Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: «Πολύτιμοι σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία - Να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά

ΝΑΤΟ: «Πολύτιμοι σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία – Να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά

«Η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ» δηλώνει αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας και καλεί Τουρκία και Ελλάδα να επιλύσουν διπλωματικά τις διαφορές τους.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε σήμερα «πολύτιμους συμμάχους» την Ελλάδα και την Τουρκία και ζήτησε να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματικής οδού.

«Η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας»

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας – ο οποίος δεν κατονομάζεται – ανέφερε πως «η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης».

Δείτε ακόμα – Το παραμύθι της «ελληνοτουρκικής φιλίας»

Υπενθυμίζοντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής» μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι σύμμαχοι να παραμείνουν ενωμένοι», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι νατοϊκές… πτήσεις

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι, μετά την προσπάθεια των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών να εμποδίσουν τις νατοϊκές πτήσεις στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ δήλωσε: «Καλούμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης».

Στέλεχος του ΝΑΤΟ έκανε δηλώσεις στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu για την αναχαίτιση ελληνικών αεροπλάνων στην προγραμματισμένη αποστολή «NATO NEXUS ACE Aegean».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στο ΝΑΤΟ καθημερινά και ότι οι δυνάμεις τους συμμετέχουν από κοινού στις ασκήσεις του, προσθέτουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Και παραθέτουν την προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία απάντησε στα ελληνικά αεροσκάφη που προσπαθούσαν ν’ αποτρέψουν πτήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η τουρκική εκπαιδευτική άσκηση NEXUS ACE όχι μόνο δεν ήταν «νατοϊκή», αλλά και το νατοϊκό AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί, είχαν επισημάνει πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, απαντώντας στους «ψευδείς ισχυρισμούς της Αγκυρας».

Η ελληνική απάντηση ήρθε από κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας, που τόνισαν πως δεν πρόκειται για νατοϊκή αλλά εθνική άσκηση της Τουρκίας. Παράλληλα, υπογράμμισαν πως τα τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Μυτιλήνη πριν ξεκινήσει η άσκηση και αναχαιτίστηκαν.

Στον απόηχο της τριμερούς

Οι ΝΑΤΟϊκές δηλώσεις γίνονται στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου.

Οπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της «αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και η επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Συμμετείχαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενς Πλότερ, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, και η Αννα – Μαρία Μπούρα, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024