Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρακολούθηση Χατζηδάκη «εκτός πλαισίου» της ΕΥΠ

Παρακολούθηση Χατζηδάκη «εκτός πλαισίου» της ΕΥΠ

Συμβολική κίνηση από την κυβέρνηση με κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας σε εκδήλωση νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ

Στη γραμμή ότι δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού ούτε έγινε κατ’ εντολή του καμία «νόμιμη επισύνδεση» σε πολιτικό πρόσωπο – όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε στη Βουλή με την αποστροφή «ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε» σε έντονο ύφος προς τον Αλέξη Τσίπρα – επιμένει το Μαξίμου στον απόηχο των στοιχείων για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Τηλεφωνικές συνομιλίες του Χατζηδάκη, ως αποσπάσματα από την έκθεση παρακολούθησής του όταν είχε το τιμόνι του υπουργείου Ενέργειας, δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento» – ήταν «ο στόχος 5046c» της ΕΥΠ, όπως αναφέρεται – φουντώνοντας τη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός Εργασίας έθεσε «θέμα Δημοκρατίας», μιλώντας για χρέος της Δικαιοσύνης να «αντιμετωπίσει το ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά», ωστόσο έβγαλε από το κάδρο τον πρωθυπουργό. «Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω», είπε για τον Μητσοτάκη, ότι «υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα» εμπλοκής του, αφήνοντας αιχμές για «πολιτική εμπάθεια και απροκάλυπτες σκοπιμότητες», χωρίς ωστόσο να διαψεύσει τις – δημοσιευμένες – συνομιλίες.

Ούτε το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά την πιθανότητα παρακολούθησης του υπουργού. «Μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αλήθειας» ανέφερε για τις επίμαχες συνομιλίες ο Γιάννης Οικονόμου. Διά του κυβερνητικού εκπροσώπου υψώθηκε «οχυρωματική» γραμμή προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ενώ τα λέει όλα το σημείο της μακροσκελούς δήλωσής του, στο οποίο αναφέρεται στη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθεί «ακόμα και το εάν αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου» στο εσωτερικό της ΕΥΠ.

Μήνυμα από το Χαϊδάρι

Την ώρα που η κυβέρνηση καταγγέλλει την ύπαρξη «ρυπαρών δικτύων», που θέλουν να γυρίσουν τη χώρα στην «εποχή των κασετών», ο πρωθυπουργός επέλεξε την Κυριακή σε μια κίνηση σημειολογίας να βρεθεί μαζί με τον Χατζηδάκη σε κομματική εκδήλωση (της Νομαρχιακής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών), όσο κι αν κανείς από τους δύο δεν αναφέρθηκε στις υποκλοπές.

Από το Χαϊδάρι υπήρξαν πολλαπλές αναφορές του Μητσοτάκη στον «Κωστή» και αντίστροφα από τον Χατζηδάκη στον πρωθυπουργό για τις «επιλογές του», οι οποίες μαζί με τη στήριξη του κόμματος οδήγησαν στην «πιο επιτυχημένη κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση». Μόνη έμμεση αναφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και στο πολιτικό κλίμα που έχει εμπεδωθεί ήταν η επιχείρηση αντεπίθεσης του Μητσοτάκη σε όσους κάνουν «ροντέο» – όπως είπε – της ζωής της χώρας.

«Η κυβέρνηση δεν θα μπει στον πειρασμό να ανταγωνιστεί με τους αντιπάλους μας στη λάσπη και στην τοξικότητα. Δεν θα τους ακολουθήσουμε» τόνισε, δείχνοντας εκ νέου στον εκλογικό στόχο της αυτοδυναμίας.

Πιέζει ο Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει ακόμα περισσότερο το Μαξίμου για απαντήσεις, ρωτώντας επίμονα «ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που οδήγησαν την εισαγγελέα της ΕΥΠ να υπογράψει τουλάχιστον έξι διατάξεις για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, δεδομένου ότι αυτή συνεχιζόταν για τουλάχιστον έναν χρόνο» αλλά και ζητώντας διευκρινίσεις για το «ποιοι είναι τα «ρυπαρά δίκτυα» που διοχετεύουν υλικό».

Το «Documento» παρουσίασε αποσπάσματα από τηλεφωνικές συνομιλίες που φέρεται να είχε ο Κωστής Χατζηδάκη με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λπ. από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021. Κατά το δημοσίευμα, στην έκθεση παρακολούθησης της ΕΥΠ που συνοδεύει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, «ο στόχος εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός».

Κατά το ΠΑΣΟΚ, «δεν έχει όρια το θράσος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», καθώς «με τη σφραγίδα του συγκαλύφθηκε στη Βουλή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων». «Οσο κι αν προσπαθεί η παρέα του Μαξίμου, ο θύτης δεν μπορεί να εμφανιστεί ως θύμα» σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024