Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύα Καϊλή: Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο διαφθοράς

Εύα Καϊλή: Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο διαφθοράς

Δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αλλά απλώς θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου

Την Κυριακή το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών του Βελγίου για το σκάνδαλο διαφθοράς με το χρηματισμό ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ. Οι ανακοινώσεις έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στην υπόθεση αυτή φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση και μάλιστα πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, μετά την έφοδο στο σπίτι της όπου κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά.

Πέντε ευρωπαίοι σοσιαλιστές

Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θα γίνονταν ανακοινώσεις για το θέμα αυτό σήμερα το απόγευμα εντούτοις νεότερες πληροφορίες τοποθετούν τις ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες αύριο το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αλλά απλώς θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

Οι πέντε ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα ονόματα των οποίων έχουν διαρρεύσει προέρχονται από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Και οι πέντε κατηγορούνται για πιθανή δωροληψία από το Κατάρ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά του στην Ευρώπη εν μέσω διεξαγωγής του Μουντιάλ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή και ζήτησε την παράδοση της έδρας της στην παράταξη.

Πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι της όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό.

Το γραφείο της έχει σφραγιστεί και τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις αρχές. Ακόμα ο πατέρας της σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο έχει προσαχθεί για ανάκριση καθώς εντοπίστηκε με μία βαλίτσα με μετρητά.

Δεν έχει διευκρινιστεί

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Εύα Καϊλή έχει συλληφθεί ή έχει προσαχθεί για να καταθέσει. Σύμφωνα με διεθνή μέσα όπως η DW ή το AFP η κ. Καϊλή έχει συλληφθεί, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει προσαχθεί και έχει οδηγηθεί σε ακρόαση ενώ θα οδηγηθεί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες σε Δικαστή εντός 48 ωρών ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Ωστόσο αν και μέχρι στιγμής η κ. Καϊλή θεωρείται αθώα όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις που έχουν οδηγηθεί στις αρχές βρίσκεται υπό κράτηση και καταθέτει στις αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ’ αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η κυρία Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.

Αναστολή εργασιών

Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε μέχρι χθες η κυρία Καϊλή, ζήτησε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Παράλληλα και όπως μεταδίδει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ από τις Βρυξέλλες, οι αρχές του Κατάρ ερευνούν τον πρεσβευτή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμπντολαζίζι μπιν Αχμέντ Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η κυρία Καϊλή

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους υπάρχει κινητικότητα για τη καθαίρεση της κας Καϊλή από την αντιπροεδρία του ευρωκοινοβουλίου. Η συμπρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Τερέζα Ράιντκε τόνισε ρητά ότι η κυρία Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της, ενώ έχει ήδη διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόωρη λήξη καθηκόντων, (την καθαίρεση δηλαδή της κυρίας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Σώματος), η Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ η οποία απαρτίζεται από τον/την πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων) μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.

Όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων, η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024