Στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία («Solidaires de peuple ukrainien»). Σε δήλωση του, ο υπουργός ανέφερε «Η Ελλάδα εργάζεται για κάτι απολύτως απαραίτητο για την εθνική μας επιβίωση: για την επικράτηση στην παγκόσμια κοινότητα ενός αφηγήματος προστασίας της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Και συμπλήρωσε: «Ώστε κάθε πόλεμος, κάθε απειλή πολέμου, κάθε αναθεωρητισμός να θεωρείται από την παγκόσμια κοινότητα έγκλημα καθοσιώσεως. Και να έχει την υποχρέωση η παγκόσμια κοινότητα να σταθεί πάντοτε δίπλα σε αυτούς που απειλούνται από μεγαλύτερους γείτονες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Στο Παρίσι για τη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία ο Δένδιας

«Τοποθετήθηκα για όσα η Ελλάδα προσφέρει»

Ο κ. Δένδιας εκπροσώπησε στη Διάσκεψη για την Ουκρανία που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφερε.

«Τοποθετήθηκα για όσα η Ελλάδα προσφέρει αλλά επίσης και για τις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας, όπως η Οδησσός, η Χερσώνα, η μαρτυρική Μαριούπολη, η Ζαπορίζια. Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, όπως και όλοι οι δυτικοί φίλοι και σύμμαχοί της», επεσήμανε.

Περί της Διάσκεψης Αλληλεγγύης για την Ουκρανία

Η Διάσκεψη διεξήχθη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών, καθώς και προέδρων Διεθνών Οργανισμών. Προήδρευσαν από κοινού, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι, από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους άνω των επτά εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του ουκρανικού λαού.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της χώρας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ των οποίων η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως στην περιοχή της Οδησσού.