Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός: Η προετοιμασία για τη μεγάλη εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό

Προϋπολογισμός: Η προετοιμασία για τη μεγάλη εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό

Οι προτάσεις των υπουργείων, οι συνεχείς συσκέψεις και η ζυγαριά μεταξύ συνταξιούχων και επαγγελματιών-επιχειρήσεων

Σενάρια χειμερινών ανακοινώσεων, μιας μίνι ΔΕΘ, έχει καλλιεργήσει το προεκλογικό άρωμα που οσμίζεται το εγχώριο πολιτικό σύστημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το υπό σχεδίαση οικονομικό πακέτο χωρίζεται σε «1+3» άξονες, του οποίου μία πρόγευση πρόκειται να δώσει ο πρωθυπουργός κατά την αποψινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι χωρίζονται σε δύο επίπεδα: σε ημιμόνιμες παρεμβάσεις στήριξης για το 2023, ήτοι έως Μάρτιο – Απρίλιο, και στον προγραμματισμό της οικονομικής ατζέντας για την επόμενη τετραετία.

Προϋπολογισμός: Τι περιλαμβάνει για το 2023

Ενόψει, δηλαδή, των εκλογών του 2023 η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί ένα νέο πρόγραμμα, όπου, πέραν των έκτακτων επιδομάτων κατά της ακρίβειας για το 2023, θα περιλαμβάνει τη νέα φορολογική-οικονομική ατζέντα. Μεταξύ άλλων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και διευκολύνσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι πληροφορίες προμηνύουν, επίσης, εξαγγελίες σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και την καταβολή αναδρομικών 2,5 δισ. σε συνταξιούχους.

Οι εναλλακτικές προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει και έχει λάβει εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν κυρίως τη στήριξη των ευάλωτων-μεσαίων εισοδημάτων, την ενίσχυση της μεσαίας επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Κάποια από αυτά ενδέχεται να ανακοινωθούν απόψε, ενώ ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναμένεται να περιγράψει το βασικό πολιτικό-οικονομικό αφήγημα της επόμενης θητείας. Θα ξεδιπλώσει όλα τα επιτεύγματα που κατάφερε η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας κατά την τελευταία τετραετία.

Εν μέσω διαδοχικών κρίσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θυμίσει τις μειώσεις των φόρων (ΕΝΦΙΑ, συντελεστές κ.λπ.), τα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη μνημονική εποπτεία κ.λπ.

Σχεδόν βέβαια εκτιμάται η αναφορά στις προσπάθειες της κυβερνήσεις να πείσει τις τράπεζες να εφαρμοστούν εθελοντικά οι ρυθμίσεις δανείων για τους ευάλωτους. Οπως επίσης να ειπωθούν οι κυβερνητικές πιέσεις για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Οι συσκέψεις έχουν πυκνώσει ενόψει της κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Ενα προεκλογικό έτος, όπου η κυβέρνηση ποντάρει το πολιτικό της κεφάλαιο στην οικονομική και επενδυτική ατζέντα. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών κυριαρχεί το επιχείρημα ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η οικονομία και η σύγκριση των δεικτών με εκείνων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια για τη στήριξη της κοινωνίας, με έμφαση τα μεσαία στρώματα, αλλά και τις επιχειρήσεις, με το βλέμμα στην αγορά και τους επαγγελματίες. Στο επιτελείο μετρούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την επιστροφή των περικοπών στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ και σχεδιάζεται να καταβληθεί σε δόσεις (από το 2023 σε ορίζοντα τετραετίας).

Το έξτρα μαξιλάρι

Με όπλο το έξτρα μαξιλάρι (ταμειακό και δημοσιονομικό) περί τα 2 δισ. ευρώ για το 2023, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο στοχευμένο πακέτο στήριξης σε ορίζοντα τριμήνου.

Εξετάζεται:

  • Μια νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά για τους πρώτους μήνες του 2023. Το ποσό υπολογίζεται στα 150-300 ευρώ και θα ισχύει για 3 ή 4 μήνες, όπου υπάρχει το σενάριο να καταβληθεί το ποσό είτε εφάπαξ, είτε σε μηνιαίες δόσεις.
  • Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο ή τρεις μήνες (€0,25/λίτρο).
  • Επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.
  • Food Pass, έξτρα βοήθημα για τρόφιμα (100-150 ευρώ).
  • Χρέη. Επαναφορά ρύθμισης σε έως 120 δόσεις (στοχευμένους δικαιούχους, ΕΦΚΑ, Εφορία), αλλά αντιδρούν οι Θεσμοί, και αλλαγές σε εξωδικαστικό μηχανισμό για 240 δόσεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024