Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κοροναϊό

Κίνα: Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κοροναϊό

Μετά τις συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι αρχές στην Κίνα ξεκινούν την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Το προηγούμενο διάστημα στην Κίνα ήταν εύφλεκτο. Συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκκλήσεις διεθνών θεσμών, ήταν ο συνδυασμός που ανάγκασε τον Σι να αναθεωρήσει την μηδενική πολιτική του κορονοϊού.

Έτσι, οι υγειονομικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και μεθαύριο, Τετάρτη, νέα μέτρα για να χαλαρώσει περαιτέρω κάποιους από τους αυστηρότερους στον κόσμο περιορισμούς για την COVID-19, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στην προοπτική αλλαγών μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις και τον αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο.

Διαβάστε επίσης:  Πώς οι γεωπολιτικές εντάσεις με την Κίνα ευνοούν την γαλλο-βρετανική πυρηνική συνεργασία

Τέλος η πολιτική της «μηδενικής ανοχής»

Οι αλλαγές που έρχονται, πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικότητας των τεστ και τους κανόνες καραντίνας. Οι αλλαγές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και πραγματοποιούνται ακόμα και σε πόλεις όπως τη Γκουανγκτζόου και το Πεκίνο, την πρωτεύουσα, παρά τα πρόσφατα ρεκόρ κρουσμάτων.

Αξιωματούχοι είπαν στις τοπικές αρχές να μην χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για όλους, όπως γινόταν έως τώρα. Αντ’ αυτού, οι δημοτικές αρχές «κλείνουν» κτήρια διαμερισμάτων και μεμονωμένα συγκροτήματα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, αντί για οικοδομικά τετράγωνα. Περισσότερες αλλαγές μπορεί να υιοθετηθούν ίσως και μεθαύριο, Τετάρτη.

Η αιτία των αλλαγών

Η κόπωση των πολιτών με την πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ αυξάνεται και η έξαρση που οδήγησε σε lockdowns σε πολλές πόλεις τον περασμένο μήνα, συχνά χωρίς προειδοποίηση, επέτεινε το αίσθημα οργής.

Παράλληλα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σφυροκοπείται από περιορισμούς που έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της κατανάλωσης και περιορισμό των μετακινήσεων και έχουν διαταράξει την παραγωγή των εργοστασίων και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το 20ο συνέδριο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, όπου ο Σι εξασφάλισε μια Τρίτη πενταετή θητεία στην ηγεσία, θεωρήθηκε ορόσημο που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της πολιτικής αυτής.

Η αντίδραση των πολιτών στις αλλαγές

Ανακούφιση και ανησυχία είναι τα συναισθήματα των πολιτών. Πολλοί, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, απογοητευμένοι από τις δυσκολίες, την αβεβαιότητα, τις οικονομικές συνέπειες και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που συνοδεύουν την πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ αντιδρούν θετικά στον τερματισμό της.

Ωστόσο άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, ανησυχούν για τις συνέπειες ενός μεγαλύτερου ξεσπάσματος. Ο φόβος απέναντι στην ασθένεια είναι μεγάλος μετά τα αυστηρά μέτρα ελέγχου, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στους θανάτους και το χάος σε άλλες χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ. Οι πρόσφατες αλλαγές των κανόνων και η ανομοιόμορφη εφαρμογή τους έχουν προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς.

Διαβάστε επίσης: Διαδηλώσεις στην Κίνα: Αλλάζει στάση η ηγεσία

Τι σημαίνει αυτό για το «πλήρες άνοιγμα»;

Η Κίνα έχει πρακτικά κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό για σχεδόν 3 χρόνια. Οι διεθνείς πτήσεις είναι ένα μέρος μόνο των προ της πανδημίας επιπέδων και όσοι φθάνουν στη χώρα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για οκτώ ημέρες.

Πολλοί αναλυτές έχουν πει ότι το εκ νέου άνοιγμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, μετά τη χειμερινή περίοδο της γρίπης και την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που συνήθως αρχίζει στις 5 Μαρτίου. Η Goldman Sachs ανέφερε ότι αναμένει σταδιακό άνοιγμα από τον Απρίλιο.

Ωστόσο ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος που ασχολείται με την Κίνα στην Capital Economics, ανέφερε ότι μια κίνηση απομάκρυνσης από την πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ είναι απίθανη ακόμα και το 2023, επικαλούμενος τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αναλυτές της JPMorgan έχουν προειδοποιήσει ότι ο δρόμος προς το εκ νέου άνοιγμα είναι πιθανόν να έχει αναταράξεις.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024