Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «πείραξαν» τα Himars για να εμποδίσουν το Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «πείραξαν» τα Himars για να εμποδίσουν το Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ απέφυγαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Οι ΗΠΑ τροποποίησαν κρυφά τους προηγμένους εκτοξευτές πυραύλων Himars που έδωσαν στην Ουκρανία, προκειμένου να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ενάντια στη Ρωσία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Πρόκειται για μια προφύλαξη που η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι είναι απαραίτητη για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει από τον Ιούνιο τις ουκρανικές δυνάμεις με 20 εκτοξευτές πυραύλων του συστήματος πυροβολικού υψηλής κινητικότητας -ή Himars-, καθώς και με ένα μεγάλο απόθεμα δορυφορικά καθοδηγούμενων πυραύλων βεληνεκούς σχεδόν 50 μιλίων. Αυτοί οι πύραυλοι, γνωστοί ως Guided Multiple Launch Rocket System, ή GMLRS, έχουν χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, προμήθειες εφοδιασμού και κέντρα διοίκησης στο ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης: «Δεν τους λυπάμαι, σκοτώνω συμπατριώτες μου, είναι εγκληματίες»

Όμως, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που έχουν μόνο οι εκτοξευτές Himars και το οποίο μπορεί να τους εμποδίσει να μετατραπούν σε ακόμη πιο ισχυρά συστήματα μάχης. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι το Πεντάγωνο έχει τροποποιήσει τους εκτοξευτές για να μην μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι πύραυλοι του αμερικανικού στρατού ATACMS με βεληνεκές σχεδόν 200 μίλια.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι τροποποιήσεις αυτές, οι οποίες αποκαλύπτονται για πρώτη φορά, δείχνουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για να εξισορροπήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία έναντι του κινδύνου κλιμάκωσης με τη Μόσχα.

Ακόμα, τα μέτρα αντανακλούν τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ο ουκρανός εταίρος τους μπορεί να σταματήσει να τηρεί την υπόσχεσή του να μην πλήξει ρωσικό έδαφος με όπλα που του παρέχουν οι ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις, η μία από τις οποίες αποτελεί χώρο στάθμευσης βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε drones για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε δύο αεροσκάφη και σκότωσαν τρεις Ρώσους στρατιώτες. Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε οπλισμός που παρείχαν οι ΗΠΑ.

Το Κίεβο δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι είχαν τη δυνατότητα να χτυπήσουν βαθιά στους κόλπους της Ρωσίας. Μετά τα πλήγματα, η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Τροποποιήσεις

Οι ΗΠΑ απέφυγαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. Οι τροποποιήσεις  όμως διασφαλίζουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους εκτοξευτές Himars που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ για να εκτοξεύσει πυραύλους ATACMS εάν το Κίεβο τους αποκτούσε από αλλού, δηλαδή από άλλα κράτη που έχουν αγοράσει όπλα από τη Ρωσία. Ούτε μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους εκτοξευτές για να εκτοξεύσει άλλους τύπους πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς εάν το Κίεβο καταφέρει κάπως να τους φτιάξει ή να τους  αποκτήσει, λένε αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μια διπλωματική λύση με τη Ρωσία εναπόκεινται στο Κίεβο και ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να θέσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση σε περίπτωση που εκτυλιχθούν ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, η στρατιωτική υποστήριξη που έχει δώσει, η ίδια και οι σύμμαχοί της, στο Κίεβο, έχει διαμορφώσει το τι μπορεί να επιτύχει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ επέκτειναν σταδιακά τους τύπους όπλων που ήταν πρόθυμες να παράσχουν στο Κίεβο.

Για να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τη δέσμευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι εκτοξευτές Himars δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους σε ρωσικό έδαφος. Η Ουκρανία τήρησε αυτή τη δέσμευση, γεγονός που, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, δείχνει ότι οι σύμμαχοι μπορούν να εμπιστευτούν στο Κίεβο όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος, στην προσπάθεια για ισορροπία, άφησε την Ουκρανία χωρίς αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν το ναυτικό αρχηγείο της Ρωσίας, μονάδες της πολεμικής αεροπορίας και υλικοτεχνική υποδομή στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία ή στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στο ρωσικό έδαφος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποκρούσει τις ελπίδες της Ουκρανίας να αποκτήσει δυτικά αεροσκάφη στο εγγύς μέλλον, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει την προμήθειά τους σε κάποια χρόνια από τώρα, μετά την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προμηθεύσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, τότε θα περάσει μια κόκκινη γραμμή και θα γίνει άμεσα μέρος της σύγκρουσης» δήλωσε από την πλευρά της το Σεπτέμβριο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η διαμάχη αναφορικά με το αν η Ουάσιγκτον κρατάει τις ισορροπίες έχει ενταθεί καθώς η Ρωσία βομβαρδίζει ατιμώρητα τις υποδομές της Ουκρανίας -για να στερήσει από εκατομμύρια πολίτες την ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση και το νερό-, εκτοξεύοντας πυραύλους από τα εδάφη της, αλλά και drones από βάσεις στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία.

Στη μία πλευρά της συζήτησης βρίσκονται ειδικοί όπως ο Τσαρλς Κούπαν, κορυφαίος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να περιορίζουν το εύρος και την πολυπλοκότητα των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, για να περιορίσουν τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η άλλη πλευρά περιλαμβάνει ορισμένους πρώην αξιωματούχους της συμμαχίας. Αρνούμενη στην Ουκρανία τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τους εκτοξευτές τους, λένε, η Δύση έχει ουσιαστικά δώσει στη Ρωσία το ελεύθερο να εκτοξεύει πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία από την Κριμαία και το έδαφός της και να πραγματοποιεί επιθέσεις με drones χωρίς να φοβάται ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ανταποδώσει.

«Από τις 10 Οκτωβρίου, ο Πούτιν έχει αλλάξει στρατηγική» δήλωσε στη Wall Street Journal ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας που διετέλεσε γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από το 2009 έως το 2014. «Έχει επιταχύνει τον πόλεμο στοχεύοντας τις μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού δικτύου. Ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε πλέον μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και δεν έχουμε προσαρμοστεί» τόνισε.

«Αν είναι να βάλεις φρένο στον Πούτιν, τότε πρέπει να τοη αποτρέψεις με την παράδοση, για παράδειγμα, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» πρόσθεσε.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 4-3 παρ. (2-2 κ.δ.): Επική πρόκριση με buzzer beater του Ντιαλό στο 120+1′!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκλεισε την Λίβερπουλ στην παράταση με γκολ του Ντιαλό στο 120+1' και πέρασε στα ημιτελικά του FA Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024