Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλία: Νέες μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας

Θεσσαλία: Νέες μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα εγκαταστήσει 6 νέους σταθμούς μέτρησης της ποιότητας του αέρα και τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα είναι σε γνώση και των πολιτών.

Έξι νέους Σταθμούς Μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας προμηθεύεται και εγκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, έργου, συνολικού προϋπολογισμού  ένταξης  1.025.108 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με τη μέτρηση συνολικά 7 τύπων ρύπων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δηλώνει. «Ενισχύουμε το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας  με 6 νέους  Σταθμούς και αυξάνουμε τον αριθμό των ρύπων που μετράνε. Αξιοποιούμε όλα τα πιστοποιημένα, επιστημονικά εργαλεία, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με  ελληνικά Πανεπιστήμια και με καταξιωμένους και έμπειρους ερευνητές.

Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και τα αποτελέσματα των μελετών να προέρχονται από πιστοποιημένες έρευνες και Εργαστήρια. Μόνο έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως αξιόπιστα εργαλεία πίεσης για τη διόρθωση και θεραπεία των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι 6 νέοι Σταθμοί Μέτρησης

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση έξι νέων σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πρωτεύουσες των Θεσσαλικών Περιφερειακών Ενοτήτων: 2 σε Βόλο, 2 σε Λάρισα, 1 σε Καρδίτσα και 1 στα Τρίκαλα καθώς και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του υφιστάμενου σταθμού της Λάρισας. Οι  νέοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρόκειται να  μετρούν και να δίνουν αποτελέσματα για τις τιμές των ΑΣ 10, ΑΣ 2.5, NOx, SO2, CΟ, Ο3 και Βενζολίου.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα  μεταφέρονται σε server από τον οποίο θα γίνεται τόσο η συνεχής πληροφόρηση για τις μετρήσεις και η διάχυση της πληροφορίας στους χρήστες και στο κοινό μέσω πινακίδων και ιστοσελίδας, όσο και η έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκομένων φορέων στην περίπτωση διαπίστωσης υπερβάσεων.

Οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) το οποίο  είναι αρμόδιο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και ειδικότερα της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Η λειτουργία των Σταθμών θα ελέγχεται  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΕΑΡΘ του ΥΠΕΚΑ  μέσω βαθμονομήσεων και παρακολούθησης (όπου απαιτείται) όλων των ενεργειών και διαδικασιών που επηρεάζουν την ποιότητα των δεδομένων στα πλαίσια του δικτύου και διορθωτικών παρεμβάσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται δεδομένα υψηλής ποιότητας. Επίσης  διαπιστευμένοι φορείς ή εργαστήρια  θα μπορεί να ελέγχουν την ορθή λειτουργία των αυτοματοποιημένων συστημάτων μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τακτικές εργασίες συντήρησης ώστε να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των συσκευών μέτρησης και των φιαλών που χρησιμοποιούνται στη βαθμονόμηση κατά τα διεθνή πρότυπα.

Έτσι  εξασφαλίζεται η παρακολούθηση της ποιότητας ατμόσφαιρας στα τέσσετα  μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με βάση την οδηγία 2008/50/ΕΚ και  διασφαλίζεται η ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων που αποστέλλονται στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024