Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Συμβιβασμός με την Ουγγαρία ανοίγει τον δρόμο για χορήγηση 18 δισ. στην Ουκρανία

ΕΕ: Συμβιβασμός με την Ουγγαρία ανοίγει τον δρόμο για χορήγηση 18 δισ. στην Ουκρανία

Επήλθε συμβιβασμός της Ουγγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία, που ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Τα μέρη κατέληξαν χθες Δευτέρα το βράδυ σε συμβιβασμό για να αποδεσμευτούν ορισμένα από τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία, κάτι που επέτρεψε να αρθούν οι επιφυλάξεις της Βουδαπέστης ως προς τη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία το 2023, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σ’ αντίθεση με τις εισηγήσεις της Κομισιόν

«Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν καταρχήν τη βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις», ανέφερε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

Δείτε ακόμα – G7: Δεσμεύεται να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας, κυρίως με αντιαεροπορικά συστήματα

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», διευκρίνισε. Αυτή θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Lisi Niesner) απέκλειε κατηγορηματικά την έγκριση από τη Βουδαπέστη της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του ταμείου συνοχής που ανέμενε η κυβέρνησή του πάγωναν από τους εταίρους του.

Ακόμη, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε πως δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες έρχεται σ’ αντίθεση με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν υπό τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη για να καταπολεμηθεί η διαφθορά συνεχίζουν να μην επαρκούν.

Ο συμβιβασμός

Η εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που παρουσιάστηκε από τη Βουδαπέστη αναστέλλεται ως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ως προς το κράτος δικαίου.

Τα κράτη μέλη έλαβαν υπόψη τα πιο πρόσφατα μέτρα, που υιοθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το ουγγρικό κοινοβούλιο, με σκοπό την εκπλήρωση των προϋποθέσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Ουγγαρία.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες προβλέπει τη μείωση στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που προορίζονται για τη Βουδαπέστη αλλά θα παγώσουν για να πιεστεί η εθνικιστική δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ορμπαν να συμμορφωθεί προς την απαίτηση των εταίρων της να εφαρμόσει μέτρα ως προς το κράτος δικαίου, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024