Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Μετάβαση από την πανδημία στην ενδημία του κοροναϊού; - Ποιες είναι οι διαφορές

Γερμανία: Μετάβαση από την πανδημία στην ενδημία του κοροναϊού; – Ποιες είναι οι διαφορές

Στη Γερμανία πολλά μέτρα κατά του κοροναϊού έχουν αρθεί πια. Οι εκκλήσεις για επιστροφή στην κανονικότητα γίνονται όλο και πιο δυνατές, όμως και οι ειδικοί βλέπουν πρόοδο.

Και στη Γερμανία υπάρχουν σημάδια μιας νέας φάσης στην αντιμετώπιση του κοροναϊού: αν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται κάθε εβδομάδα και προστίθενται εκατοντάδες θάνατοι, υπάρχουν σημάδια περαιτέρω χαλάρωσης στη Γερμανία (στη φωτογραφία, επάνω, χριστουγεννιάτικη αγορά στη Βόννη).

Βαθμιαία ανατροπή

Η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση προέρχεται από πολλές πλευρές. Η υποχρέωση απομόνωσης των μολυσμένων ήδη ανήκει στο παρελθόν σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια, οι κανόνες για τις μάσκες στα λεωφορεία και τα τρένα υποχωρούν, τα δωρεάν γρήγορα τεστ μειώνονται.

Δείτε ακόμα – Κοροναϊός: Επιστήμονας εμπλέκει τις ΗΠΑ στην εξάπλωση της πανδημίας

Υπάρχει βαθμιαία ανατροπή στη διαχείριση της κρίσης ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας – πότε όμως θα κηρυχθεί επίσημα η λήξη της πανδημίας;

Η χαλάρωση αιτιολογείται κυρίως με την ανάληψη περισσότερης προσωπικής ευθύνης από τον καθένα, καθώς έχει επιτευχθεί υψηλότερη ανοσία στον πληθυσμό μέσω των εμβολιασμών και των λοιμώξεων.

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς, θεωρεί πλέον τον κοροναϊό ως ενδημική ιογενή λοίμωξη.

Πανδημία ή ενδημία


Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς

Σύμφωνα με τον Μέρτενς, μια πανδημία ορίζεται πάνω απ’ όλα από το γεγονός ότι ένας παγκοσμίως άγνωστος ιός με τον οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσολογική εμπειρία εισβάλλει στον πληθυσμό. Κι’ αυτό δεν υφίσταται πλέον, λέει ο Μέρτενς.

Ο Χάγιο Ζεμπ από το Ινστιτούτο Πρόληψης, Ερευνας και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς βλέπει επίσης τη Γερμανία στη μετάβαση προς την ενδημία.

Ενδημία σημαίνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί ανάμεσά μας και δεν θα εξαφανιστεί. Στη συνέχεια, εμφανίζεται κατά διαστήματα σε μια περιοχή, όπως ακριβώς και η γρίπη. «Το αν έχουμε φτάσει στην ενδημική κατάσταση θα απαντηθεί οριστικά μόνο μετά τον χειμώνα».

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν βλέπει ακόμη το τέλος της πανδημίας. Είμαστε στην πιο ευνοϊκή φάση από ποτέ, αλλά εξακολουθεί να είναι πανδημία, λέει ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Βλέπει όμως και σημάδια ότι μόλις μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Ο Κλούγκε αναφέρει την ευκολότερη μεταδοτικότητα και τη χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσησης από την κυρίαρχη παραλλαγή Ομικρον ως λόγους σε συνδυασμό με την υψηλότερη ανοσία του πληθυσμού.

Προειδοποιήσεις


«Προαιρετική η μάσκα» γράφει η ταμπέλα έξω από το κατάστημα

Στον κυβερνητικό συνασπισμό, το FDP απαιτεί γρήγορο τέλος των μέτρων που αφορούν την καθημερινότητα. Ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς έχει ήδη ταχθεί υπέρ της επίσημης κήρυξης του «τέλους του κοροναϊού» στη χώρα, το αργότερο την επόμενη άνοιξη.

Είναι τα πράγματα όμως τόσο εύκολα; Ο νόμος περί προστασίας από λοιμώξεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μάσκες σε ιατρεία, κλινικές, γηροκομεία και τρένα μεγάλων αποστάσεων διατηρούνται έως τις 7 Απριλίου.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ξεκαθαρίζει από την πλευρά του: «Ας μην χάσουμε την υπομονή τώρα, σας παρακαλώ», είναι η έκκληση του πολιτικού του SPD για την αρχή του χειμώνα και τις γιορτές.

Και ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωσε πρόσφατα στην «Zeit»: «Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες αναμφίβολα θα ενισχύσουν τη μετάδοση. Το πόσο, εξαρτάται κυρίως από το ποιες παραλλαγές του ιού θα επικρατήσουν τις επόμενες εβδομάδες».

Χαλάρωση


Υποχρεωτική ακόμα η μάσκα στις συγκοινωνίες

Η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Σλέσβιχ-Χολστάιν, η Εσση και η Ρηνανία-Παλατινάτο έχουν ήδη καταργήσει την καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ – και βασίζονται σε μια αυστηρότερη χρήση μάσκας για μολυσμένα άτομα σε δημόσιους χώρους.

Επίσης, πολλά κρατίδια θέλουν να άρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα λεωφορεία και τα τρένα στις τοπικές συγκοινωνίες, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κοινή γραμμή.

Στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης κινούνται ήδη τα κρατικά χρηματοδοτούμενα ράπιντ τεστ, που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια στον δημόσιο κορβανά.

Με το νέο έτος, μάλιστα, και οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού θα υπαχθούν στην αρμοδιότητα των ιατρείων, δεν θ’ απαιτούνται πλέον ειδικά κέντρα εμβολιασμού.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024