απαντήσεις και απόδοση ευθυνών ζητά το Εργατικό Κέντρο

«Η εργατική τάξη θρηνεί για έναν ακόμη εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του στην επιχείρηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα στο Νομό μας. Δυστυχώς όμως, όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα.» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Καβάλας και συνεχίζει:

«Οι συνάδελφοι που χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και οικογένειες και δεν μπορεί να θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Οι οικογένειές τους θέλουν απαντήσεις και απόδοση ευθυνών που συχνά δεν δίνονται. Οι υπεύθυνοι στη χώρα μας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν.»

» Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα, τόσο όχι μόνο δεν θα τερματίζεται ο μακάβριος και ντροπιαστικός κατάλογος, αλλά αντίθετα θα γιγαντώνεται. Καλούμε όλες τις υπεύθυνες αρχές τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας του νομού μας, να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους και σε καθημερινή βάση να ελέγχουν την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τα εξαντλητικά ωράρια και οι εργοδότες να σταματήσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος της υγείας και της ζωής των εργαζομένων»

Κώφευαν εγκληματικά

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. «Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια έχουμε εκφράσει τις σοβαρότατες ανησυχίες μας για το αν και κατά πόσο στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας που αφορούν τόσο την προστασία των εργαζομένων και την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής και υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Έχουμε μάλιστα ζητήσει την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων αλλά και της δικαιοσύνης μετά από ανησυχητικές αναφορές που έχουν γίνει για ατυχήματα, για ελλιπή συντήρηση του εργοστασίου, αλλά και για τη δυνατότητα των, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζομένων σε αυτό, αντί των μονίμων και εξειδικευμένων που απαιτούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις λειτουργίας μιας χημικής βιομηχανίας.

Δεν ήμασταν βεβαίως οι μόνοι ανησυχούντες. Πλήθος φορέων και πολιτών της Καβάλας έχουν εκφράσει κατά καιρούς και επαναληπτικά τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Αλίμονο, εις ώτα μη ακουόντων. Ο τραγικός χαμός του εργαζόμενου στη ΒΦΛ σήμερα, 21 Δεκέμβρη 2022, εν ώρα εργασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο τις βάσιμες ανησυχίες όλων μας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων όσοι κώφευαν εγκληματικά όλο το προηγούμενο διάστημα και διαβεβαίωναν ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με ασφάλεια. Μετά από το τραγικό αυτό γεγονός είναι πλέον επιβεβλημένο να μην επικρατήσουν λογικές συγκάλυψης και να ξεκινήσει επιτέλους μια έρευνα σε βάθος για το σύνολο των κακώς κειμένων που αποδεδειγμένα πλέον δεν επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Γιατί μόνον έτσι εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 30χρονου εργάτη μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα στο βωμό του κέρδους.»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024