Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φίλιππος Πλιάτσικας: Οι Πυξ Λαξ με κάποιον μαγικό τρόπο ανανεώνονται και φρεσκάρονται περνώντας από γενιά σε γενιά

Φίλιππος Πλιάτσικας: Οι Πυξ Λαξ με κάποιον μαγικό τρόπο ανανεώνονται και φρεσκάρονται περνώντας από γενιά σε γενιά

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας παρέα με τον Βαγγέλη Γερμανό έκαναν πρεμιέρα το Σάββατο 10/12 στη μουσική σκηνή Σφίγγα και θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις εμφανίσεις τους στις 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου. «Η Μοναξιά μου πάει στα Μπαράκια»

Λίγο πριν την πρεμιέρα τους στη «Σφίγγα» στον πεζόδρομο Κιάφας 13, απέναντι από τη Ζωοδόχο Πηγή, συναντήσαμε τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Μαζί με τον Βαγγέλη Γερμανό θα μας ταξιδεύουν μουσικά από το «Μοναξιά μου όλα» στον «Κηπουρό» και από το «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» στο «Σε θέλω» αλλά και από τα «Ποιος έχει λόγο στην αγάπη» και «Γιατί» στον «Απόκληρο» και την «Κρουαζιέρα.

Διανύοντας 3 δεκαετίες στο τραγούδι τι κρατάτε και τι θέλετε να αφήσετε;

Νιώθω ευγνωμοσύνη για την τύχη που είχα να συναντήσω στα τραγούδια τον λόγο και τη μουσική. Μου πρόσφερε παρηγοριά ισορροπία και δύναμη.

Πώς τα τραγούδια των Πυξ Λαξ μας μεταφέρουν πάντα στα νεανικά εφηβικά μας χρόνια;

Με κάποιον μαγικό τρόπο ανανεώνονται και φρεσκάρονται, περνώντας από γενιά σε γενιά συνομιλώντας με ειλικρίνεια με τους νέους ανθρώπους κάθε φορά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας, όσο και αφάνταστα συγκινητικό και κολακευτικό. Ο τρόπος παραμένει μυστήριο.

Τι θυμάστε από τη συνεργασία με τον Μάνο Ξυδούς

Τα πάντα. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μου, ένας πολύ καλός φίλος, ένας συγγενής από επιλογή. Του χρωστάω τόσα πολλά που δεν περιγράφονται με λέξεις.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει με τον Μπάμπη Στόκα και σας βλέπουμε μαζί τόσα χρόνια;

Ο Μπαμπίνος είναι ο αδελφικός μου φίλος. Ο άνθρωπος που μεγαλώσαμε μαζί από παιδιά σε μια γειτονιά στο Μενίδι. Που μοιραστήκαμε τα ίδια όνειρα, ως έφηβοι κάνοντας τη μια τρέλα μετά την άλλη, ακροβατώντας μεταξύ ενός παρόντος πολύ δύσκολου κι ενός μέλλοντος που ελπίζαμε ότι θα στεκόμασταν πιο τυχεροί. Δίπλα μου σε όλες τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές στη ζωή μου. Και τελικά το ονειρο που είχε δει μικρός, ότι θα παίζαμε μουσική δίπλα δίπλα σε ένα πολύ μεγάλο στάδιο, με παρά πολύ κόσμο από κάτω, μάλλον δικαιώθηκε. Πόσα περισσότερα να ενώσουν δυο ανθρώπους;

Πώς ήταν οι καλοκαιρινές συναυλίες; Πώς αντέδρασε το κοινό μετά τους περιορισμούς των τελευταίων χρόνων;

Ήταν μια ανακουφιστική και απαραίτητη εμπειρία, μετά από αυτά τα περίεργα δύο χρόνια κλεισούρας στα πρόθυρα της απόγνωσης. Και αυτό που έκανε αυτήν την περιοδεία, ακόμα πιο εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η απίστευτη παρουσία νέων ανθρώπων. Μιας νέας γενιάς που έδειχνε να έχει ανακαλύψει τα τραγούδια μας και να είναι έτοιμη – σαν από καιρό- να μας κάνει συντροφιά στην συναυλίες.

