Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Gaia: Ζημιές και προβλήματα από το πέρασμά της - Πού ήχησε το 112, πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Gaia: Ζημιές και προβλήματα από το πέρασμά της – Πού ήχησε το 112, πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, εστάλη στους κατοίκους σε Κρήτη, Σάμο, Δωδεκάνησα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές, καθώς η κακοκαιρία Gaia, συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σήμερα σε Σάμο, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το βράδυ και στα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και τη νότια Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Σάμο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα.

Ήχησε το 112

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου καθώς και μετεωρολόγων για να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας, που πλήττει από χθες περιοχές της χώρας, καθώς και τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Στην Κρήτη, οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα που έγραφε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι) από τις μεσημβρινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου του 2022 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων, στις απολύτως απαραίτητες, και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών».

Πηγή εικόνας: cretapost

Ανάλογα μηνύματα έλαβαν οι κάτοικοι σε Σάμο και Δωδεκάνησα.

Επιπλέον, χθες, στάλθηκαν τρία προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Πελοπόννησο.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Κυριακής 11/12, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία όπου τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Αιγαίο και τις παράκτιες περιοχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά στα δυτικά και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Το επίπεδο επικινδυνότητας του επεισοδίου βροχόπτωσης για την Κυριακή 11/12 παραμένει ίσο με 4, σε συμφωνία με την αρχική εκτίμηση.

Σε ότι αφορά τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα: Στην Αττική οι βροχές που ήδη εκδηλώνονται αναμένεται να συνεχιστούν έως τις απογευματινές ώρες. Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Στον Χάρτη 1 απεικονίζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Κυριακή 11/12 και σημειώνονται οι περιοχές των ισχυρότερων φαινομένων κατά το υπόλοιπο της ημέρας.

Χάρτης 1. Ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Κυριακή 11/12 και οι περιοχές των ισχυρότερων φαινομένων κατά το υπόλοιπο της ημέρας

Ισχυροί άνεμοι

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και κατά τόπους τα 8 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι νοτιοδυτικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς έως ίδιας έντασης. Στον χάρτη 2 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος την Κυριακή 11/12 αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή τους.

Χάρτης 2. Οι περιοχές όπου ο άνεμος την Κυριακή 11/12 αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή του

Κατολίσθηση στην Άρτα

Η κακοκαιρία Gaia, προκάλεσε πολλά προβλήματα, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Στην Άρτα, σε εξέλιξη βρίσκεται έντονο κατολισθητικό φαινόμενο στον οικισμό των Μελισσουργών, σύμφωνα με το epiruspost. Από την κατολίσθηση ένα σπίτι παρασύρθηκε και κατέληξε πάνω σε άλλο προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Η κατολίσθηση σημειώνεται κοντά στην πάνω πλατεία του χωριού, χωρίς προς το παρόν να είναι δυνατή καμία παρέμβαση.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει την Δευτέρα αυτοψία ώστε στη συνέχεια να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη και ο φόβος μεγάλος για την διάσταση που θα λάβει το φαινόμενο.

Σαρώνει η κακοκαιρία

Μια γυναίκα από τους Παξούς κατέληξε μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς η κακοκαιρία δημιούργησε καθυστέρηση στη διακομιδή της σε νοσοκομείο.

Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων σε πολλές περιοχές των Ιωαννίνων, δημιουργούν προβλήματα μετακίνησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πωγωνίου, της Ζίτσας και της Δωδώνης.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει το νότιο τμήμα της Κέρκυρας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024