Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οπλοκατοχή: 800.000 παράνομα όπλα βρίσκονται σε άγνωστα χέρια

Οπλοκατοχή: 800.000 παράνομα όπλα βρίσκονται σε άγνωστα χέρια

7 στα 10 πωλούνται στο Διαδίκτυο - Οι 2 στους 10 στην Ελλάδα έχουν όπλο νόμιμα ή παράνομα - Γιαγιάδες αναζητούν καραμπίνες και φυσίγγια για αυτοπροστασία

«Πόσα όπλα υπάρχουν στα σπίτια μας; Πόσα όπλα κυκλοφορούν ανάμεσά μας;». Αυτό αναρωτιούνται οι χρήστες στο Διαδίκτυο έπειτα από κάθε νέα υπόθεση που έρχεται στο φως και αφορά οπλοκατοχή και οπλοχρησία, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη γυναικοκτονία (3/12) της 19χρονης στον Πειραιά με πυροβόλο όπλο το οποίο ο 25χρονος σύντροφός της κατείχε παράνομα.

Νωρίτερα είχαν βρεθεί τα 2 πιστόλια στην κατοχή του Μίχου (νόμιμα) κι ένα πιστόλι «αγνώστου πατρός» σε συρτάρι στη δομή Καλαμάτας της Κιβωτού. Στις 2 Δεκεμβρίου ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου κατήγγειλε ότι ταξιτζής τον απείλησε με όπλο στο Σύνταγμα ενώ πληθώρα όπλων πρωταγωνίστησαν στις πρόσφατες συμπλοκές των Ρομά με την ΕΛ.ΑΣ. και, μόλις χθες, ένας 16χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο με όπλο που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του.

Από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν στα «ΝΕΑ» πως «για λόγους κρατικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί ο αριθμός των νομίμως κυκλοφορούντων όπλων στην Ελλάδα».

Κυκλοφορούν περίπου 2.000.000 όπλα

Σύμφωνα με πληροφορίες από έρευνα επί του θέματος προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν περίπου 2.000.000 όπλα, νόμιμα και παράνομα. Εξ αυτών, τα 800.000 είναι όπλα χωρίς άδεια σε άγνωστα χέρια και τα υπόλοιπα 1.200.000 είναι όπλα (πιστόλια, κυνηγετικά κ.ά.) με άδεια.

Αν και μοιάζει σοκαριστικό ότι περίπου 2 στους 10 στη χώρα έχουν κάποιου τύπου όπλο, παρ’ όλα αυτά, η οπλοκατοχή στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εν συγκρίσει με άλλες χώρες (Κύπρος 34 όπλα ανά 100 κατοίκους, Φινλανδία 32 όπλα ανά 100 κατοίκους) και φυσικά με τις ΗΠΑ (120 όπλα ανά 100 κατοίκους).

Οπως αναφέρουν από την ΕΛ.ΑΣ., «οι άδειες για κατοχή και οπλοφορία στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδίδονται για τους εξής σκοπούς: θήρας, σκοποβολής (σε σκοπευτικούς συλλόγους ή σκοπευτές), ατομικής ασφάλειας, φύλαξης εγκαταστάσεων και προσώπων (εκ των οποίων εκδίδεται άδεια κατοχής στον υπεύθυνο ασφαλείας και άδεια οπλοφορίας στους φύλακες) και συλλογής (ενεργών ή απενεργοποιημένων όπλων).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο συνολικός αριθμός όπλων που κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο ποινικών αδικημάτων με μέσο τα όπλα, την τετραετία 2019 – 2022 είναι 8.629. Πιο αναλυτικά, το 2019 κατασχέθηκαν 2.221 όπλα, το 2020 κατασχέθηκαν 2.167 όπλα, το 2021 ο αριθμός κατασχεθέντων όπλων ανήλθε στα 2.316 καταγράφοντας αύξηση ενώ για το πρώτο 9μηνο του 2022 τα κατασχεθέντα όπλα φτάνουν ήδη τα 1.925.

Οπλα για αυτοάμυνα

Από το οπλοπωλείο «ΕΛΛΑΣ» στην Ομόνοια ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Σταματόπουλος, υπογραμμίζει την ανάγκη να απαγορευτεί άμεσα η πώληση όπλων μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο καθώς εκεί, όπως εξηγεί, δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος στο ποιος προμηθεύεται τι και για ποιον λόγο.

«Το 70% της αγοράς όπλων γίνεται πλέον από το Διαδίκτυο και το 30% από φυσικά καταστήματα, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα να φιλτράρει κανείς και επιπλέον στοιχεία για το άτομο που ζητά ένα όπλο. Θα έπρεπε οι ιστοσελίδες να υπάρχουν μόνο για την προβολή και όχι για την αγορά όπλων» εξηγεί αναφέροντας ότι ετησίως αυξάνεται 5%-10% το ενδιαφέρον για «non lethal» όπλα (αεροβόλα, σπρέι, ηλεκτρικούς εκκενωτές) – κυρίως από ομάδες «ευάλωτες», όπως ηλικιωμένοι, άτομα που μένουν σε απομακρυσμένα σημεία και γυναίκες – τα οποία βεβαίως είναι παράνομα, ενώ κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία 2 χρόνια και στη ζήτηση σπρέι για ζώα από ηλικιωμένους ή άτομα τα οποία φοβούνται, για παράδειγμα, μεγαλόσωμα σκυλιά που κυκλοφορούν στις γειτονιές ως κατοικίδια.

«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να είναι παντού. Το κενό ασφαλείας στις γειτονιές κάνει τον κόσμο να στρέφεται στα όπλα για αυτοάμυνα. Υπάρχει και η Ελλάδα που ξεκινά από την Ομόνοια και εκτείνεται ως την Εθνική. Ξέρεις πόσες γιαγιάδες ζητούν καραμπίνες ή φυσίγγια για όπλα που ήδη έχουν επειδή νιώθουν απροστάτευτες στα σπίτια τους;» σημειώνει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι στην περιφέρεια η κατάσταση με την οπλοκατοχή είναι «χαοτική».

Από την Πανελλήνια Ενωση Βιοτεχνών Κυνηγετικών Ειδών (ΠΕΒΕΚΕ) αναφέρουν ότι έχει σταλεί επιστολή στα μέλη τους (καταστήματα κυνηγετικών ειδών) μέσω της οποίας ζητούν τη συνδρομή τους στην παρότρυνση των ιδιωτών κατόχων όπλων, τα οποία παραμένουν αδήλωτα (π.χ. από κληρονομιά), να προσέλθουν και να τα δηλώσουν οικειοθελώς ώστε να προκύψει μια καταγραφή και να υπάρχει διαφάνεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024