Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Τσούνης στο in: Η ψυχραιμία και η πειθαρχημένη ηγεσία είναι απαραίτητες

Τζορτζ Τσούνης στο in: Η ψυχραιμία και η πειθαρχημένη ηγεσία είναι απαραίτητες

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης τονίζει στο in ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή

«Διανύουμε μία περίοδο όπου η ψυχραιμία, η ενότητα και η πειθαρχημένη ηγεσία είναι απαραίτητες» απαντά στο in ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, σε σχέση με την τουρκική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και για το αν υπάρχει πραγματική απειλή.

Σημειώνει δε την ίδια στιγμή τη σημασία Ελλάδα και Τουρκία, «σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ», να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: Τσούνης: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα

Ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι «η ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) είναι το θεμέλιο της αμυντικής μας συνεργασίας».

Ο Τζορτζ Τσούνης στη συνέντευξη του στο in σημειώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι «ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα να γίνεται κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας και επενδύσεων», ενώ την ίδια στιγμή τονίζει ότι «η ηγεσία της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα αυτή την κρίσιμη στιγμή –καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον απρόκλητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους– δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική».

Και υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εδραιωθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».

Όσον αφορά δε τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ο Τσούνης αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ «για την ενεργειακή ασφάλεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Κύριε Πρέσβη, ας ξεκινήσουμε από το μεγάλο ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει από εκπαιδευτικά ιδρύματα και από τις ΗΠΑ για τον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ποια είναι η σημασία της αύξησης των αμερικανικών ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο στόχος;

Αισθάνομαι πολύ περήφανος για όλα όσα έχουν καταφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης, δουλεύοντας στενά και εντατικά με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, υπό την οραματική ηγεσία της υπουργού, Νίκης Κεραμέως. Ως Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, δεσμεύομαι να προωθήσω και να καταστήσω ακόμα πιο ισχυρή τη συνεργασία των χωρών μας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η Ελλάδα φέτος ανέβηκε στην 9η θέση της λίστας με τους κορυφαίους προορισμούς σπουδών στο εξωτερικό, για φοιτητές από τις Η.Π.Α. Κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια ανακοίνωσαν φέτος νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της σπουδαίας ανακοίνωσης από το Πανεπιστήμιο Columbia, για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα, καθώς και της νέας συνεργασίας του Yale με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε 10 προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ να σπουδάσουν δωρεάν στο Yale για διάστημα μέχρι ενός ακαδημαϊκού έτους.

Τον περασμένο μήνα, 30 Αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια –ιδιωτικά, αλλά και δημόσια– ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο “Pharos Summit” και να προωθήσουν συνεργατικές πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας για διεθνοποίηση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Η Υφυπουργός Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων των Η.Π.Α., Lee Satterfield, επισκέφθηκε την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο “Pharos Summit” και να υπογραμμίσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτήν την πρωτοβουλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμμαχούν για τη διεθνοποίηση του ακαδημαϊκού τομέα, καθώς είμαστε και οι δύο ανοιχτές, ελεύθερες κοινωνίες που εμφορούμαστε από τις ίδιες δημοκρατικές αξίες και στηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η συνεργασία μας συντελεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες, τροφοδοτεί την καινοτομία, προετοιμάζει τους φοιτητές να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά εργασίας και προωθεί τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς.

Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Υπάρχει ενδιαφέρον και σε ποιους τομείς; Θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες επενδύσεις όπως αυτές της Microsoft και της Google; Μπορεί η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τη συνεχή αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες αποκαλούν την Ελλάδα «σπίτι τους». Πρόσφατα, εγκαινιάσαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη, το κέντρο δεδομένων Lamda Hellix-Digital Realty Athens-3, στο Κορωπί, το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα! Τον περασμένο χρόνο, είδαμε σημαντικές επενδύσεις από κορυφαίες Αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft, η Amazon Web Services, η JPMorgan, η Cisco, η Pfizer και η Deloitte, με άλλες να ακολουθούν.

Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου, ως Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα είναι να συνεργαστώ με τους εταίρους και φίλους μας στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη μεγάλη δυναμική και να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες για επενδύσεις.

Η συνεργασία μας θα βοηθήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευημερία όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, που επωφελείται από την αξιοποίηση των καινοτόμων δυνατοτήτων μας.

Ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων, βεβαίως, αφορούν στον τεχνολογικό τομέα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται για τον αξιοσημείωτο ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει πετύχει η Ελλάδα και που έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Θα δείτε πολλά περισσότερα να συμβαίνουν σε αυτόν τον τομέα – με τις πρόσφατες επενδύσεις της Microsoft και της Google να είναι μόνο η αρχή.

Ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα να γίνεται κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας και επενδύσεων. Οι αυξανόμενες επενδύσεις και το ενδιαφέρον ηγετών της αμερικανικής βιομηχανίας για τον ελληνικό τεχνολογικό τομέα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην οραματική ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ομάδας του, που άδραξαν τη στιγμή και τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν την περίοδο της κρίσης για να επεκτείνουν αυτόν τον τομέα και να κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Η Αμερική – και ο κόσμος – άκουσαν αυτό το κάλεσμα.

Ενέργεια: Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή; Ποιες είναι οι προσδοκίες;

Η ηγεσία της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα αυτή την κρίσιμη στιγμή –καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον απρόκλητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους– δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εδραιωθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

H Ελλάδα συνεχίζει να βοηθά στη χάραξη του νέου ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας και τη διαδρομή τους προς τους Βαλκάνιους γείτονές της, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις στο παραδοσιακό μονοπώλιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση, προωθώντας περισσότερο το  περιφερειακό εμπόριο.

Τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη διασύνδεση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Έχουμε τη νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB) και τον Διαδριατικό αγωγό (TAP) που θα βοηθήσει στη διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η αμερικανική κοινοπραξία BlackSummit, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για το λιμάνι της Καβάλας, έχει επίσης σχέδια να το επεκτείνει για να λειτουργήσει ως ακόμη ένας ενεργειακός κόμβος για την τροφοδοσία της Ελλάδας και των γειτόνων της με LNG.

Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη θα βοηθήσει στη σύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ τους αλλά και με την Ευρώπη, επιτρέποντας στο μέλλον εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των χωρών σε όλη την περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει βασικό ρόλο σε όλες αυτές τις διασυνδέσεις, συνεργαζόμενη στενά με την αμερικανική κυβέρνηση και τους ηγέτες του κλάδου. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις χώρες μας, καθώς δουλεύουμε από κοινού την επίτευξη των κοινών μας στόχων για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν επίσης, σθεναρά τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για την ενεργειακή ασφάλεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Blinken και των ομολόγων του τον Μάιο, υπογράμμισε τη σημασία της εντατικοποίησης αυτής της συνεργασίας.

Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με αυτή τη δυναμική στο άμεσο μέλλον μέσω του διακοινοβουλευτικού σχήματος 3+1, μιας ομάδας που φιλοξενείται από τις Η.Π.Α. και ασχολείται με μελλοντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών, καθώς η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συνεχίζουν να εμβαθύνουν την συνεργασίας τους.

Η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την αμυντική συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Τι έπεται; Υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης;

Η αμυντική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα απαραίτητο αμυντικό εταίρο και σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, προωθούμε τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όχι μόνο. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ, αλλά κάνει και την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή.

Η ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) είναι το θεμέλιο της αμυντικής μας συνεργασίας. Η πιο πρόσφατη τροποποίηση της MDCA εμβαθύνει και επεκτείνει τη συνεργασία μας, προκειμένου να διατηρήσουμε ισχυρούς, ικανούς και διαλειτουργικούς στρατούς.

Η τροποποίηση, επεκτείνει την ισχύ της MDCA, και την καθιστά σύμφωνη με άλλες διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ, και αρκετά ανθεκτική ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από αυτήν.

Η Σούδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, συμβάλλοντας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Αλεξανδρούπολη είναι βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και στηρίζει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα. Ακόμη, οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεργάζονται στενά στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο.

Ως Πρέσβης των ΗΠΑ, δεσμεύομαι για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της συμμαχίας μας, με βάση τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευση για ειρήνη και σταθερότητα.

Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο από εδώ και πέρα και ποια η σημασία της για τις ΗΠΑ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού εταίρου και περιφερειακού ηγέτη, που προωθεί τη σταθερότητα και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από αυτήν.

Στα Βαλκάνια, η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για την επέκταση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018. Η Ελλάδα βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις-ορόσημο για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Η Ελλάδα συνεργάζεται με τους Βαλκάνιους γείτονές της για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση και ασφάλεια, καθοδηγώντας τους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συμβάλει στην προώθηση των κοινών μας στόχων, για την επιβολή του νόμου και την χρηστή διακυβέρνηση. Η Ελλάδα βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ενδυναμώνει τη συνεργασία της με τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα έχει ξανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη με τους Βαλκάνιους γείτονές της, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε περιφερειακό κόμβο και τη Θεσσαλονίκη σε πύλη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μέσω του σχήματος 3+1, η Ελλάδα συνεργάζεται με άλλες δημοκρατίες, το Ισραήλ, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προωθήσει ένα κοινό όραμα για σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, βασισμένο σε κοινές δημοκρατικές αξίες. Μαζί, αυτές οι χώρες εργάζονται για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, την αντιτρομοκρατική συνεργασία, την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, την μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και τη μεγέθυνση των οικονομιών μας.

Σας ανησυχεί η τουρκική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματική απειλή;

Όπως έχω ξαναπεί, διανύουμε μία περίοδο όπου η ψυχραιμία, η ενότητα και η πειθαρχημένη ηγεσία είναι απαραίτητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024