Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα SOS για ασφαλή Χριστούγεννα

Τα SOS για ασφαλή Χριστούγεννα

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» προτείνει χρήσιμες συμβουλές για γιορτές χωρίς ατυχήματα, κυρίως των μικρών παιδιών

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, η σπιτική ατμόσφαιρα… ανεβαίνει με το στόλισμα του δέντρου. Την ίδια ώρα οι προετοιμασίες για συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους τονώνουν ακόμα περισσότερο τη διάθεση, με τα νεότερα μέλη της οικογένειας να αδημονούν και να απολαμβάνουν περισσότερο από όλους τις λαμπερές αυτές ημέρες και νύχτες στην «καρδιά» του χειμώνα.

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» υπενθυμίζει εντούτοις – όπως κάνει άλλωστε κάθε χρόνο – πως ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Στο πλαίσιο αυτό δίνουν χρήσιμες συμβουλές για όμορφες γιορτινές ημέρες χωρίς άσχημες εκπλήξεις.

Διαβάστε επίσης – Χριστούγεννα: Γιατί γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου

Η εποχή του στολισμού έφτασε. Τα φωτάκια του δέντρου είναι το πιο εκθαμβωτικό σημείο του σπιτιού, όμως καταλήγουν στην πρίζα. Μια αποτελεσματική λύση για την αποφυγή πιθανής ηλεκτροπληξίας είναι η πρίζα να τοποθετηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι προσβάσιμη από τα μικρά χεράκια των παιδιών. Επίσης, είναι σημαντικό να τους εξηγήσει κανείς με απλά λόγια πως είναι επικίνδυνο να πλησιάζουν την πρίζα.

Διαβάστε επίσης: «Καλάθι του Αϊ Βασίλη»: Πρεμιέρα με πάνω από 600 νέους κωδικούς – Η λίστα με τα παιχνίδια

Οι φανταχτερές γυάλινες μπάλες του δέντρου γίνονται εύκολα αιτία τραυματισμού μικρών παιδιών. Καλό θα είναι να τις τοποθετούμε ψηλά στο δέντρο για να μην τις φτάνουν τα παιδιά.

Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Αγιος Βασίλης ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Θα τα χαρούν περισσότερο! Ιδίως για τα παιδιά κάτω των 4 ετών είναι σημαντικό να επιλέγουμε παιχνίδια που δεν έχουν μικρά κομμάτια τα οποία υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν.

Οσο χαρούμενες και αν είναι οι γιορτινές πλαστικές σακούλες, μην αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν με αυτές. Και αυτό διότι αν βάλουν μέσα το κεφάλι τους, αντιμετωπίζοντάς τες ως παιχνίδι, υπάρχει ο φόβος ασφυξίας.

Προσοχή στις καραμέλες για τα μικρά παιδιά, μπορούν εύκολα να πνιγούν. Ιδίως για τα μικρότερα παιδιά μια καλή επιλογή είναι τα αφράτα γλυκίσματα.

Τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα του καπνού να βρίσκονται πάντα εκεί που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά, για να αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις.

Τα παιδιά δεν πρέπει να περιφέρονται στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη. Υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος στις καυτές επιφάνειες, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να μην εξέχει το χερούλι της κατσαρόλας.

Σε περίπου μία εβδομάδα τα σχολεία θα κλείσουν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Τα παιδιά όμως στο σπίτι παίζουν γεμάτα ζωντάνια. Είναι σημαντικό συνεπώς οι γονείς και εκείνοι που τα φροντίζουν να δίνουν προσοχή στις μπαλκονόπορτες αλλά και στα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.

Οσο πλησιάζουν οι γιορτές, οι αγορές χαρακτηρίζονται από πολυκοσμία. Οταν βγαίνουμε με τα παιδιά μας, να τα κρατάμε πάντα από το χέρι, από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

Προσοχή στα κεριά και στα αναμμένα τζάκια για να αποφύγουμε τα πιθανά εγκαύματα. Καλό θα είναι να υπάρχει καλύπτρα στο τζάκι, ενώ αναφορικά με τα κεριά είναι καλύτερα να είναι σε σημεία που δεν τα φτάνουν οι μικροί μας φίλοι.

Προσοχή στα φωτάκια.

Επίσης, η Εθνική Γραμμή Ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα φωτάκια, με τα οποία προσφέρουμε έξτρα λάμψη στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά και σε λοιπούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα συνιστά τα εξής:

Ελέγξτε τα φωτάκια και άλλου είδους ηλεκτρικά διακοσμητικά προτού τα τοποθετήσετε.

Εάν τα καλώδια είναι φθαρμένα ή τα εξαρτήματα έχουν καταστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο, ήρθε η ώρα να τα πετάξετε.

Μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα και τα λοιπά ηλεκτρικά διακοσμητικά τη νύχτα όταν κοιμάστε ή όταν βρίσκετε εκτός σπιτιού.

Εάν το δέντρο είναι σε γλάστρα ή έχετε στολίσει δέντρο σε εξωτερικό χώρο, είναι σημαντικό να αποσυνδέετε από την πρίζα τα φωτάκια προτού το ποτίσετε.

Ελέγξτε πως φωτάκια είναι ασφαλή και σχεδιασμένα για εξωτερική χρήση -εφόσον ο στολισμός επεκτείνεται και στο μπαλκόνι ή την αυλή. Στην περίπτωση αυτή οι πρίζες και οι μετασχηματιστές είναι καλύτερο να βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

Τοποθετήστε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και άλλα εύφλεκτα διακοσμητικά μακριά από φώτα, θερμάστρες και φωτιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024