Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές από τη μη λήψη απόφασης για το πλαφόν
Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο
Νευρικότητα στις αγορές ενέργειας με απότομα σκαμπανεβάσματα των τιμών αλλά και πυροδότηση των ανησυχιών ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού προκαλεί η αναβλητικότητα των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου.
Με πιο απλά λόγια το μπρος – πίσω των Βρυξελλών στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές του TTF αλλά και κερδοσκοπικά παιχνίδια με αποτέλεσμα το ράλι των τιμών τελικά να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι τιμές
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις 11 Νοεμβρίου η τιμή του TTF είχε υποχωρήσει στα 105,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από τα 229.43 ευρώ στις 28 Σεπτεμβρίου σήμερα διαπραγματεύεται στα 132 με 135 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Οι ενδοημερήσιες συνεδριάσεις του TTF είναι ιδιαίτερα νευρικές με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν ένα και δύο ευρώ ακόμη και τρία ευρώ εντός των ωρών των συναλλαγών.

Η ανησυχία για τις τιμές εντείνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Δηλαδή όσο οι καιρικές συνθήκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αγριεύουν τόσο η ζήτηση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια ανεβαίνει με αποτέλεσμα και οι τιμές να ακολουθούν αυξητική τάση. Επίσης η αγωνία κορυφώνεται ως προς τα αποθέματα φυσικού αερίου καθώς η λήξη του χειμώνα θα βρει τις αποθήκες της Ευρώπης άδειες. Και πια ο αγώνας δρόμου για τον ανεφοδιασμό τους θα ξεκινήσει ξανά.
Θρίλερ
Χθες από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ οι 27 υπουργοί Ενέργειας, στη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου, επιδίωκαν να συμφωνήσουν στο θέμα της επιβολής του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Δηλαδή να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν οι τιμές υπερβαίνουν ένα όριο. Οι Βρυξέλλες, η Κομισιόν, έχει προτείνει τα 275 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σε αυτήν την πρόταση έχουν στοιχηθεί και οι σκληροί της Ευρώπης η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία κλπ.
Αντίθετα η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβακία, συνολικά 15 χώρες της Ε.Ε. ζητούν χαμηλότερη τιμή στα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Διαφωνία
Ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας εδώ και δυο μέρες έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές συναντήσεις με υπουργούς προκειμένου να πειστούν οι διαφωνούντες.
Πληροφορίες θέλουν οι 27 να έχουν συμφωνήσει στον τρόπο αναστολής της επιβολής του πλαφόν. Αυτό θα συμβαίνει όταν το ζητά μία χώρα για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Τότε θα αίρεται και για τη γεωγραφική περιοχή όπου βρίσκεται η χώρα.
Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες ως προς το ύψος του πλαφόν. Το θέμα θα συζητηθεί πολιτικά στο συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στις 15 Δεκεμβρίου. Οι 27 υπουργοί Ενέργειας θα επανέλθουν στις 19 Δεκεμβρίου σε νέο συμβούλιο.
Πηγή: ot.gr
- Βραζιλία: Ανησυχεί για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ
- Νέα ομάδα, νέα πόλη, νέος Γιάννης και νέο νούμερο: Ποιον αριθμό επέλεξε ο Αντετοκούνμπο στους Χιτ (pic)
- Η Ουκρανία εκτόξευσε πάνω από 400 drones προς τη Μόσχα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
- Γελασμένη η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι έχει τελειώσει η υπόθεση των υποκλοπών – ιδίως όταν πρώην πρωθυπουργός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
- Κίνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανεμοστρόβιλους
- Λόρεν Μπένετ: Πέθανε η τραγουδίστρια που συμμετείχε στο Party Rock Anthem των LMFAO
- ΠΑΣΟΚ: Ο εκτός γραμμής Σγουρός, οι δύο εικόνες του κόμματος και το σχέδιο «Αττική»
- Ζλάταν για Κριστιάνο Ρονάλντο: «Όμηρος του εγώ του η Πορτογαλία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442