Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σέρρες: Πώς συνέβη η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο

Σέρρες: Πώς συνέβη η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο

Το παιδί σκοτώθηκε ακαριαία.

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Σερρών ο θάνατος ενός 11χρονου μαθητή της έκτης δημοτικού, μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου το μεσημέρι της Δευτέρας και τον τραυματισμό δύο ακόμα μαθητών.

Ηταν γύρω στις 2:30 το μεσημέρι όταν σε ένα διάλλειμα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Μια έκρηξη στο λεβητοστάσιο που συνέβη για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους διέλυσε κομμάτια τοίχου και μία μεταλλική πόρτα εκσφενδονίστηκε σε απόσταση τριάντα μέτρων.

Εκεί ακριβώς όπου έπαιζαν οι μαθητές. Το παιδί σκοτώθηκε ακαριαία.

«Γινόταν ένα έργο της ενεργειακής αναβάθμισης αυτό που έγινε σήμερα θα γινόταν η αλλαγή από τον καυστηρά στο πετρέλαιο στον καυστηρά με την γεωθερμία. Πως εξερράγη ο λέβητας πετρελαίου ενώ δεν ήταν σε λειτουργία; Κάτι πήγε στραβά αυτό θα μας πουν οι αρμόδιοι» είπε ο αντιδήμαρχος έργων Σερρών.

Το σχολείο, εδώ και δύο χρόνια, είχε σύστημα γεωθερμίας, ωστόσο είχε χαλάσει και λειτουργούσε με λέβητα πετρελαίου.

Μιλώντας στο Star ο πρόεδρος των συντηρητών καυστήρων Σερρών, αποκάλυψε πως το πρωί πήγαν να φτιάξουν την αντλία της γεωθερμίας και ακολούθησε η φονική έκρηξη.

«Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από το θερμοστάτη, είτε από διακόπτη, είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας και ο καυστήρας όταν άναψε «έσκασε» ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα» είπε ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς.

«Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις γίνονται σε όλες τις σχολικές μονάδες, δεν είναι θέμα τι λέει ο διευθυντής […] Από εκεί και πέρα θα πρέπει να τηρούνται φυσικά όλα τα μέτρα. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν ήταν ενήμερη ότι γινόταν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου» είπε ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήμαρχος Σερρών.

Από την έκρηξη πολλά κομμάτια από τη μόνωση του κτιρίου εκτινάχθηκαν στους γύρω κήπους, βρίσκονται ακόμα στα κλαδιά των δέντρων.

Επικράτησε πανικός γονείς έσπευσαν να απομακρύνουν τα παιδιά τους από το σχολείο ενώ στην είδηση ότι ένας μαθητής δεν τα κατάφερε λυγίζουν.

«Αν γίνονταν εργασίες τι μεγέθους κι αν έπρεπε να γίνονται είναι ένα θέμα που το διερευνούν οι αρχές. Όταν έγινε το ατύχημα δεν γίνονταν εργασίες» είπε ο αντιδήμαρχος παιδείας Σερρών.

Το σημείο όπου έγινε η έκρηξη συνορεύει με την αυλή του νηπιαγωγείου . Αν δεν έβρεχε αυτή την ώρα θα βρίσκονταν εδώ δεκάδες μικρά παιδιά. Ευτυχώς λόγω της βροχής ήταν όλα μέσα στο κτίριο.

Διαφωνούσε ο διευθυντής

Ο διευθυντής του σχολείου είχε επανειλημμένα εκφράσει τις διαφωνίες του, χωρίς ωστόσο, όπως λέει, να βρει ανταπόκριση.

«O εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Στο σχολείο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βρεθεί μηχανικός, ο οποίος ενημέρωσε φεύγοντας τον διευθυντή ότι οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει ανενεργός.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο διευθυντής του σχολείου είχε ζητήσει οι εργασίες μετατροπής του λέβητα να γίνονται το Σάββατο και σε καμία περίπτωση σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, αλλά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Κλειστά τα σχολεία

Σε ένδειξη πένθους ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο, δε, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024