Πώς βιώσατε καλλιτεχνικά την εποχή της καραντίνας; Κυκλοφορήσατε τον δίσκο «Καραντίνα Songs».

Προσπάθησα να διοχετεύσω την οργή μου σε πρώτη φάση και μετέπειτα την αμηχανία για όλο αυτό που συνέβαινε σε κάτι πιο εποικοδομητικό. Κυκλοφόρησα ένα δίσκο που κυρίως βασιζόταν σε διασκευές και έγραψα κι ένα βιβλίο. Ένα μυθιστόρημα με τίτλο ρον «Υπασπιστή του αυτοκράτορα».

Ποιες συνεργασίες σας ξεχωρίζετε και με ποιους καλλιτέχνες θέλετε να συνεργαστείτε;

Είμαι πολύ περήφανος για τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Βλέποντας την εξέλιξη τους μέσα στο χρόνο δικαιώνομαι και εγώ μέσα από την δικιά τους δικαίωση και τις δικές τους επιλογές.

Ανέκαθεν θαύμαζα τους ανθρώπους που δεν φτιασιδώνονταν, δεν περιχαρακώνονταν σε κάτι για να μπορούν να υπάρξουν. Ήταν οι ίδιοι ουσιαστικοί κι αληθινοί και δεν χρειάζονταν ταμπέλες για να μπορούν να είναι κάτι. Να κάνουν καριέρα ως εναλλακτικοί ή συνδικαλιστές ή «δύσκολοι». Ανοιχτοί άνθρωποι, ακομπλεξάριστοι, έτοιμοι να ακολουθήσουν την παρόρμηση και την αγάπη τους για τη μουσική. Μακριά από τις φοβικές δικτατορίες του τι θα πει το κοινό τους.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Διονύσης Τσακνής, ο Καζούλης, ο Μίλτος  Πασχαλίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Μανώλης Φάμελλος και τώρα ο Βαγγέλης Γερμανός είναι μόνο κάποιοι από αυτούς. Ας με συγχωρήσουν, όσους λησμόνησα .

Πιστεύετε ότι το ελληνικό ροκ εκφράζει τους νέους της εποχής μας;

Η ροκ μουσική πάντα θα εκφράζει με κάποιο τρόπο τις ψυχές των νέων ανθρώπων και πάντα θα βρίσκει χώρο σε αυτές. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμά κάποιος τη δύναμη της.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Βαγγέλη Γερμανό

Ένας από τους μεγάλους μουσικούς μου έρωτες, που δεν είχε βρεθεί η ευκαιρία μέχρι τώρα να συνεργαστούμε. Απίστευτος μουσικός, κιθαρίστας, τραγουδοποιός και άνθρωπος τώρα που τον γνωρίζω από κοντά.

Τι ωραία που ο δίσκος του με τίτλο «Τα μπαράκια» ήταν από τα άλμπουμ που μου έδωσαν πυξίδα.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας όνειρα και σχέδια;

Μακάρι να μαστέ καλά και να μπορούμε να κάνουμε μουσική. Το νέο άλμπουμ μου θα κυκλοφορήσει μέχρι την άνοιξη του 2023 με τίτλο «Αφιερωμένο».

Πληροφορίες

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149

sfigamusic@gmail.com

Ώρα έναρξης: 22.00

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

*Είσοδος στο μπαρ: 10 ευρώ (στην είσοδο της Σφίγγας)

*Είσοδος σε τραπέζι: 15 ευρώ (μέσω τηλεφωνικής κράτησης ή στην είσοδο της Σφίγγας)

*Τα εισιτήρια εισόδου είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνουν ποτό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024