Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Συναγερμός» στη Β. Μακεδονία: Πιο δημοφιλής πολιτικός ο διεφθαρμένος και φυγόποινος Γκρούεφσκι

«Συναγερμός» στη Β. Μακεδονία: Πιο δημοφιλής πολιτικός ο διεφθαρμένος και φυγόποινος Γκρούεφσκι

Σοκάρουν τους πολιτικούς αναλυτές τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που αναδεικνύουν τον φυγόποινο πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ως τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη Β. Μακεδονία, με μεγάλη αύξηση μάλιστα της δημοτικότητάς του μέσα σ' ένα χρόνο.

Στην κορυφή της κατάταξης των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από AP/Boris Grdanoski), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου -IRI.

Απελπισία και απόγνωση

Μία από τις αιτιολογίες είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην απελπισία και την απόγνωση των πολιτών για την κατάσταση στη χώρα, γράφει το Radio Free Europe.

Δείτε ακόμα – Βόρεια Μακεδονία: Απειλές για βόμβες στα Σκόπια – Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Γερμανία

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, αν και δεν βρίσκεται στη χώρα του εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν συμμετέχει στην πολιτική ζωή, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα της δημοτικότητας των πολιτικών.

Παρά το γεγονός ότι διέφυγε στη Βουδαπέστη τον Νοέμβριο του 2018 αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για την αγορά μιας πολυτελούς Mercedes και στη συνέχεια του επιβλήθηκαν και άλλες καταδίκες, στην ερώτηση από το IRI «Οταν σκέφτεστε άτομα στην πολιτική ζωή, ποια πολιτική προσωπικότητα στη Βόρεια Μακεδονία βλέπετε πιο θετικά», επτά τοις εκατό απάντησε ότι βλέπει τον Γκρούεφσκι.

Αύξησε τη δημοτικότητά του

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Γκρούεφσκι δεν καταλαμβάνει μόνο την πρώτη θέση στη λίστα, αλλά σ’ ένα χρόνο αύξησε τη δημοτικότητά του κατά τέσσερα τοις εκατό.

Αμέσως μετά, μ’ ένα τοις εκατό λιγότερες ψήφους, βρίσκεται ο νέος ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν ο πιο δημοφιλής μεταξύ των πολιτικών στην περσινή έρευνα του IRI. Τώρα, όμως, ακολουθεί τη σκιά του Γκρούεφσκι.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, παρά τις δυναμικές δημόσιες εμφανίσεις του κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με πέντε τοις εκατό.

Ο Γκρούεφσκι, αφού έλαβε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, επικοινωνεί με το κοινό της Βόρειας Μακεδονίας μέσω του επίσημου προφίλ του στο Facebook, το οποίο έχει περίπου 223.000 ακόλουθους.

Είναι συνεχώς ενεργός στο κοινωνικό δίκτυο και δεν εκφράζει νέες απόψεις καθώς από την αρχή υπήρξε ενεργός επικριτής της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία χαράσσεται από το SDSM, με τη στήριξη της αλβανικής Δημοκρατικής Ενωσης για Ενταξη -DUI.

Το 38% δεν εμπιστεύεται κανέναν

Τον Μάιο του 2018, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για την αγορά της πολυτελούς Mercedes αξίας 580.000 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2019, το δικαστήριο της Ουγγαρίας αποφάσισε, εξετάζοντας το αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας, να μην εκδώσει τον Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με το δικαστήριο της Βουδαπέστης, δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις έκδοσής του.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, για την υπόθεση «Placevi na Vodno», καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομη απόκτηση και απόκρυψη περιουσίας. Τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε τον Γκρούεφσκι στη λίστα των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις για λόγους διαφθοράς.

Ο μεγαλύτερος χαμένος στην έρευνα είναι ο διάδοχος του Γκρούεφσκι στην πρωθυπουργία, Ζόραν Ζάεφ, με πτώση της υποστήριξης από εννέα σε δύο τοις εκατό. Η πλειοψηφία, πάντως, ή το 38 τοις εκατό των πολιτών, δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Σταθερός ο Αχμέτι

Σ’ αντίθεση με τους πολιτικούς του «μακεδονικού μπλοκ», ο αρχηγός του αλβανικού DUI Αλί Αχμέτι είναι σταθερός μεταξύ των πολιτικών και μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τον Μίτσκοσκι.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Αχμέτι κέρδισε το 6 τοις εκατό των ψήφων, όσο και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE. Ο επικεφαλής του DUI κατέγραψε άλμα υποστήριξης κατά ένα τοις εκατό.

Ο αρχηγός της Αριστεράς, Ντίμιταρ Απασίεφ, δεν είχε αυξημένη βαθμολογία, αλλά βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον πρόεδρο του κράτους, Στέβο Πενταρόφσκι, και τον επικεφαλής της Μπέσα, Μπιλιάλ Κασάμι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αν και έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό από την πολιτική και από το μητρικό του κόμμα SDSM, εξακολουθεί να μην έχει «ξεχαστεί» από τους πολίτες και με 2 τοις εκατό των ψήφων τ’ όνομά του είναι το τελευταίο στη λίστα.

Η έρευνα του IRI διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.207 ερωτηθέντων την περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου.

«Πραγματικά ανησυχητικό»

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιακών Σπουδών, Ζανέτα Τραΐκοσκα, η εκπληκτική βαθμολογία του φυγόποινου με τη μεγαλύτερη θητεία στην πρωθυπουργία, από το 2006 έως το 2016, είναι αποτέλεσμα της απελπισίας και της απόγνωσης των πολιτών για όσα συμβαίνουν στη χώρα.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό και σοβαρά καταθλιπτικό να υπάρχει ένας καταδικασμένος και φυγόποινος πολιτικός, με τον οποίο ζήσαμε μια μεγάλη και σκοτεινή εποχή, να επιστρέφει με τόσο πανηγυρικό τρόπο και με τις περισσότερες προτιμήσεις των πολιτών όσον αφορά τη δημοτικότητα» επισημαίνει η Τραΐκοσκα.

Και προσθέτει πως αυτό το γεγονός λέει πολλά για το πώς βλέπουν οι πολίτες τους σημερινούς πολιτικούς, ενώ καταδεικνύει ότι η απελπισία και η απόγνωση προκαλούν το σύνδρομο της Στοκχόλμης, με βάση το οποίο ένα μέρος του πληθυσμού κοιτάζει με συμπάθεια τον «απαγωγέα» της ζωής του στο παρελθόν. Σύμφωνα με την ίδια, γι’ αυτά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων φταίνε οι σημερινοί πολιτικοί.

«Θα πρέπει πραγματικά να σημάνει ένας μεγάλος συναγερμός για τα πολιτικά μας κόμματα, για τους αξιωματούχους και τους ηγέτες προκειμένου να εργαστούν για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών», λέει η Τραΐκοσκα.

Ημάστιγα της διαφθοράς

Η επιστροφή του Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Τζελτζάλ Νεζίρι, οφείλεται στην έλλειψη αποτελεσμάτων στον αγώνα κατά της διαφθοράς, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το SDSM και άλλοι αξιωματούχοι ασκούν την εξουσία.

«Νομίζω ότι πρόκειται για την απογοήτευση των πολιτών όσον αφορά την καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς, από την οποία υπήρχαν πολύ υψηλές προσδοκίες», τονίζει ο Νεζίρι, και προσθέτει:

«Οταν έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμη και τα σταθερά αποτελέσματα μπορούν να προκαλέσουν απογοήτευση, όχι αυτά που έχουμε στην πραγματικότητα σήμερα».

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024