Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην ΕΕ – Στα 180 ευρώ το πλαφόν

Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην ΕΕ – Στα 180 ευρώ το πλαφόν

Της συμφωνίας, την οποία στήριξε η και η Γερμανία, είχαν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών για ένα μέτρο που δίχασε την ΕΕ, με φόντο την ενεργειακή κρίση

Στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα έκλεισε η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας είχαν λάβει εντολή από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα με την ακρίβεια να έχει εξοντώσει το οικογενειακό εισόδημα και τις κοινωνίες να αντιδρούν.

Όπως ανακοινώθηκε, το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου.

Την είδηση έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Twitter.

Της συμφωνίας είχαν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών για ένα μέτρο που δίχασε την ΕΕ, με φόντο την ενεργειακή κρίση.

Πότε ενεργοποιείται το πλαφόν

Η απόφαση αφορά την εφαρμογή του λεγόμενου «δυναμικού πλαφόν», που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στα συμβόλαια επόμενου μήνα του Ολλανδικού TTF υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες, όπως προκύπτει από έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία των υπουργών της ΕΕ.

Επίσης, το νέο πλαφόν θα μπαίνει σε ισχύ μόνο αν η διαφορά με τις διεθνείς τιμές του LNG είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη.

Οι τιμές θα πρέπει να να είναι πάνω και από τα δύο επίπεδα για τρεις ημέρες για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Τα 180 ευρώ πάντως ειναι αισθητά χαμηλότερη τιμή από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων.

Στήριξε η Γερμανία

Η Γερμανία, που επί εβδομάδες αρνούνταν να συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν, ψήφισε επίσης υπέρ της απόφασης, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Των διαπραγματεύσεων προήδρευσε η Τσεχική Δημοκρατία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Η σύσκεψη των τεσσάρων

Χθες το βράδυ, υπήρξε σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως από την πρώτη στιγμή την επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας, και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Σκρέκας: Η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024