Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ευρωπαϊκό πρόβλημα με το Qatargate

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα με το Qatargate

Το τρολάρισμα του Ορμπαν και η στάση των Ευρωσοσιαλιστών

«Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης»: με μια φράση η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, αποτύπωσε το πραγματικό πρόβλημα του Qatargate για την ενωμένη Ευρώπη. Το σκάνδαλο διαφθοράς στην καρδιά των Βρυξελλών δεν έχει μόνο δυσκολέψει την κατάσταση για την Εύα Καϊλή, το κόμμα της και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Αντιθέτως, ο μεγαλύτερος φόβος που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι το κέρδος που μπορεί να έχουν οι ευρωσκεπτικιστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΕ.

Οι αποδείξεις πως οι ευρωβουλευτές (οι οποίοι πληρώνονται αδρά για να μην επηρεάζονται από εξωγενείς οικονομικές προσφορές) συνεχίζουν να είναι επιρρεπείς στην δωροδοκία, τους προσφέρει ένα ακόμα επιχείρημα κατά του «σαθρού οικοδομήματος» πάνω στο οποίο έχει στηθεί η ΕΕ.

Ο Όρμπαν τρολάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρώτος που προέβαλε αυτό το επιχείρημα ήταν ο Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επέλεξε να τρολάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα meme που αφορούσε την διαφθορά που υπάρχει στις Βρυξέλλες. Σ’ αυτό απάντησε ο Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων, ζητώντας από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας «να κόψει την χαιρεκακία» και τονίζοντας πως, σε αντίθεση με τον ίδιο, το ΕΚ λαμβάνει άμεσα μέτρα κατά της διαφθοράς.

Είχε λόγο ο Ορμπαν που επέλεξε την επίθεση: η ΕΕ ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην κυβέρνησή του για εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς. Και, παραδόξως, κάτι πέτυχε τις τελευταίες ώρες -οι Βρυξέλλες συμβιβάστηκαν, ώστε να αποδεσμευτούν κάποια από τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία, τα οποία θα έμεναν «παγωμένα» όσο στην Κομισιόν έκριναν πως οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι επαρκείς.

Η πιθανότητα η ευρωπαϊκή ιδέα να υποστεί περαιτέρω πλήγματα λόγω του Κατάρ βρίσκεται στο μυαλό όλων -γι’ αυτό και ειδικά εκείνοι που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) όπως η Γιόχανσον είναι διπλά αυστηροί. Όχι μόνο γιατί σχεδόν όλοι οι μέχρι στιγμής κατηγορούμενοι προέρχονται από την δική τους ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και γιατί εκείνοι είναι που ανά περιπτώσεις έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ πιο προοδευτικών θέσεων για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όταν οι συντηρητικοί συνάδελφοί τους δίσταζαν. Αυτή η αυστηρότητα και η αδιαλλαξία αναμένεται να φανούν και στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών -την πρώτη συνάντηση του PES σε ανώτατη κλίμακα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Στην χθεσινή συζήτηση στο Στρασβούργο πολλοί ευρωβουλευτές απαίτησαν πλήρη εσωτερική έρευνα και διευκόλυνση των βελγικών αρχών στην άσκηση των ποινικών διώξεων -κάτι που η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, ήδη έκανε, καθώς ταξίδευσε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να είναι παρούσα στην έρευνα στο σπίτι της Εύας Καϊλή. Αρκετοί ευρωβουλευτές έκαναν προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια και αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας. Ανάμεσά τους, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να μην μπορούν να γίνονται «λομπίστες» μετά το τέλος της θητείας τους, καθώς επίσης και την δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου της περιουσίας των ευρωβουλευτών και του τρόπου που την απέκτησαν.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024